Οι φίλοι μας είναι οι θαυμαστές μας και εμείς οι δικοί τους. Οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε τα πιο κρυφά μας μυστικά και τις ανασφάλειές μας, οι σύντροφοί μας για τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας, μεγάλες και μικρές. Εάν αυτές οι συνδέσεις είναι τόσο κρίσιμες, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να δημιουργήσουμε νέες; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους;
Oι φιλίες θέλουν… χρόνο
Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που καθιστούν πιο δύσκολο να κάνουμε φίλους ως ενήλικες: ο χρόνος, η εμπιστοσύνη, η ηλικία. Αν και η ηλικία δεν θα πρέπει να προσμετράται, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία και τη διατήρηση μίας φιλίας αφού οι ενήλικες έχουν λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους -πιθανότατα ξοδεύουν τον εν λόγω χρόνο στη δουλειά, την οικογένεια κ.λπ.
Σύμφωνα με μελέτη του 2019 με τίτλο «Πόσες ώρες χρειάζονται για να κάνεις έναν φίλο;», τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρειάζονται πάνω από 200 ώρες, περισσότερες από τρεις εβδομάδες δηλαδή, για να σχηματιστεί μια φιλία.
Ως παιδιά, βρισκόμαστε να περνάμε συγκεκριμένο χρόνο με συνομήλικούς μας που συνήθως έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εμάς -κάτι που διευκολύνει την οικοδόμηση σχέσεων. Οι 200 ώρες για το “χτίσιμο” μιας φιλίας τής παραπάνω έρευνας είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση όταν βρίσκεστε με φίλους στην ίδια τάξη, στην παιδική χαρά, στο γήπεδο ή στην ίδια γειτονιά. Επιπλέον, πέρα από τον κοινό χρόνο, όπως έγραψε η συγγραφέας Katharine Smyth στο The Atlantic: «Καθώς μεγαλώνουμε ο χρόνος που γεμίζαμε τη ζωή μας με γέλια, κουτσομπολιά και μένοντας ξύπνιοι μέχρι να φωτίσει ο ουρανός καταναλώνεται πλέον από πιο «ενήλικες» ανησυχίες, όπως είναι τα οικογενειακά θέματα και τα επαγγελματικά και τελικά καταλήγουμε να χαρίζουμε στους εαυτούς μας λιγότερα από όσα αξίζουμε».
Οι πολύτιμες «μεγαλίστικες» ώρες μας κατανέμονται μεταξύ των ευθυνών και των σχέσεών μας, από τη δουλειά και τα χόμπι μέχρι τους συνεργάτες και τα παιδιά. Και σ αυτό το σημείο έρχεται η έρευνα που διαπίστωσε ότι μόλις σταθεροποιηθούμε σε μία δουλειά και σε έναν γάμο, έχουμε την τάση να χάνουμε κατά μέσο όρο δύο φίλους ο καθένας μας. Όλη η ενέργεια που χρειάστηκε για τη διατήρηση αυτών των σχέσεων είναι τώρα αφιερωμένη σε έναν σύντροφο ή στην οικογένεια.
Όσο μεγαλώνουμε οι σχέσεις μας έχουν λίγο-πολύ το ίδιο μοτίβο: Σύντροφοι, πεθερικά, συγγενείς, μακροχρόνιοι φίλοι, παιδιά. Ειδικά όταν μεγαλώνει κάποιος παιδιά, η καθημερινότητα του αναλώνεται σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με άτομα με τα οποία δεν θα επέλεγε απαραίτητα να κάνει παρέα. Είναι λοιπόν η ηλικία ένας ανασταλτικός παράγοντας για την δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων; Πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερους φίλους; Η απάντηση είναι προφανής: Να συμπεριφερθούμε ξανά σαν παιδιά, με αυθορμητισμό, εμπιστοσύνη και διάθεση για νέες σχέσεις.
–Κοινωνικοποιηθείτε
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε νέους φίλους είναι τα κοινά ενδιαφέροντα τα οποία όμως περιλαμβάνουν και συνέπεια και τακτικότητα στις συναντήσεις. Πηγαίνετε γυμναστήριο, κάντε εθελοντισμό, συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις -η συναναστροφή με κόσμο θα σας ανοίξει νέους δρόμους για νέες φιλίες.
–Επανασυνδεθείτε με παλιούς φίλους
Συχνά, νέες φιλίες μπορούν να βασιστούν σε παλιότερες. Σκεφτείτε ξανά τις παρέες σας από το πανεπιστήμιο, το γυμνάσιο, ακόμη και το δημοτικό -ήσασταν φίλοι μαζί τους για κάποιο λόγο, σωστά;
–Δημιουργήστε νέες φιλίες μέσω των φίλων που έχετε ήδη
Στις συναντήσεις σας, φίλοι φέρνουν νέους ανθρώπους κι αυτό είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για να γνωρίσετε κάποιον νέο φίλο. Η τέλεια ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες.
-Κάντε μια αληθινή προσέγγιση
Κάνετε μια γνήσια και ειλικρινή προσπάθεια να γνωρίσετε κάποιον, κάνοντας ερωτήσεις, δείχνοντας ενδιαφέρον και αφιερώνοντας χρόνο μαζί του και αυτό θα λειτουργήσει.
-Γίνετε… περίεργοι
Οι άνθρωποι είναι ιστορίες. Εχουν ενδιαφέρουσες ζωές, σκέψεις, ιδέες, χόμπι κ.λπ. για τις οποίες δεν έχετε απολύτως καμία ιδέα. Σε όλους αρέσει να μιλούν για τη δική τους ιστορία, αυτό κάνουν πάντα οι άνθρωποι κι αυτός είναι διαχρονικά ένας καλός τρόπος για να συνδεθείς με κάποιον άλλον.