Φρούτα κατά της κατάθλιψης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη  από το College of Health and Life Sciences του Πανεπιστημίου Aston, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία και είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων είναι πιο σημαντική για την ψυχική μας ευημερία από τη συνολική ποσότητα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Φρούτα πολλά ή… συχνά;

    Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, τα οποία είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους.

    Δημοσιευμένη στο British Journal of Nutrition, για την έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα από 428 ενήλικες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και εξετάστηκε η μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, γλυκών και αλμυρών σνακ και της ψυχολογικής τους υγείας.

    Αφού λήφθηκαν υπόψη οι δημογραφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ηλικία, η γενική υγεία και η άσκηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα όσο και τα αλμυρά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά σνακ φαίνεται να συνδέονται με την ψυχική υγεία. Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και της ψυχολογικής υγείας.

    Με βάση την έρευνα, όσο πιο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν φρούτα, τόσο χαμηλότερη η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και τόσο καλύτερη η ψυχολογική τους ευημερία, ανεξάρτητα από τη συνολική ποσότητα πρόσληψης φρούτων.

    Τα αλμυρά επεξεργασμένα σνακ μας κάνουν να ξεχνάμε

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τα άτομα που έτρωγαν συχνά αλμυρά τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (όπως πατατάκια) είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «καθημερινά νοητικά λάθη» (γνωστά ως υποκειμενικές γνωστικές αποτυχίες) και να αναφέρουν χαμηλότερη ψυχική ευεξία. Ένας μεγαλύτερος αριθμός παραλείψεων, συσχετίστηκε με υψηλότερα αναφερόμενα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης και χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας.

    Αντίθετα, δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ αυτών των καθημερινών αστοχιών μνήμης και της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών ή των γλυκών σνακ, υποδηλώνοντας μια μοναδική σχέση μεταξύ αυτών των αλμυρών σνακ φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, των καθημερινών πνευματικών ελλείψεων και της ψυχικής υγείας.

    Παραδείγματα αυτών των απογοητευτικών μικρών καθημερινών διανοητικών ελλείψεων περιελάμβαναν το να ξεχάσετε που έχετε αφήσει προσωπικά σας αντικείμενα, όπως τα κλειδιά σας, να ξεχάσετε γιατί πήγατε σε ένα δωμάτιο ή να μην μπορείτε να θυμηθείτε ονόματα γνωστών σας.

    «Πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και ευεξία, και ενώ δεν εξετάσαμε άμεσα την αιτιότητα εδώ, τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι η συχνή κατανάλωση σνακ αλμυρών τροφών φτωχών σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξάνουν τα καθημερινά νοητικά κενά, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ψυχική ευημερία» δηλώνει χαρακτηριστικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Γιατί υπερέχουν τα φρούτα

    «Άλλες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών και της ψυχικής υγείας, αλλά λίγοι έχουν εξετάσει τα φρούτα και τα λαχανικά ξεχωριστά» συμπληρώνει.

    «Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χαθούν κατά το μαγείρεμα. Καθώς είναι πιο πιθανό να τρώμε ωμά φρούτα, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την ισχυρότερη επίδρασή τους στην ψυχική μας υγεία» μας εξηγεί.

    «Είναι πιθανό αλλάζοντας αυτά που τσιμπολογάμε κατά την διάρκεια της ημέρας να αυξήσουμε εύκολα τα επίπεδα ευεξίας μας. Σε γενικές γραμμές, σίγουρα αξίζει να προσπαθήσετε να αποκτήσετε τη συνήθεια να τσιμπολογάτε φρούτα» καταλήγουν οι ερευνητές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ταϊλάνδη: Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε εκεί επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της χώρας

    Μια λάθος απόφαση άλλαξε τη ζωή του Τζόναθαν Γουίλερ...

    Θεσσαλονίκη: 14χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πατέρα της 16χρονης φίλης του

    Στη σύλληψη ενός 14χρονου προχώρησε η αστυνομία την Τετάρτη...

    Στις Περιφέρειες με τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας, η Δυτική Ελλάδα

    Μεταξύ των 15 περιφερειών της ΕΕ με τον υψηλότερο...

    Κινδυνεύετε με βαρύ πρόστιμο αν τρώτε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σας παίρνουν το δίπλωμα

    Μπορεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) να μην ορίζει...
    Best Shop