Επικίνδυνο «παιχνίδι» θεωρούνται οι εκτιμήσεις ορισμένων επενδυτών σύμφωνα με τους οποίους η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs για τις επενδυτικές κινήσεις των mutual και hedge funds τα οποία διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας $5 τρισ., οι επενδυτές ποντάρουν σε μετοχές οι οποίες μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως αυτές των εταιρειών εμπορευμάτων και των βιομηχανιών. Η ανάλυση της Goldman υποδεικνύει πως οι επενδυτές αυτοί αποφεύγουν τις μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και βασικών καταναλωτικών αγαθών οι οποίες συνήθως βγαίνουν κερδισμένες σε περιόδους κρίσης.
Οι κινήσεις των επενδυτών αυτές βασίζονται στις εκτιμήσεις πως η Fed θα μπορέσει να «δαμάσει» τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό χωρίς να δημιουργήσει ύφεση, θεωρία γνωστή και ως «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας. Σύμφωνα, μάλιστα με τον αναλυτή Ντέιβιντ Κόστιν της Goldman Sachs «η τρέχουσα γενικότερη εικόνα της ευρύτερης αγοράς υποδεικνύει αυξημένη πιθανότητα ομαλής προσγείωσης της οικονομίας».
Τα επενδυτικά ταμεία αυτά δεν δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο όσον αφορά την ανάληψη περαιτέρω επενδυτικού κινδύνου. Έχουν αυξήσει τη ρευστότητά τους και τις bearish (απαισιόδοξες) επενδύσεις τους, δεδομένης της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed. Η αμυντική τοποθέτηση αυτή, όμως, υποκρύπτει μία κυκλική αύξηση των επενδύσεων σε μετοχές οι οποίες δε συνάδουν με τη γενικότερη εικόνα και πορεία της αγοράς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα της BofA, το 77% των επενδυτών αναμένουν τη δημιουργία ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Υπάρχει πιθανότητα πως οι επαγγελματίες επενδυτές αυτοί απλά δεν έχουν καταφέρει να μεταλλάξουν ακόμη τα χαρτοφυλάκιά τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα νέα οικονομικά ρίσκα. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα πως οι επενδυτές επιλέγουν τις μετοχές αυτές ως αντισταθμιστική προστασία ενάντια άλλων στρατηγικών όπως την αύξηση των επενδύσεών τους σε ρευστό.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα επενδυτικά ταμεία ελπίζουν πως η Fed θα μπορέσει να «ενορχηστρώσει» μία ομαλή προσγείωση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα «κακά μαντάτα» της οικονομίας θεωρούνται ως λόγος πιθανής επίτευξης μιας ομαλής προσγείωσης, αφού η ευρύτερη αμερικανική οικονομία φαίνεται πως συμπλέει με τις κινήσεις της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Fed.
Το αφήγημα των επενδυτών για απότομη αλλαγή της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, γνωστό και ως «Fed pivot» θεωρείται ο κύριος λόγος για το ράλι άνω του 10% που έχει καταγράψει ο S&P 500 από τα χαμηλά Οκτωβρίου, παρά τα δυσμενή δεδομένα της εγχώριας αγοράς ακινήτων, της αμερικανικής βιομηχανίας και της μείωσης των εταιρικών κερδών.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Το πρόσφατο sell off στις αγορές υποδεικνύει πως η Fed θα πρέπει να συνεχίσει με την «hawkish» (επιθετική) στρατηγική της. Σημειωτέον πως ο S&P 500 κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,8% από τα επίπεδα της Παρασκευής, δεδομένων των επικαιροποιημένων, δυναμικότερων εκ του αναμενόμενου, στοιχείων της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
«Εάν η ανάπτυξη περιοριστεί απότομα, τα “κακά μαντάτα” αυτά θα θεωρηθούν πραγματικά δυσμενή αφού το αφήγημα της ομαλής προσγείωσης θα πάψει να ισχύει», τόνισε η ομάδα αναλυτών της JPMorgan Chase & Co του Άντριου Τάιλερ, προσθέτοντας πως «σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα καταγράψουν σημαντική πτώση, επιστρέφοντας στα προηγούμενα χαμηλά του 2022».