Φροντιστήριο ΠΡΟΣΗΜΟ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2024

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Γενικά, τα φετινά θέματα είναι τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών.

    Το θέμα Α κρίνεται εύκολο, κατανοητό και από όλο το εύρος της ύλης.

    Το θέμα Β συνολικά αναμενόμενο, απαιτεί πολύ χρόνο από τους υποψηφίους. Το Β3 ουσιαστικά αποτελεί άσκηση και όχι θέμα ανοιχτού τύπου.

    Το θέμα Γ αναμενόμενο, αλλά με πολλές παγίδες που θα κοστίσουν αρκετά μόρια σε όσους δεν προσέξουν τις πράξεις και την εκφώνηση. Απαιτεί βαθιά κατανόηση των φαινομένων της ταλάντωσης και των κυμάτων.

    Το θέμα Δ είναι συνδυαστικό, για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Έχει πάρα πολλά υποερωτήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι χρονοβόρα και περιττά, αφού δεν εξετάζουν την ουσία της φετινής ύλης.

    Συνολικά, τα φετινά θέματα θεωρούνται απαιτητικά, μεγάλα σε έκταση, με αρκετές παγίδες. Το τρίωρο σίγουρα δεν επαρκεί για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των θεμάτων.

    Ανέστης Χρίστος, Φυσικός, Μεταπτυχιακό Δ.Ε. Πανεπ. Πατρών, Διευθυντής Σπουδών Κοτσαύτης Παναγιώτης, Φυσικός, Μεταπτυχιακό Δ.Ε. Πανεπ. Πατρών, Διευθυντής Σπουδών

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2024

    Τα φετινά θέματα πανελληνίων για το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρά ταύτα απαιτούν συγκέντρωση και προσοχή από τους μαθητές, ιδιαίτερα το Θέμα Δ.

    Το Θέμα Α με τις ερωτήσεις “σωστό – λάθος” και πολλαπλής επιλογής κρίνεται στο σύνολό του εύκολο.

    Το Θέμα Β, ανάπτυξης, αφορά διαγραμματικές μεταβολές του σημείου ισορροπίας της αγοράς λόγω μεταβολών της ζήτησης και προσφοράς. Κρίνεται ως θέμα σύντομο και εύκολο αλλά όχι αναμενόμενο. Τα

    προηγούμενα έτη το συγκεκριμένο θέμα προσδιορισμού των τιμών εξεταζόταν μέσα από ερωτήσεις κλειστού τύπου στο Θέμα Α.

    Το Θέμα Γ είναι μια αναμενόμενη άσκηση, που αφορά αποκλειστικά το κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου, που άπτεται της Μικροοικονομίας, εξετάζοντας εκτενώς την παραγωγή και το κόστος μιας επιχείρησης.

    Το Θέμα Δ είναι μια άσκηση που αν και φαίνεται να αφορά το Κεφάλαιο 1, παρατηρώντας την πιο προσεχτικά και λύνοντάς την, τα ερωτήματά της αφορούν αποκλειστικά τη Μακροοικονομία και συγκεκριμένα τα Κεφάλαια 7 και 9. Παρότι είναι μια άσκηση που δεν κρύβει δυσκολίες ή παγίδες θα δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς πρόκειται για ένα τέταρτο θέμα διαφορετικής φιλοσοφίας από τα αντίστοιχα θέματα των προηγούμενων ετών.

    Ζώτος Χρήστος,

    Οικονομολόγος, M.Sc., Ph.D.

    Φροντιστήριο ΠΡΟΣΗΜΟ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2024

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2024

    Τα θέματα στο μάθημα της Ιστορίας δεν εμφανίζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους επί του συνόλου της ύλης, καθώς τα ζητούμενα προέρχονται από όλα τα κεφάλαια της ύλης.

    Το θέμα Α1 ζητά από τους υποψηφίους να αποδώσουν το περιεχόμενο τριών ιστορικών όρων, εκ των οποίων ο πρώτος προέρχεται από το τρίτο κεφάλαιο (Προσφυγικό ζήτημα), ο δεύτερος από το τέταρτο (Κρητικό Ζήτημα) και ο τελευταίος από το πρώτο (Η ελληνική οικονομία ως τον 19ο αιώνα). Οι όροι είναι πολύ χαρακτηριστικοί και δεν πρέπει να προβληματίσουν τους υποψηφίους, με εξαίρεση ίσως τον τελευταίο όρο, ο οποίος ίσως δυσκολέψει κάποιους μαθητές.

