Μια νέα διεθνής μελέτη, που καταγράφει τη μοναξιά στους ηλικιωμένους αποκάλυψε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς στον κόσμο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ σε συνεργασία με ιδρύματα στον Καναδά, τη Χιλή και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εξέτασαν στοιχεία από περισσότερα από 64.000 άτομα ηλικίας 50 έως 90 ετών σε 29 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, και της Μέσης Ανατολής.
«Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο μοναχικοί καθώς μεγαλώνουν, αλλά στις ΗΠΑ ισχύει το αντίθετο», δήλωσε ο Δρ Ρόμπιν Ρίτσαρντσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Έμορι που ειδικεύεται στα κοινωνικά αίτια των προβλημάτων ψυχικής υγείας. «Οι άνθρωποι μέσης ηλικίας είναι πιο μοναχικοί από τις παλαιότερες γενιές».
Πρωταθλήτριες στη μοναξιά Ελλάδα και Κύπρος
Η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας μοναξιάς με 1,7 σε σύγκριση με τη Δανία που βρίσκεται στην τελευταία θέση του καταλόγου με μόλις 0,4.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομική αστάθεια, τα ασθενέστερα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και η μείωση των παραδοσιακών οικογενειακών δομών μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη μοναξιά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι στις ΗΠΑ, η απασχόληση είναι συχνά στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση του σκοπού και του κοινωνικού δικτύου ενός ατόμου. Όταν η εργασία εξαφανίζεται, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις ουσιαστικές συνδέσεις.
Ο Δρ Esteban Calvo, κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών και Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Mayor της Χιλής και συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε την παγκόσμια σημασία της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος.
«Η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα θέμα που αφορά τα τέλη της ζωής», δήλωσε.
Ο πρώην Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Δρ Vivek Murthy έχει περιγράψει στο παρελθόν τη μοναξιά ως «επιδημία» δημόσιας υγείας στην Αμερική, συνδέοντάς την με μια σειρά σοβαρών κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της κατάθλιψης, της άνοιας και του πρόωρου θανάτου.
«Ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα από την κοινωνική αποσύνδεση είναι παρόμοιος με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα», προειδοποίησε ο Murthy.
Καθώς η Ελλάδα παλεύει με τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, οι ειδικοί λένε ότι οι στοχευμένες πολιτικές ψυχικής υγείας και κοινωνικής υποστήριξης -ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους- θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της αυξανόμενης κρίσης μοναξιάς στη χώρα μας.
