Μία ιστορική αναδρομή-φωτογραφικό αφιέρωμα από τα 25 χρόνια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και με τους «αγανακτισμένους πολίτες» κάνει το xyzcontagion.wordpress.com.
Όπως σημειώνει μία αναδρομή, για ιστορικούς λόγους, στις κινητοποιήσεις της Μεταπολίτευσης, μεταξύ 1976 και 2000 -ως γνωστόν, μετά κυριάρχησε το ίντερνετ και από κει και μετά, λίγο-πολύ όλα βρίσκονται στο διαδίκτυο.
Συμπεριλαμβάνονται οι περισσότερες από τις μεγάλες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, όπως και πολλές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ (αλλά και τις αύρες της εποχής) και όλες τις άλλες ‘υποδιευθύνσεις αποκατάστασης τάξεως’. Επίσης, οι πρώτες εμφανίσεις των λεγόμενων ‘αγανακτισμένων πολιτών’, που ήταν συχνά φασίστες και χρυσαβγίτες που κρύβονταν πίσω από τα ΜΑΤ και έδιναν ένα χεράκι όποτε έβρισκαν ευκαιρία.
Με χρονολογική σειρά:
– Οι μεγάλες απεργίες ενάντια στον ‘Νόμο Λάσκαρη’ (Νόμος 330) τον Μάιο του 1976, συν ο θάνατος τον ίδιο μήνα του μαθητή Σιδέρη Ισιδωρόπουλου συν ο θάνατος της πλανόδιας μικροπωλήτριας (‘ζητιάνα’ τη χαρακτήρισε η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση) Αναστασίας Τσιβίκα
– Ολοι οι επεισοδιακοί εορτασμοί του Πολυτεχνείου, όπως του 1977, του 1980 με τον θάνατο της Σταματίνας Κανελλοπούλου και του Ιάκωβου Κουμή, το 1991 με τις προηγηθείσες μαθητικές πορείες, τις συμπλοκές και την πολιορκία του ΕΜΠ από αγανακτισμένους φασίστες που εμπόδιζαν την έξοδο και τον εμπρησμό της πρυτανείας του Πολυτεχνείου με τις συλλήψεις περισσότερων από 500 ατόμων, του 1995 με το διάσημο ‘κάψιμο σημαίας’, την άρση του ασύλου στο ΕΜΠ, την εμφάνιση ‘Αγανακτισμένων πολιτών’ και τη σύλληψη οκτώ μελών της ‘Χρυσής Αυγής’ έξω από το ΕΜΠ (αφέθηκαν ελεύθεροι, φυσικά).
– Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο Νόμο 815 (και στη Θεσσαλονίκη)
– Οι συγκρούσεις στο Μαρούσι, οι λεγόμενες ‘για τη χαβούζα’
– Οι ‘Επιχειρήσεις Αρετή’ και άλλες προσπάθειες επεμβάσεων στα Εξάρχεια των Μποσινάκη, Τζανάκη, Αρκουδέα
– Η πρώτη και η δεύτερη κατάληψη του Χημείου
– O θάνατος του Μιχάλη Καλτεζά και οι διαδηλώσεις για τη δίκη και την αθώωση του δολοφόνου του Αθανάσιου Μελίστα
– Οι επισκέψεις του Γάλλου φασίστα Ζαν Μαρί Λεπέν και τα επεισόδια στο Caravel
– Οι επισκέψεις Σουλτς, Ντεκλέρκ, Μπους, Κλίντον
– Διάφορα επεισόδια και οδομαχίες σε φοιτητικές εκλογές, στη Βουλή και σε συναυλίες
– Ο εμπρησμός του κτιρίου ‘Κάπα Μαρούση’ με τους τρεις νεκρούς και ο θάνατος του Τούρκου πρόσφυγα Σουλεϊμάν Ακιάρ
– Η δολοφονία Τεμπονέρα
– Οι ιδιωτικοποιήσεις της ΕΑΣ
– Απεργίες καθηγητών για το ΑΣΕΠ και μαθητών για διάφορους νόμους και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις
– Και τέλος, φτάνοντας στο 1999, οι διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ για το Κόσοβο στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και στο 2000 με οδομαχίες (για τις οποίες δεν θυμόμαστε το λόγο, αλλά τις βάλαμε κι αυτές).
– Στο τέλος, δυο στιγμιότυπα από την Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη, όταν οι ναζί επιχείρησαν να βγουν απ’ τις τρύπες τους, κάποια πρωτοσέλιδα με αίσθηση του σενς οφ χούμορ (νοτ), τα χαρακτηριστικά πανό όπως εκείνα που «Είναι ο Ανθός της Ελληνικής Νεολαίας», και οι δύο σημαντικότερες, ίσως, στιγμές της 40ετίας.
«Ο ανθός της Ελληνικής Νεολαίας», Ιανουάριος 1990, αθώωση Μελίστα..
Παρεμπιπτόντως, μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι και η εξέλιξη των ενδυματολογικών επιταγών της υπηρεσίας, σχετικά με την αμφίεση και των εξοπλισμό των ΜΑΤ και των άλλων δυνάμεων καταστολής. Από το σκαρπίνι με το παντελόνι καμπάνα στους σημερινούς σιδερόφρακτους Ρόμποκοπ, είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση των αλλαγών.
