Απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης θα είναι από αύριο Πέμπτη (1/7) το «Green Pass», γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, για όσους έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον covid-19 ή έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε σχετικό test. Θα είναι διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή και θα περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται τόσο από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο), αλλά και την αστυνομία.
Το “πράσινο” πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία που βρίσκονται στην ταυτότητα μας, δηλαδή όνομα και ημερομηνία γέννησης, καθώς και πληροφορίες για τον εμβολιασμό του ατόμου, δηλαδή τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού. Σε περίπτωση, που το άτομο δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, τότε αναγράφονται οι πληροφορίες του διαγνωστικού τεστ. Δηλαδή η ημερομηνία και τύπος του τεστ και βέβαια αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό.
Το «Green Pass» είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό. Να σημειωθεί, βέβαια, πως για τα κράτη, όπου το Ψηφιακό Πιστοποιητικό δεν είναι ακόμα έτοιμο, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων, δηλαδή έως τις 12 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.
Τι ισχύει για την ΕλλάδαΗ πλατφόρμα για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ανοίξει στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου. Έτσι οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Επίσης και τα ΚΕΠ συμμετέχουν στην έκδοση του “green pass”. Για την έκδοση του εγγράφου είναι απαραίτητα τόσο ο ΑΜΚΑ όσο και η αστυνομική ταυτότητα και, μάλιστα, μπορεί να γίνει ακόμα και την αμέσως επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Στο ερώτημα πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του, η απάντηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει δημιουργήσει μία πύλη μέσω της οποίας οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.
Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.