Καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά έπαιξε η Δ.Ε.Ε. που όπως δήλωσε η διευθύντρια της, Πηνελόπη Μηνιάτη το κρίσιμο στην υπόθεση ήταν η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού που παραδόθηκε από την Ασφάλεια Αθηνών. Όπως επισήμανε η υποστράτηγος, «έγινε άμεσα αντιληπτό ότι υπήρχαν αναντιστοιχίες με τη μαρτυρία του συζύγου» με αποτέλεσμα να τεθούν ερωτήματα και οι απαντήσεις του να αποδειχθούν πολύτιμες για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
«Το τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει στην ουσία. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε εμείς να εντοπίσουμε τα ίχνη», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 2018 η κα. Μηνιάτη και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με την εξιχνίαση της δολοφονίας της 20χρονης μέσα στη μεζονέτα. «Σημαντικό ρόλο σ΄ αυτό παίζουν οι εξερευνητές μας, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τα ίχνη που μπορεί να είναι από ένα αποτύπωμα ή βιολογικό υλικό μέχρι ένας κάλυκας, οποιοδήποτε στοιχείο αφήσει πίσω του ο δράστης», είχε πει ακόμη.
Η κα. Μηνιάτη υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. σχεδόν 30 χρόνια. Είχε προσληφθεί το 1992 μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, μία βιοχημικό και ακόμη μία βιολόγο και ξεκίνησε το εν λόγω εργαστήριο και έκτοτε τα πράγματα μπήκαν στη σειρά τους. Με προσπάθειες της ίδιας, με βοήθεια από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το υπουργείο και πόρους από την Ε.Ε., η Υπηρεσία έχει γιγαντωθεί και μπορεί να δώσει απαντήσεις σε high profile υποθέσεις που έχουν λάβει τεράστια δημοσιότητα.Η διευθύντρια της ΔΕΕ είχε ρόλο και το καλοκαίρι του 2002 στην εξάρθρωση της “17 Νοέμβρη”. Τον Ιούλιο του 2020 είχε μιλήσει στο Dikaiologitika News για τις κρίσιμες εκείνες στιγμές. «Η αντίληψη της μεγάλης σημασίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στην εξιχνίαση εγκλημάτων και μεγάλων υποθέσεων έγινε αναμφισβήτητα το 2002, το λεγόμενο ‘καλοκαίρι της “17 Νοέμβρη”», είχε υποστηρίξει. «Παρ’ ότι η ΔΕΕ υπάρχει από το 1919, για εμένα ήταν εκείνη η στιγμή που όλοι κατάλαβαν τι μπορούμε να κάνουμε σε μια υπόθεση. Η αποκάλυψη των μελών της οργάνωσης στηρίχθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής με την ΔΕΕ. Η συνεισφορά μας ήταν πολύτιμη σε όλα τα επίπεδα -σε ό,τι είχε κάνει με την γραφολογία, με τα κλειδιά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη, τα όπλα τους και φυσικά τα αποτυπώματα. Ήταν τόσο καθοριστικός ο ρόλος μας σε όλα αυτά, που πολλοί εργαζόμενοι της ΔΕΕ είχαμε πάει ως μάρτυρες στη δίκη και καταθέσαμε», είχε πει ακόμη.
«Ακόμα τότε η “Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων & Αναλύσεων DNA”, δεν ήταν καν κανονικό τμήμα όπως συνέβη αμέσως μετά την υπόθεση», υποστήριξε ακόμη στην αφήγησή της η κα. Μηνιάτη.
«Εκείνες τις ημέρες βρισκόμουν στη Χάγη σε επίσκεψη στην αντίστοιχη ολλανδική υπηρεσία. Αρχίζω να παίρνω από απόσταση τις πρώτες πληροφορίες, από τους συνεργάτες μου στο τμήμα εξέτασης όπλων της ΔΕΕ. Μου λένε ότι πιθανότατα το όπλο στο σακίδιο του δράστη είναι όπλο της 17 Νοέμβρη. Οι συνάδελφοι από το τμήμα οπλιτικής διερεύνησης αρχίζουν να κάνουν απόξεση στο όπλο και έτσι αρχίζει να γίνεται σιγά-σιγά ταυτοποίηση. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το νούμερο του όπλου δεν φαινόταν κι η απόξεση ήταν μια χειρουργική διαδικασία, άκρως πρωτοπόρα για εκείνη την εποχή».
«Η ταυτοποίηση ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεδομένου ότι το όπλο είναι μεταφερόμενο αντικείμενο χρειαζόμασταν και άλλα πειστήρια» συνεχίζει να εξιστορεί η κα. Μηνιάτη. «Παίρνουν λοιπόν αίμα από τον Ξηρό και ανοίγουμε την βάση των δεδομένων μας στο εργαστήριο του DNA. Σε εκείνη τη φάση γίνεται η εξής ταυτοποίηση: το γενετικό υλικό που μας έχουν δώσει ταιριάζει με γενετικό υλικό που έχει συλλεχθεί από την επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη τον Μάιο του 1999. Η ανάλυση του DNA αποδεικνύει δηλαδή τη συμμετοχή του Ξηρού στην επίθεση με ρουκέτα κατά του Άλμπερτ Κούνα. Με θυμάμαι να κάθομαι μπροστά από την οθόνη και να βλέπω τον ίδιο γενετικό τύπο. Με θυμάμαι να λέω: εδώ έχω ταύτιση! Προσέξτε, δεν λέω: έχω τον δράστη, λέω: έχω ταύτιση. Και είμαι ο πρώτος άνθρωπος που αντικρίζει και μαθαίνει αυτή την πληροφορία. Είμαι μπροστά από ένα μηχάνημα και συνειδητοποιώ, ότι έχουμε τα χέρια μας ένα μέλος της 17Ν. Απερίγραπτο – αυτές οι στιγμές είναι που σε… εθίζουν σε αυτή τη δουλειά», υπογράμμισε.