Αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το κείμενο. Αν, όμως, σηκώσετε τα μάτια σας και κοιτάξετε τριγύρω, αυτό που πιθανότατα θα αντικρίσετε είναι πολλούς ανθρώπους να κοιτούν μια οθόνη. Κάποιοι περνούν χρόνο απολαμβάνοντας το περιεχόμενο των κοινωνικών πλατφορμών, ενώ άλλοι επικοινωνούν. Πώς; Μέσω αναρτήσεων και μηνυμάτων.
«Και τι απέγινε η εποχή που καλούσαμε κάποιον στο τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε;», θα αναρωτηθούν ορισμένοι. Μάλλον την έχουμε αφήσει πίσω, για χάρη νέων τάσεων, που προβάλλουν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Άλλωστε, σε μια σύγχρονη πραγματικότητα, που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, μια τηλεφωνική κλήση μοιάζει να είναι πολυτέλεια.
Κι όμως, ένα τηλεφώνημα με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική υγεία, ειδικά των νέων ανθρώπων, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πολύ συχνά συναισθηματικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για την μοναξιά που διεξήχθη το 2018 από το BBC, το 40% των νέων ηλικίας 16-24 ετών ανέφερε ότι αισθάνεται έντονη μοναξιά, ενώ ολοένα αυξανόμενα είναι τα περιστατικά νέων που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι αριθμοί προκαλούν έντονο προβληματισμό, όμως σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα John Cacioppo, ίσως βρήκαμε μια απλή λύση για να καθησυχάζουμε τα αρνητικά συναισθήματα: Μια κλήση με ένα αγαπημένο πρόσωπο προσφέρει την απαραίτητη κοινωνική σύνδεση, που είναι ικανή να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα και να επαναφέρει θετικά συναισθήματα. Ο δρ. Cacioppo υποστηρίζει ότι, όταν οι άνθρωποι νιώθουν εντονότερη μοναξιά, έχουν την τάση να αναζητούν πιο έντονα την ουσιαστική επαφή με τους άλλους, σαν έναν τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων που αισθάνονται. Μια τηλεφωνική κλήση είναι αρκετή για να προσφέρει τη ζητούμενη αίσθηση χαράς και ολοκλήρωσης, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι παραμένει ακόμη και αφότου η κλήση ολοκληρωθεί.
Έναντι των μηνυμάτων και άλλων, παρόμοιων μορφών επικοινωνίας, το βασικό πλεονέκτημα ενός τηλεφωνήματος είναι η άμεση επαφή. Αυτή η αμεσότητα είναι πολύτιμη για δύο λόγους: Πρώτον, μειώνει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα άμεσων ερωταπαντήσεων, με ξεκάθαρα μηνύματα. Δεύτερον, φέρει το βασικό χαρακτηριστικό της φωνητικής επικοινωνίας. Ένας όγκος επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει ότι ο τόνος και το ύφος της φωνής είναι πιο σημαντικά ακόμη και από το περιεχόμενο αυτών που συζητώνται. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο, Albert Mehrabian, σε μια τηλεφωνική κλήση, το αποτέλεσμα της επικοινωνίας εξαρτάται κατά 38% από τα χαρακτηριστικά της φωνής και μόλις 7% από το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Παράλληλα, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μπορεί να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που επικοινωνούν και να τους φέρει πιο κοντά. Το αίσθημα της εμπιστοσύνης που καλλιεργείται προκαλεί αλλαγές στη χημεία του σώματος, παράγοντας ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, αλλά και μια ελάχιστη ποσότητα κορτιζόλης.
Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από μια τηλεφωνική επικοινωνία;
1. Φωνητική ή βιντεοκλήση;
Μια τηλεφωνική κλήση μπορεί να σας προσφέρει μια ουσιαστική επικοινωνία. Μια βιντεοκλήση, όμως, σας χαρίζει τη δυνατότητα να δείτε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Έτσι, εκτός από τον τόνο της φωνής, υπάρχουν και οι εκφράσεις του προσώπου, που ενισχύουν την κοινωνική σύνδεση και τα θετικά συναισθήματα.
2. Προγραμματισμένη κλήση ή έκπληξη;
Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα να μη μπορέσει να απαντήσει κι έτσι η προσπάθεια για επικοινωνία να «ναυαγήσει». Αντιθέτως, μια προγραμματισμένη συνομιλία θα σας γλιτώσει από αυτό το δυσάρεστο ενδεχόμενο.
3. Ποιο το θέμα συζήτησης;
Κάποιοι προτιμούν να μιλούν για ευχάριστα θέματα, ενώ άλλοι έχουν την ανάγκη να μιλήσουν για εκείνα που πραγματικά τους απασχολούν. Η ουσία είναι απλή: Διαλέξτε ένα θέμα συζήτησης που θα σας κάνει να νιώσετε καλά.
4. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με κάποιον ενώ ασχολείστε με κάτι άλλο
Μπορεί μια τηλεφωνική συνομιλία να λειτουργεί ως πλαίσιο χαλάρωσης, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο τι λέγεται. Μπορεί, για παράδειγμα, να παίζετε ένα παιχνίδι ή να παρακολουθείτε τηλεόραση καθώς μιλάτε. Και πάλι, η κοινωνική σύνδεση είναι ισχυρή και αποφέρει τα οφέλη της, «ξεθωριάζοντας» το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα.