«Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» – Έκθεση φωτογραφίας με τη συνδιοργάνωση της ΠΔΕ

    Ημερομηνία:

    Η έκθεση του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» ταξιδεύει στην Πάτρα και φιλοξενείται στο Mosaic Hub στο Μαρκάτο (Ερμού 112). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 20:00, ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2025 από Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

    Οι αδελφοί Μανάκια, πρωτοπόροι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, διέτρεξαν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας αλλά και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδοτούν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα. Η έκθεση παρουσιάζει μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιο του Μίλτου Μανάκια, που δώρισε στο ΙΜΜΑ ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα.

    Η έκθεση διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το 2023 και έχει ήδη ταξιδέψει στην Πρίστινα και στα Γρεβενά.

    Φλίγκος

    Στην Πάτρα η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας με τη φροντίδα της PIVOT ΑΜΚΕ και του Mosaic και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    H επιμέλεια της έκθεσης είναι της Σταυρούλας Μαυρογένη, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ, ενώ τον γενικό συντονισμό έχει η Αθηνά Παυλίδου, Μουσειολόγος, Πολιτιστική Διαχειρίστρια και Διευθύντρια του ΙΜΜΑ.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος δήλωσε: «Ο πολιτισμός για την Ολυμπιακή Γη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι στρατηγικό πλεονέκτημα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Γι’ αυτό και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία με πολυδιάστατο και εξωστρεφή χαρακτήρα, που αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας».

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το FLAMIS.GR συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    Για σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου προκήρυξαν απεργία οι ενώσεις...

    ΠΑΤΡΑ: Επιασαν τρία άτομα για τα τηλεφωνήματα με τα “μαϊμού τροχαία”

    Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες στην...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9-4-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ   ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ   ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ  ΧΗΡΑ  ΧΡΗΣΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ  ΓΕΝΟΣ ...

    Τραγωδία – Νεκρή βρέθηκε 19χρονη φοιτήτρια

    Βαρύτατο πένθος έχει προκαλέσει στην οικογένεια μιας 19χρονη φοιτήτριας...