Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα παρουσιάσει τηλεοπτικά και διαδικτυακά έξι θεατρικά αναλόγια.
Πρόκειται για ιστορικά ντοκουμέντα που φωτίζουν την επανάσταση από την περίοδο της σκλαβιάς μέχρι τον αγώνα, τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και την περίοδο που οι αποφάσεις της ίδρυσής του επηρεάζουν την πορεία του. Το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει αυτά τα ντοκουμέντα σε κάθε πολίτη, για να τιμήσει τους αγωνιστές του ’21 και να συμβάλει στην ιστορική γνώση.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πέτρος Βάης σημειώνει για την Επανάσταση:
«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ένα κορυφαίο γεγονός της εποχής της που μαζί με τις άλλες σύγχρονες επαναστάσεις (Β. Αμερική 1776, Γαλλία 1789, Ιταλία-Ισπανία, Πορτογαλία 1820, Λ. Αμερική 1811-1830, Βέλγιο 1830), άλλαξαν την οικονομική και κοινωνική εικόνα του κόσμου.
Με τις επαναστάσεις ξεπηδούσε πάντα ένας καινούργιος κόσμος στην πορεία της ιστορίας, αυτές είναι η ατμομηχανή της ιστορίας για να υπάρξει εξέλιξη και πρόοδος της κοινωνίας κι αυτό γίνεται όταν είναι ώριμες οι συνθήκες, όπως έγινε και με την Επανάσταση του ’21.
Έτσι, η δουλεία δεν θα μπορούσε να μείνει αιώνια και η φεουδαρχία έχασε πια τη δυναμική της από τον 18ου αιώνα. Οι συνθήκες ζωής του λαού χειροτερεύουν. Τσιφλικάδες και Τούρκοι τον τυραννούν. Η τεχνολογία και η επιστήμη έδωσαν νέες δυνατότητες ανάπτυξης, νέες κοινωνικές τάξεις αποκτούν δύναμη και πλούτο και διεκδικούν την πρώτη θέση στην κοινωνία και την εξουσία, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι καραβοκυραίοι, που πρωτοστάτησαν.
Η Ελληνική Επανάσταση στηρίχτηκε και σε έναν λαό ραγιά, σκλάβο, βασανισμένο και καταπιεσμένο αγρότη που ζητούσε απαλλαγή από τη σκλαβιά και την καταπίεση και πολέμησε με ηρωισμό και θυσίες για να τα αποκτήσει.
Οι φιλελεύθερες ιδέες, που έφτασαν κι εδώ από τους προοδευτικούς διανοητές (Ρήγας-Κοραής), άναψαν το φυτίλι για το ξέσπασμα της επανάστασης. Οι ηρωισμοί, οι θυσίες και οι φρικαλεότητες δημιούργησαν κύμα φιλελληνισμού, παρά το αρνητικό κλίμα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, που ευνόησε την στήριξη της επανάστασης από Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.
Το νέο αστικό κράτος, προοδευτικό στην αρχή, σε σχέση με τη φεουδαρχική-οθωμανική εξουσία, δεν υλοποίησε τις διακηρύξεις που αφορούσαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και σήμερα πολλά είναι που διεκδικούνται για μια καλύτερη ζωή για όλους.»
Τα θεατρικά Αναλόγια θα παρουσιαστούν στο κοινό διαδικτυακά σε συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ από τις 12 έως 30 Μαΐου 2021.
Το πρώτο θεατρικό αναλόγιο με τίτλο :
Ρήγας: Θούριος – Τα δίκαια του ανθρώπου – Χάρτα,
θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του SB (SUPER B) την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 και ώρα 18:30.
H διάρκεια του αναλογίου είναι 30 λεπτά
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Σκηνοθετική Επιμέλεια Video: Παναγιώτης Φαφούτης, Χρήστος Ορτέντζιο
Παίζουν:
Οι ηθοποιοί Μαρίνα Παντελάκη, Γεράσιμος Σοφιανός
Οι μουσικοί: Σταύρος Ξιούρας, Γιώργος Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη
Προβολή- Επικοινωνία: Σοφία Μαυρίδη
Ηλεκτρολόγος παράστασης: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
Hχητικός: Φίλιππος Πετρόπουλος
Επιλογή κοστουμιών: Αλεξάνδρα Στρατοπούλου
Μηχανικοί Σκηνής: Ανδρέας Φωτεινόπουλος, Γιώργος Σάρρας, Κώστας Ματθαίου
Φωτογραφίες προβών: Κώστας Καιμακάς , Φαύστα Φρατζή
Αποσπάσματα από το Θούριο και κείμενα για τα δίκαια του ανθρώπου, καθώς και το Σύνταγμα που προτείνει για το «δίκαιο» βαλκανικό κράτος, θα παρακολουθήσουν οι θεατές στο πρώτο αυτό θεατρικό αναλόγιο.
Θα ακολουθήσουν 5 ακόμη αναλόγια τα οποία θα μεταδοθούν διαδικτυακά και τηλεοπτικά σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πληροφορίες:www.dipethepatras.gr Τηλ.2610623730