Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί γιατί το μαγνήσιο είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζαμε για την υγεία μας.
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό μας. Μετά το οξυγόνο, το νερό και τη βασική μας τροφή, το μαγνήσιο είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ζωτικής σημασίας. Είναι πιο σημαντικό από το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο και συμβάλλει στη ρύθμιση και των τριών.
Η έλλειψη μαγνησίου συνήθως δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί καθώς μόλις το 1% του μαγνησίου του οργανισμού αποθηκεύεται στο αίμα, ενώ οι περισσότεροι γιατροί δεν το συμπεριλαμβάνουν καν στο ετήσιο τσεκ-απ. Δυστυχώς, όμως, σχεδόν κάθε γνωστή ασθένεια σχετίζεται και με έλλειψη μαγνησίου, ενώ το μέταλλο αυτό είναι από τα πιο σημαντικά που απαιτούνται για την ηλεκτρική σταθερότητα των κυττάρων και η έλλειψή του μπορεί να είναι υπεύθυνη για περισσότερες ασθένειες από οποιοδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό. Λόγω, λοιπόν, του ότι τα επίπεδα μαγνησίου συχνά παραβλέπονται, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα και ασθένειες, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα μαγνησίου.
Τα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, αφού το περισσότερο μαγνήσιο αποθηκεύεται στους ιστούς, με τις κράμπες στα πόδια, τον πόνο στις πατούσες και τους μυϊκούς σπασμούς να είναι ένα πρώτο σημάδι. Άλλα σημάδια είναι η απώλεια όρεξης, η ναυτία, ο εμετός, η κόπωση, η αδυναμία και καθώς η ανεπάρκεια χειροτερεύει, το μούδιασμα, οι ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί, το μυρμήγκιασμα, η επιληπτική κρίση, η ναυτία, ο εμετός και οι στεφανιαίοι σπασμοί. Μπορεί να αισθάνεστε ένταση στους μυς, πόνο στη μέση, στον αυχένα, να έχετε πονοκεφάλους έντασης και δυσλειτουργία κροταφογναθικής διάρθρωσης, σφίξιμο στο στήθος και μια αίσθηση ότι δεν μπορείτε να πάρετε βαθιά ανάσα.
Τα συμπτώματα που συμπεριλαμβάνουν πρόβλημα στη σύσπαση των μυών μπορεί να περιλαμβάνουν και δυσκοιλιότητα, σπασμούς στο ουροποιητικό, κράμπες έμμηνου ρύσης, δυσκολία στην κατάποση, φωτοφοβία, ευαισθησία στους δυνατούς θορύβους.
Επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζεται σημαντικά, με συμπτώματα όπως αϋπνία, άγχος, ανησυχία, υπερδραστηριότητα, κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, προεμμηνορυσιακή ευερεθιστότητα, ενώ τα συμπτώματα που αφορούν το περιφερικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και άλλες αφύσικες αισθήσεις.
Τα σημάδια και συμπτώματα που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα περιλαμβάνουν αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, υψηλή αρτηριακή πίεση και πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας. Δεν χρειάζεται να συνυπάρχουν όλα τα συμπτώματα για να έχει κάποιος έλλειψη μαγνησίου, αν και πολλά μπορεί να εμφανιστούν μαζί. Για παράδειγμα, όσοι έχουν πρόπτωση μιτροειδούς, συχνά παρουσιάζουν ταχυκαρδίες, άγχος, κρίσεις πανικού και προεμμηνορυσσιακά συμπτώματα.
Όσοι επίσης πάσχουν από έλλειψη μαγνησίου, συχνά είναι πιο «σφιχτοί», ενώ μπορεί να παρουσιάζουν λιγούρα για αλάτι, για υδατάνθρακες, για σοκολάτα και ευαισθησία στο στήθος.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο επίσης στον εγκέφαλο, καθώς σχετίζεται με αντιδράσεις στον μεταβολισμό των κυττάρων, στη σύνθεση πρωτεϊνών, στην αξιοποίηση λιπαρών και υδατανθράκων. Είναι απαραίτητο, όχι μόνο για την παραγωγή συγκεκριμένων αποτοξινωτικών ενζύμων, αλλά επίσης και για την παραγωγή ενέργειας που σχετίζεται με την αποτοξίνωση των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι μια έλλειψη μπορεί να επηρεάσει κάθε σύστημα στον οργανισμό μας.