    Το θέμα Α2 είναι χαρακτηρισμός προτάσεων ως Σωστών ή Λανθασμένων χωρίς να απαιτείται δικαιολόγηση του εκάστοτε χαρακτηρισμού. Δίνονται πέντε προτάσεις (η πρώτη από το πρώτο κεφάλαιο, η δεύτερη από το δεύτερο κεφάλαιο των πολιτικών κομμάτων, η τρίτη από το τέταρτο κεφάλαιο του Κρητικού ζητήματος και οι δύο τελευταίες από το πέμπτο κεφάλαιο του Παρευξείνιου Ελληνισμού).

    Η σωστή επεξεργασία των προτάσεων απαιτεί επαρκή γνώση της ύλης και προσεχτική ανάγνωση από τους υποψηφίους.

    Το θέμα Β1 εξετάζει μία συγκεκριμένη ενότητα του πρώτου κεφαλαίου διατυπωμένη με πολύ σαφήνεια, η οποία δεν αναμένεται να απασχολήσει αρνητικά τους μαθητές. ( Η συγκεκριμένη ενότητα έχει εξεταστεί και στο παρελθόν με το ίδιο ακριβώς ερώτημα).

    Το θέμα Β2 προέρχεται από το κεφάλαιο του Κρητικού Ζητήματος. Το ερώτημα που τίθεται είναι διατυπωμένο με σαφήνεια, ωστόσο, ίσως προβληματίσει κάποιους υποψηφίους, γιατί απαιτεί αφομοίωση και όχι απλά αποστήθιση της ύλης, ώστε να εντοπίσουν επιτυχώς την απάντηση.

    Το θέμα Γ1 είναι από το κεφάλαιο του Προσφυγικού Ζητήματος. Δίνονται δύο υποερωτήματα και δύο παραθέματα. Το α υποερώτημα δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς χρησιμοποιεί στη διατύπωσή του όρους τη διατύπωσης του σχολικού βιβλίου. Το β υποερώτημα, ωστόσο, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, επειδή η εκφώνηση, όπως είναι διατυπωμένη, περιλαμβάνει και την «Συμφωνία της Άγκυρας», η οποία, όμως, δεν αναφέρεται στα παραθέματα. Τα παραθέματα είναι συνοπτικής έκτασης και κατανοητά.

    Τέλος, το ερώτημα Δ1 αποτελείται, επίσης, από δύο υποερωτήματα και δύο παραθέματα μικρής έκτασης και χωρίς δυσκολίες κατανόησης. Τα υποερωτήματα εξετάζουν το κεφάλαιο των πολιτικών κομμάτων και συγκεκριμένα, την ενότητα «Η διαμόρφωση νέων δεδομένων κατά την επανάσταση». Πρόκειται για σαφείς διατυπώσεις χωρίς απαιτήσεις συνδυαστικής σκέψης.

    Λάζαρης Άγγελος, Φιλόλογος, M.Ed., Διευθυντής Σπουδών

    Κουζίου Σταυρούλα, Φιλόλογος, M.Sc.

    Αργυροπούλου Ναταλία, Φιλόλογος, M.Sc.

    Περδίκη Ακριβή, Φιλόλογος

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ  για γονείς και παιδιά ΠΡΟΛΗΨΗ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ!

    Με ιδιαίτερη  χαρά σας προσκαλούμε στην  επιμορφωτική ημερίδα  που...

    ΠΑΤΡΑ: Ξεσπούν οι γονείς της 16χρονης! Το κορίτσι περνά δύσκολα όσο συνειδητοποιεί τι έχει γίνει

    Η καταγγελία της 16χρονης για τον ομαδικό βιασμό της...

    Συνάντηση του Πρύτανη του ΕΑΠ, Μανώλη Κουτούζη με τον πολιτευτή Ανδρέα Τσώκο

    Με τον πολιτευτή Ανδρέα Τσώκο συναντήθηκε ο Πρύτανης του...
    Best Shop