Ακολουθούν οι φωτογραφίες, από πολλές και διάφορες πηγές (και από ένα torrent που κυκλοφορούσε αδέσποτο πριν χρόνια). Να σημειώσουμε μόνο πως επειδή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δοθούν πλήρεις περιγραφές και λεζάντες σε τόσες πολλές φωτογραφίες, όποιος θέλει συγκεκριμένες πληροφορίες για κάθε μία απ’ αυτές, θα πρέπει να αρκεστεί στην ονομασία του αρχείου. Κάνοντας click για μεγέθυνση, εμφανίζεται από κάτω το όνομα του αρχείου. Στο πρώτο τμήμα του ονόματος είναι η ημερομηνία (με προσέγγιση μήνα, όπου δεν υπάρχει η ακριβής ημέρα), και στο υπόλοιπο η τοποθεσία (όπου παραλείπεται, εννοείται είναι η Αθήνα), το γεγονός και ίσως λίγες λέξεις-κλειδιά ακόμα.
Τέλος, εννοείται πως σίγουρα θα έχουν γίνει λάθη, ζητάμε συγγνώμη γι’ αυτό, και παρακαλούμε όποιος μπορεί να μας διορθώσει να το κάνει, και όποιος έχει κάποιον λόγο να μην υπάρχει δημόσια κάποια φωτογραφία ας μας ειδοποιήσει με τους γνωστούς τρόπους επικοινωνίας κι εμείς θα την αφαιρέσουμε ευχαρίστως, χωρίς πολλές-πολλές ερωτήσεις. Σαφώς, υπάρχει και η εμπειρία και όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί μας έπειτα από τη δημοσίευση αυτού εδώ του ντοκουμέντου, κι αυτοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
Μάιος 1976. Μεγάλες απεργίες ενάντια στον ‘Νόμο Λάσκαρη’, θάνατος Σιδέρη Ισιδωρόπουλου, θάνατος Αναστασίας Τσιβίκα
Νοέμβριος 1977. Πολυτεχνείο
Νοέμβριος 1979. Ενάντια στο Νόμο 815 (και στη Θεσσαλονίκη)
Ιούνιος 1980. Συγκρούσεις στο Μαρούσι, οι λεγόμενες ‘για τη χαβούζα’
Νοέμβριος 1980. Πολυτεχνείο, θάνατος Σταματίνας Κανελλοπούλου και Ιάκωβου Κουμή
Σεπτέμβριος 1984. ‘Επιχειρήσεις Αρετή’ και τα Εξάρχεια των Μποσινάκη, Τζανάκη, Αρκουδέα
Μάιος 1984. Επίσκεψη Ζαν Μαρί Λεπέν και επεισόδια στο Caravel
Μάρτιος 1985. Νομική
Πρωτομαγιά 1985
Μάιος 1985. Χημείο, πρώτη κατάληψη
Νοέμβριος 1985. Χημείο Δεύτερη κατάληψη, θάνατος Μιχάλς Καλτεζά και Πολυτεχνείο
Μάιος 1986. Τσερνομπίλ
Νοέμβριος 1986. Πολυτεχνείο
Νοέμβριος 1987. Πολυτεχνείο
Μάρτιος 1988, Νομική και Σεπτέμβριος 1988, συναυλία PIL
Σεπτέμβριος 1988, δίκη Μελίστα
Νοέμβριος 1989. Πολυτεχνείο, παραμονή
1989-11-16 – Πολυτεχνείο-17 – Αμερικάνικη Βάση-03 – ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ
Ιανουάριος 1990, αθώωση Μελίστα
Μάιος 1990. Επίσκεψη Ντεκλέρκ
Δεκέμβριος 1990. Οδομαχίες με ΜΑΤ
Ιούλιος 1991. Επίσκεψη Μπους
Οκτώβριος 1991. Μαθητικές πορείες, Εμπρησμός της πρυτανείας του ΕΜΠ
Ιούνιος 1994. Επίσκεψη Λεπέν και ‘αγανακτισμένοι πολίτες’ και Νοέμβριος 1994, Πολυτεχνείο
Ιανουάριος 1995. Μαθητικές πορείες
Απρίλιος 1995. Πατησίων με Κεφαλληνίας (γραφεία της Χρυσής Αυγής) και αργότερα Πάντειο, πορεία και συγκρούσεις με ΜΑΤ για το μαχαίρωμα του Γιάννη Σταθόπουλου από τον φασίστα Μανόλογλου
Μάρτιος 1997, Απεργίες καθηγητών και Νοέμβριος 1997
Ιούνιος 1998. Διαδηλώσεις καθηγητών για ΑΣΕΠ
Διαδηλώσεις καθηγητών για ΑΣΕΠ-54 – Τραυματίας από σφαίρες στην Πλατεία Κάνιγγος
Νοέμβριος 1999, Επίσκεψη Clinton
Πρωτοσέλιδα με αίσθηση του σενς οφ χούμορ (νοτ)