Κάτι που επίσης είναι αξιοσημείωτο, είναι ότι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που συνταγογραφούνται κάθε χρόνο ηρεμιστικά, είναι για ανησυχία και ευερεθιστότητα που προκαλείται από ανεπαρκείς σε μαγνήσιο διατροφές. Ακόμη και μια μικρή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, ευαισθησία στο θόρυβο, αγωνία, άγχος κ.ο.κ. Αν η ανεπάρκεια είναι πιο σοβαρή και παρατεταμένη, μπορεί να υπάρχει τρέμουλο, αρρυθμίες, αϋπνία, μυϊκή αδυναμία, κράμπες στα πόδια. Κι αν είναι πολύ σοβαρή, επηρεάζεται και ο εγκέφαλος, με σύγχυση, αποπροσανατολισμό, κατάθλιψη, ακόμη και παραισθήσεις.
Κάτι που επίσης δεν γνωρίζετε είναι ότι λόγω του ότι χάνονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου με τα ούρα όταν υπάρχει ανεπάρκεια μαγνησίου, η έλλειψή του γίνεται έμμεσα υπεύθυνη και για οστεοπόρωση, αργή επούλωση καταγμάτων, φθορά δοντιών κ.ο.κ. Με τη βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση και τη διάλυση πέτρας στα νεφρά.
Η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί επίσης να σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αδυναμία, ανικανότητα ελέγχου της κύστης, μυϊκή ατροφία, απώλεια ακοής, επίμονο «παίξιμο» του κάτω βλεφάρου ματιού, ένταση στο πάνω μέρος της πλάτης, στους ώμους και τον αυχένα, ασβεστοποίηση οργάνων, χαμηλό ασβέστιο, χαμηλό κάλιο, έλκη στη στοματική κοιλότητα, έντονη δίψα, έντονη πείνα, συχνή διούρηση, μελανιές που δεν φεύγουν εύκολα, ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, συχνές λοιμώξεις στο δέρμα, στα ούλα, στον κόλπο, στο ουροποιητικό, με πολλά από τα συμπτώματα να συμπίπτουν και με αυτά του διαβήτη –πολλοί άνθρωποι μάλιστα παρουσιάζουν συμπτώματα για περίπου 5 χρόνια πριν παρουσιάσουν διαβήτη. Το μαγνήσιο, ωστόσο, βρίσκεται στη ρίζα του αυτού προβλήματος και πολλών καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο μελετών, μάλιστα, τόσο άντρες, όσο και γυναίκες που κατανάλωναν το περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή είχαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.
Αυτισμός και μαγνήσιο
Στις περιπτώσεις αυτισμού και άλλων νευρολογικών διαταραχών σε παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου, όπως ευαισθησία σε ήχους, ανησυχία, λόξιγκας, χαμηλή συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα. Λόγω του ότι τα παιδιά συχνά καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές και επίσης στο παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να μην απορροφούν τα μέταλλα που χρειάζονται, λόγω εντερικών προβλημάτων, ενώ και τα συμπληρώματα δεν απορροφούνται εύκολα, χρειάζεται καθοδήγηση από ειδικό, επαγγελματία υγείας.
Γενικότερα, η διερεύνηση των συμπτωμάτων μας και ο συσχετισμός με τα επίπεδα του μαγνησίου πρέπει να γίνεται, ώστε να αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς περιττά φάρμακα και ταλαιπωρία. Αναγνωρίστε τα σημάδια και απευθυνθείτε σε ειδικό.
Πηγές
[1] https://www.nhfw.info/magnesium.html
[2] Red blood cells are also known as RBCs, red blood corpuscles (an archaic term), haematids or erythrocytes (from Greek erythros for “red” and kytos for “hollow”, with cyte translated as “cell” in modern usage). The capitalized term Red Blood Cells is the proper name in the US for erythrocytes in storage solution used in transfusion medicine. [3] J. Clin. Invest. 100(7): 1847-1852 (1997). doi:10.1172/JCI119713. The American Society for Clinical Investigation
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.feedyourimmunity.com
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity