Φούσκωμα: Πέντε τροφές που το καταπολεμούν

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα είναι να νιώθουμε φουσκωμένοι και να μην μπορούμε να χωνέψουμε.

    Για ορισμένους ανθρώπους δε, το φούσκωμα ή αλλιώς ο μετεωρισμός της κοιλιάς, αποτελεί συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της πιο συχνής πεπτικής διαταραχής στον δυτικό κόσμο.

    Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα σχεδόν διπλασιάζει την περίμετρο στην περιοχή της κοιλιάς και συνήθως προκαλείται λόγω των τροφών που καταναλώνουμε.

    Ευτυχώς όμως που εκτός από αυτά τα τρόφιμα που μας φουσκώνουν υπάρχουν και αυτά που μας… ξεφουσκώνουν και θα σας ανακουφίσουν από τη δυσφορία, όπως αυτά που θα ανακαλύψετε παρακάτω.

    Κεφίρ

    Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε το φούσκωμα. Το κεφίρ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς περιέχει τρεις φορές περισσότερα ωφέλιμα συστατικά σε σύγκριση με το παραδοσιακό γιαούρτι. Εάν πάλι η γεύση δε σας είναι ευχάριστη, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies.

    Πιπερόριζα

    GYMALL

    Οι θετικές επιδράσεις της πιπερόριζας ή του τζίντζερ είναι ήδη γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ βοηθά ακόμα και στη δυσπεψία και τη ναυτία. Όσον αφορά το φούσκωμα, οι ενώσεις του έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τα υγρά του εντέρου που συμβάλλουν στην πέψη και εν τέλει βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος που προκαλείται από τη δυσπεψία. Μπορείτε εύκολα να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας  διατηρώντας μια ρίζα στο ψυγείο σας και ετοιμάζοντας τσάι με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε σκόνη πιπερόριζας στο φαγητό.

    Μέντα 

    Εάν μετά το γεύμα νιώθετε ιδιαίτερα φουσκωμένοι, μπορείτε άμεσα να ανακουφιστείτε προετοιμάζοντας ένα τσάι από φύλλα μέντας. Στο φυτό της μέντας εμπεριέχονται έλαια όπως η μενθόλη που έχει την ιδιότητα να να χαλαρώνουν τους μύες του γαστρεντερικού σας συστήματος για να ανακουφίζουν τους σπασμούς που προκαλούν δυσφορία στο στομάχι. Για να μην χαθούν αυτά τα πολύτιμα έλαια όμως, είναι προτιμότερο να βράσετε τα φύλλα ή να τα προσθέσετε φρέσκα σε σαλάτες, καθώς με την αποξήρανση τα έλαια τείνουν να χάνονται.

    Μαραθόσποροι

    Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά ινδικά εστιατόρια, μετά το γεύμα, προσφέρουν σπόρους μάραθου για την καλύτερη χώνεψη. Οι σπόροι του μάραθου περιέχουν ενώσεις που ηρεμούν τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα. Μπορείτε απλώς να μασήστε τους σπόρους ή να πιείτε ένα αφέψημα από τους σπόρους περιχύνοντας τους με ζεστό νερό. Δοκιμάστε ακόμα και να τον προσθέσετε στα καθημερινά φαγητά σας.

    Ταραξάκο

    Το θαυματουργό αυτό βότανο με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά διουρητικά, ανακουφίζοντας και τον μετεωρισμό του στομάχου. Επιπλέον, η ιδιότητα αυτή ρυθμίζει και την αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να προσθέσετε το ταραξάκο στις σαλάτες σας, στα σάντουιτς ή ακόμα και σε σάλτσες πέστο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απεργία στα ΜΜΕ την 1η Μαΐου – 24 ώρες χωρίς ενημέρωση

    Σε 24ωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της...

    Σαρώνει η Τέιλορ Σουίφτ στο Spotify – Ξεπέρασε 1 δισ. ακροάσεις σε μια εβδομάδα

    Νέο ρεκόρ με πάνω ένα δισεκατομμύριο αναπαραγωγές στο Spotify κατέρριψε το...

    Ακτοπλοΐα: Στο 80% η επιβατική κίνηση για το Πάσχα 2024

    Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα πλοία της ακτοπλοΐας ενόψει του Πάσχα. Τη Μεγάλη...

    Ιατρικό Αθηνών: Συμφωνία με τη Lamda Development για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

    Την υπογραφή Μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με τη θυγατρική της Lamda...