flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Φούσκωμα στην κοιλιά: 5 συμβουλές αντιμετώπισης από έναν διατροφολόγο

«Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές αιτίες όσον αφορά το φούσκωμα», σύμφωνα με τη διατροφολόγο και ιδρύτρια του Artah, Rhian Stephenson. «Τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες, διαταραχή του μικροβιώματος, υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου, αλλοιωμένη κινητικότητα του εντέρου (από στρες ή κακή διατροφή), άγχος και παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα (όπως αντισυλληπτικά, ασπιρίνη, αντιόξινα και SSRIs), είναι όλα αυτά κοινές αιτίες». Το στομάχι σας μπορεί επίσης να φουσκώνει όταν είστε άρρωστοι ή λόγω ορμονικών ανισορροπιών, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η ενδομητρίωση, ή οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Το φούσκωμα στην κοιλιά μάς επηρεάζει όλους κάποια στιγμή στη ζωή μας, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα τακτικά και δεν συνδέεται προφανώς με τροφική δυσανεξία, αλκοόλ ή στρες, τότε είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ή πιο σοβαρές παθήσεις.

Παρακάτω η Stephenson μοιράζεται τις πέντε κορυφαίες συμβουλές της για το τι πρέπει να κάνετε εάν νιώθετε φουσκωμένοι.

Φούσκωμα στην κοιλιά: 5 συμβουλές αντιμετώπισης από έναν διατροφολόγο-1
©Unsplash

Δίαιτα περιορισμού

Ξεκινήστε εξετάζοντας τι τρώτε. «Μια σύντομη περίοδος περιορισμού μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το φούσκωμά σας οφείλεται ή όχι σε τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία» λέει η Stephenson. «Μπορεί επίσης να σας καθοδηγήσει στους χρόνους φαγητού και στον τρόπο εφαρμογής περιόδων πεπτικής ανάπαυσης, οι οποίες είναι σημαντικές όταν μπορεί να αισθάνεστε καταπονημένοι ή χωρίς ισορροπία» προσθέτει.

Κόψτε τα βασικά συστατικά που προκαλούν φούσκωμα

Υπάρχουν μερικές από τις βασικές τροφές και τα συστατικά που προκαλούν φούσκωμα. «Τα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων, όπως η ασπαρτάμη, η μαλτιτόλη και η σουκραλόζη, είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα» λέει η Stephenson. «Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε ένα διάλειμμα από μπάρες πρωτεΐνης, shakes και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πηκτικά, για παράδειγμα τσίχλες».

Φούσκωμα στην κοιλιά: 5 συμβουλές αντιμετώπισης από έναν διατροφολόγο-2
©Unsplash

Βελτιώστε τις διατροφικές συνήθειές σας

Το συνεχές τσιμπολόγημα, το πολύ γρήγορο φαγητό και το να μη μασάμε καλά τις τροφές μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Έτσι, ακόμη και οι διατροφικές συνήθειές σας είναι ένας παράγοντας για το αν φουσκώνετε ή όχι. Προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε, αντί να βιάζεστε. Άλλωστε το άγχος είναι επίσης άλλος ένας παράγοντας για το φούσκωμα.

Καταναλώστε τροφές που βοηθούν την πέψη

«Εστιάστε στα προκινητικά, τα χωνευτικά και τα αντικαρκινικά βότανα – όλα αυτά είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην εντερική κινητικότητα, θα τονώσουν την πέψη και θα ανακουφίσουν το φούσκωμα» λέει η Stephenson. Ένα παράδειγμα προκινητικής τροφής είναι το τζίντζερ, το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε ως τσάι, μέσα σε φαγητό, σε smoothies ή σε συμπλήρωμα. Άλλα αντικαρκινικά περιλαμβάνουν τη γεντιάνα, την πικραλίδα, τον μούστο και το χαμομήλι.

Το να μαγειρεύετε το φαγητό σας, αντί να το καταναλώνετε ωμό, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την πέψη, καθώς επίσης είναι καλή ιδέα να μειώσετε τα βαριά γεύματα και πράγματα, όπως τα επεξεργασμένα άμυλα, το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά – όλα αυτά δημιουργούν ένα πεπτικό φορτίο.

Φούσκωμα στην κοιλιά: 5 συμβουλές αντιμετώπισης από έναν διατροφολόγο-3
©Unsplash

«Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης σημαντικό να συμπεριληφθούν, αλλά μπορεί να μη διώξουν το φούσκωμα αμέσως» λέει η Stephenson. «Στην πραγματικότητα, μερικές φορές μια ξαφνική αύξηση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα (για παράδειγμα, εάν το μικροβίωμά σας δεν είναι ισορροπημένο) και θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη αργά. Όμως οι μελέτες δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου.

Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός

Εκτός από την αποφυγή του αλκοόλ, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τακτική άσκηση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το μικροβίωμα. «Η ενσυνειδητότητα, είτε πρόκειται για διαλογισμό είτε για γιόγκα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην πέψη», λέει η Stephenson.