FT: Βοήθεια στις ΗΠΑ αναζητεί η Ε.Ε. για να τρέξουν οι εμβολιασμοί

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να καλύψουν ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Η ΕΕ θέλει επίσης από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την FT.

    «Πιστεύουμε πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ θα διατεθούν για την πλήρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων παραγωγών εμβολίων με την ΕΕ», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι χώρες μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά προχωρούν με πολύ πιο αργό ρυθμό από άλλες πλούσιες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, πρώην μέλος της ΕΕ, και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την αργή πρόοδο εν μέρει σε προβλήματα προμηθειών με τους παρασκευαστές.

    Η ΕΕ και η Ιταλία εμπόδισαν αυτή την εβδομάδα την εξαγωγή ενός φορτίου εμβολίων της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία μετά την αποτυχία της φαρμακοβιομηχανίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις με την ΕΕ.

    Ουδέν σχόλιο από Ε.Ε – Η αγγλοσουηδική εταιρία επικρίνεται στην ΕΕ για την καθυστέρηση παραδόσεων εμβολίων στην 27μελή Ένωση, η οποία παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

    Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη Ιουνίου, δήλωσαν προχθές, Πέμπτη, στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ.

    Βάσει του μηχανσμού αυτού, οι εταιρίες πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια προτού εξαγάγουν εμβόλια κατά της Covid-19, και μπορεί να απορριφθούν αιτήματά τους για εξαγωγές αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για εφοδιασμό της ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η AstraZeneca δεν ήταν προσώρας διαθέσιμες για σχόλια.

    Κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων

    Οπως σήμειωνε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει απώλειες πολλών δισ. ευρώ εξαιτίας της αργής και χαοτικής διαδικασίας διανομής των εμβολίων σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

    Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες της Ε.Ε. έχουν ως συνέπεια η οικονομία της Ενωσης να λειτουργεί περίπου στο 95% του επιπέδου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που μεταφράζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics, σε απώλειες παραγωγής που ενδέχεται να φθάσουν σε κόστος τα 12 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα.

    Επιπλέον, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, η Ενωση είναι αρκετά πίσω σε εμβολιασμούς, τους οποίους πραγματοποιεί με πιο αργό ρυθμό. Μέχρι να καταφέρει να φθάσει τις υπόλοιπες χώρες, η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ακόμη και εάν άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες επιστρέψουν σε μία κανονικότητα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι καθυστερήσεις ενός ή δύο μηνών θα ισοδυναμούσαν με ένα κόστος 50-100 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό καταδεικνύει και το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία αντιπαράθεση με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Αυτή μάλιστα η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να θέσει η Ε.Ε. σε εφαρμογή μηχανισμό που θα ελέγχει τις εξαγωγές των εμβολίων για την COVID-19, κάνοντας έπειτα από λίγο πίσω, ύστερα και από τη σφοδρή αντίδραση της Βόρειας Ιρλανδίας.

    «Κάθε εβδομάδα που παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα επειδή ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί, σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος», επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο διευθυντής του think tank Βruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες, Γκούντραμ Βολφ. «Το κόστος αυτό είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των εμβολίων», πρόσθεσε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χορηγήσει μόλις 3 δόσεις ανά 100 άτομα, παραμένοντας αρκετά πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει χορηγήσει 15 και τις ΗΠΑ με 10, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πλήθος κόσμου και εξέχουσες προσωπικότητες στην κοπή πίτας των ΙΝΑΔΕ και ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Φώτο

    Η  ανάπτυξη εκπροσωπήθηκε και «φιλοξενήθηκε» κατά τον καλύτερο τρόπο...

    Απίστευτο χρήμα στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης

    Έσοδα ρεκόρ ύψους 1.045,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε για την...

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο από τα αδέλφια που σκότωσαν τον 45χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας...
    Best Shop