Φυσική αντιμετώπιση της αϋπνίας

    Ημερομηνία:

    Στριφογυρίζουμε με τις ώρες μέχρι τελικά να μας πάρει ο ύπνος, ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ανοίγουμε τα μάτια μας από το άγριο χάραμα, ακόμη κι όταν δεν πρέπει να πάμε στη δουλειά. Αν αυτές οι περιγραφές μάς ακούγονται γνώριμες, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζουμε κάποια μορφή αϋπνίας. Το άγχος είναι ο συνήθης ύποπτος για τα προβλήματα ύπνου, ωστόσο αν η αϋπνία αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον γιατρό μας.

    Ωστόσο, για τις συνηθισμένες δυσκολίες στον ύπνο, τις οποίες όλοι αντιμετωπίζουμε ανά περιόδους, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω τεχνικές.

    Υιοθετούμε μια χαλαρωτική ρουτίνα

    Πριν τον ύπνο καθιερώνουμε μια ρουτίνα που μας χαλαρώνει. Αν κάθε βράδυ αναλύουμε τους προβληματισμούς μας και τις υπαρξιακές μας ανησυχίες, δεν βοηθάμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Γι’ αυτό προσπαθούμε να αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας απασχολεί και να βρούμε τρόπους να ηρεμήσουμε. Ένα χαλαρωτικό ντους με χαμηλό φωτισμό και το διάβασμα ενός βιβλίου είναι μερικές καλές πρακτικές.

    Προσαρμόζουμε τη διατροφή μας

    Φροντίζουμε να έχουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες προτού ξαπλώσουμε, ώστε να μην μας κρατάει ξύπνιους το στομάχι μας. Αν πεινάσουμε πάλι, μπορούμε να φάμε ένα ελαφρύ σνακ, π.χ. μια φέτα τυρί, λίγα αμύγδαλα ή λίγη βρώμη με γιαούρτι, που ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης τους ύπνου. Επίσης, αποφεύγουμε την καφεΐνη που περιέχεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, το κακάο και σε αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

    Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία

    Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε σε ένα δωμάτιο με σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C, καθώς τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεών μας.

    Μπλοκάρουμε το φως

    Δεν είναι τυχαίο ότι κοιμόμαστε υπέροχα στα ξενοδοχεία. Είναι αυτές οι χοντρές κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως και αναβαθμίζουν τον ύπνο μας. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε εάν το δωμάτιό μας είναι αρκετά σκοτεινό είναι να κλείσουμε τα φώτα και να σταθούμε στο δωμάτιο για λίγα λεπτά. Αφού προσαρμοστούν τα μάτια μας, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι αρκετά φωτεινό ώστε να μπορούμε να δούμε μόλις το περίγραμμα του χεριού μας. Αν δεν θέλουμε να κλείσουμε τα παντζούρια, μπορούμε απλά να τραβήξουμε τις κουρτίνες συσκότισης.

    Δοκιμάζουμε μια συσκευή λευκού θορύβου

    Μια συσκευή λευκού θορύβου μπορεί να μας χαρίσει… όνειρα γλυκά, βοηθώντας στην εξάλειψη των θορύβων που οδηγούν σε πιο ελαφρύ ύπνο. Μπορεί να χρειαστούμε 1-2 νύχτες μέχρι να συνηθίσουμε τον λευκό θόρυβο στην κρεβατοκάμαρά μας, αλλά η εξάλειψη των θορύβων (ασθενοφόρο, ροχαλητό συντρόφου, μηχανάκια) θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα.

    Αποφεύγουμε τις οθόνες

    Το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Προτού ξαπλώσουμε, λοιπόν, αφήνουμε στην άκρη το κινητό και κλείνουμε την τηλεόραση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    “Έφυγε” ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας

    Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας...

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Ενας εκ των κορυφαίων επιστημόνων στην ογκολογία, ο Αγγλος Raj Naik επίτιμος διδάκτορας

    Ενας εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον χώρο της ογκολογίας,...

    Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο Νίκος Ρωμανός

    Την Παρασκευή θα απολογηθεί, τελικά, ο Νίκος Ρωμανός, ο...

    Νορβηγία: Ο 27χρονος γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ συνελήφθη για βιασμό

    Ο 27χρονος γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας...
    Best Shop