Γαρίδες σαγανάκι

    Ημερομηνία:

    Υλικά

    Μερίδες: 8

    Για τις γαρίδες & τη σάλτσα

      • 16 γαρίδες μεγάλες
      • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
      • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
      • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
      • 500 γρ. ντομάτες φρέσκες
      • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
      • 30 ml λευκό ξηρό κρασί ή ούζο
      • 1 ξυλάκι κανέλα
      • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
      • 1 κλωνάρι θυμάρι
      • 300 ml ζωμό γαρίδας
      • 100 γρ. φέτα
      • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
      • ξύσμα από 1 λεμόνι
      • αλάτι, μαύρο πιπέρι

    Για τον ζωμό γαρίδας

    • τα κελύφη από τις γαρίδες
    • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
    • 1 σφηνάκι ούζο
    • 1 μικρό κρεμμύδι
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 1 κλωνάρι θυμάρι
    • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
    • 300 ml ζωμό κότας έτοιμο
    • 500 ml καυτό νερό
    ICECAP

    Βήμα 1

    Γαρίδες: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος αφήνοντας ουρά και κεφάλι. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το μαύρο έντερο από τη ράχη τους και τις βάζουμε σε μπολ. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στο ψυγείο.

    Βήμα 2

    Ζωμός γαρίδας: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κελύφη από τις γαρίδες που κρατήσαμε και τα τσιγαρίζουμε για 5΄. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 40΄ μέχρι να συμπυκνωθεί ο ζωμός. Τον σουρώνουμε, πιέζοντας με μια σπάτουλα τα κελύφη να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Θα χρειαστούμε περίπου 1 ½ φλιτζάνι ζωμό, δηλαδή υπολογίζουμε 300 ml.

    Βήμα 3

    Γαρίδες & σάλτσα: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να κάνουν μια κρούστα. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν.

    Βήμα 4

    Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να ψηθεί και να βγάλει τα αρώματά του. Ρίχνουμε την ντομάτα και το κρασί ή το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη (προαιρετικά), τα φυλλαράκια θυμάρι, τον ζωμό γαρίδας που ετοιμάσαμε, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να συμπυκνωθεί σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄.

    Βήμα 5

    Λίγο προτού αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα. Αφήνουμε για 3΄-5΄ με κλεισμένο το καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΗΠΑ: Τώρα απειλούν με δασμούς μέχρι και… 3.521% χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως έχει...

    Ένας κροίσος στη φυλακή: «Έχασα ένα κομμάτι της ζωής μου, το καλό μου όνομα και 13 κιλά»

    22 Απριλίου 2002 Ο Alfred Taubman, πρώην πρόεδρος του οίκου...

    Αυτός ήταν ο μοναδικός Ελληνας Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας

    Θλίψη στον θρησκευτικό κόσμο σκόρπισε η είδηση ότι ο...

    Το συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από το Νοσοκομείο

    ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!!! Του Πάπα Φραγκίσκου, το έγραψε κατά την διάρκεια της...