Με το να τρώτε πρώτα την σαλάτα, μετά τις πρωτεΐνες και στο τέλος τους αμυλούχους υδατάνθρακες, οι αιχμές της γλυκόζης στο αίμα θα ισοπεδωθούν, κάτι που είναι καλύτερο για εσάς.
Επιστημονικά μιλώντας, έχει νόημα αυτό; Αποδεικνύεται, ναι, έστω και εν μέρει.
Μια απότομη αύξηση της γλυκόζης (αιχμή) εμφανίζεται στην κυκλοφορία του αίματός σας περίπου 30-60 λεπτά μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Πολλά πράγματα καθορίζουν πόσο ψηλά θα φτάσει και πόσο θα διαρκέσει αυτή η αύξηση. Αυτά περιλαμβάνουν το τι φάγατε με ή πριν από τους υδατάνθρακες, πόσες φυτικές ίνες πήρατε και την ικανότητα του σώματός σας να εκκρίνει και να χρησιμοποιεί την ορμόνη ινσουλίνη.
-διαβήτης
-αντιδραστική υπογλυκαιμία (ένας συγκεκριμένος τύπος επαναλαμβανόμενης πτώσης σακχάρου)
-μεταγευματική υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση μετά το φαγητό)
-βαριατρική χειρουργική επέμβαση
Διαφορετικές τροφές = διαφορετικές αιχμές γλυκόζης
Η κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφίμων πριν από τους υδατάνθρακες επηρεάζει τις αιχμές της γλυκόζης; Αποδεικνύεται, ναι. Βέβαια, ούτε αυτό είναι κάτι νέο.
Οι πρωτεΐνες και τα λίπη επιβραδύνουν επίσης τη γαστρική κένωση. Η πρωτεΐνη έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι διεγείρει μια ορμόνη που ονομάζεται GLP1.
Μάλιστα, φάρμακα που μιμούνται τον τρόπο λειτουργίας του GLP1 (γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP1) είναι μια νέα και πολύ αποτελεσματική κατηγορία φαρμάκων για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Κάνουν πραγματική διαφορά για να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Τι γίνεται με σειρά κατανάλωσης των τροφών στο γεύμα
Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το αν η κατανάλωση φαγητού με μια συγκεκριμένη σειρά κάνει τη διαφορά στις αιχμές της γλυκόζης περιλαμβάνει την φόρτωση του οργανισμού με φυτικές ίνες, λίπη και πρωτεΐνη πριν από το γεύμα. Συνήθως, η αυτή η φόρτιση είναι με μορφή υγρού και χορηγείται περίπου 30 λεπτά πριν από τον υδατάνθρακα.
Αν και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών πριν από τους υδατάνθρακες βοηθά στην μείωση των αιχμών γλυκόζης, τα στοιχεία για την κατανάλωση άλλων ομάδων τροφίμων ξεχωριστά και με τη σειρά, κατά τη διάρκεια ενός μέσου γεύματος δεν είναι τόσο ισχυρά.
Η Inchauspé λέει ότι οι φυτικές ίνες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες δεν αναμειγνύονται στο στομάχι, αλλά αναμειγνύονται. Εντούτοις τα θρεπτικά συστατικά δεν εξέρχονται από το στομάχι μέχρι να αναδευτούν σε ένα λεπτό μέγεθος σωματιδίων.

Η απάντηση είναι “Ναι, αλλά δεν είναι και τόσο ισχυρό αυτό το συμπέρασμα”.
Μια μικρή μελέτη εξέτασε πέντε διαφορετικές αλληλουχίες γευμάτων σε 16 άτομα χωρίς διαβήτη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να φάνε το γεύμα τους μέσα σε 15 λεπτά.
Δεν υπήρχε συνολική διαφορά στις αιχμές της γλυκόζης μεταξύ των ομάδων που έτρωγαν τα λαχανικά τους πριν από το κρέας και το ρύζι σε σχέση με τις άλλες αλληλουχίες.
Ποιο είναι το συμπέρασμα
Η παρακολούθηση αυτών των αιχμών γλυκόζης είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε διαβήτη ή κάποιες άλλες ιατρικές καταστάσεις. Εάν συμβαίνει αυτό, ο θεράπων ιατρός ή ο διαιτολόγος σας θα σας συμβουλεύσει το πώς να τροποποιήσετε τα γεύματά σας ή την πρόσληψη τροφής για να αποφύγετε τις αιχμές της γλυκόζης. Η σειρά κατανάλωσης των τροφών στο γεύμα μπορεί να είναι μέρος αυτής της συμβουλής.
Για τους υπόλοιπους, δεν χρειάζεται να βάζετε το γεύμα σας σε σειρά. Απλά σκεφτείτε να αφαιρέσετε τα ζαχαρούχα ποτά και να προσθέσετε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή λίπη στους υδατάνθρακες για να επιβραδύνετε την κένωση του στομάχου και να ισοπεδώσετε τις αιχμές της γλυκόζης.
