Γιατί έχουμε έξαρση τροπικών μεδουσών: Πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Για την εμφάνιση της τροπικής μέδουσας «Rhopilema Nomadica» στη Ρόδο μίλησε ο ωκεανογράφος Δημήτρης Μαυρουλέας, εξηγώντας γιατί παρατηρείται έξαρση του συγκεκριμένου είδους και δίνοντας οδηγίες τι να κάνουμε εάν έρθουμε σε επαφή μαζί του στο νερό.

    «Φυσιολογικό φαινόμενο»

    Αρχικά, ο ειδικός αναφέρει πως: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια έξαρση του πληθυσμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται. Το συγκεκριμένο είδος στη Μεσόγειο έχει καταγραφεί για πρώτη φορά το 1970. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Σε διάφορες περιόδους παρουσιάζουν πληθυσμιακές εξάρσεις. Δεν χρειάζεται ούτε να ανησυχούμε ούτε να τρομοκρατείται ο κόσμος».

     «Μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο η μέδουσα»

    Στη συνέχεια αναφέρει πως «η μέδουσα μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο. Οι συγκεκριμένες που βρέθηκαν δεν περνάνε τα 30-40 εκατοστά. Όταν κολυμπάμε βρισκόμαστε στο φυσικό περιβάλλον αυτών των οργανισμών, επομένως είναι λογικό να μας ξενίζει οτιδήποτε βλέπουμε και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Το θέμα είναι να μην μας πιάνει πανικός».
    GYMALL

    Πώς σχετίζεται η έξαρση μεδουσών με τη μείωση των χελωνών

    Ο κ. Μαυρουλέας σημειώνει πως «ένας λόγος που παρατηρείται η έξαρση του πληθυσμού των μεδουσών είναι και η μείωση αντίστοιχα του πληθυσμού των θαλάσσιων χελώνων. Στην Ελλάδα έχουμε 2 είδη, στη Μεσόγειο 3. Η καρέτα καρέτα και η πράσινη χελώνα είναι από τους κύριους θηρευτές των μεδουσών».

    Τι πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με την μέδουσα

    Τέλος, τονίζει πως: «Δυνητικά επικίνδυνα είναι όλα τα ζώα για τον άνθρωπο, όταν δεν ξέρουμε το ιστορικό του. Για τα συγκεκριμένα ζώα, σε περίπτωση επαφής με γυμνό δέρμα, επειδή προκαλούν κνησμό, καλό θα είναι να βγούμε έξω από το νερό, να χρησιμοποιήσουμε κάποια κάρτα ή ξύλο, όχι γυμνά χέρια, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, και όχι γλυκό. Και στη συνέχεια αν δεν υποχωρήσει ο κνησμός και η ερυθρότητα, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν γιατρό ή να πάμε σε κάποιο κοντινό φαρμακείο για να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισταμινικό».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΦΩΤΟ: Δείτε τι ήρθε… στο τέλος της εφημερίας στην Κάτω Αχαϊα

    Ένα υγιέστατο κοριτσάκι γεννήθηκε στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας. Μάλιστα...

    Εργάνη: Ο Μάρτιος 2023 ήταν ο καλύτερος των τελευταίων 23 ετών στην αγορά εργασίας

    Παίρνει τα πάνω της η αγορά εργασίας, με τις προσλήψεις να υπερισχύουν...

    ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες εξυπηρέτησης για «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

    Οι ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου» εμπλουτίζονται με νέες λειτουργικές...

    Chanel: Γιατί η πιο διάσημη τσάντα της κάνει 10.000 ευρώ

    Η CEO της Chanel, Leena Nair, αναφέρθηκε στην απόφαση του διάσημου...