Η χορτοφαγική διατροφή, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο συμπέρασμα μεγάλης μελέτης στην οποία συμμετείχαν 79.952 άνδρες. Οπως διαπιστώθηκε, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των τροφίμων είχαν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
H έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση, BMC Medicine, δεν κατέγραψε παρόμοια προστατευτική δράση στις 93.475 γυναίκες που συμμετείχαν. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
O συντάκτης της, Τζιχιέ Κιμ, του Πανεπιστημίου Κιουίνγκ Χεέ της Νότιας Κορέας, τονίζει ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος παγκοσμίως και ο κίνδυνος εμφάνισής του κατά τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα είναι 1 προς 23 και μιας γυναίκας 1 προς 25.
Oι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν τρόφιμα και ποτά από μια λίστα 180 προϊόντων, αλλά και την ποσότητά τους. Παρόμοιες επιλογές προσφέρονταν και για την κατανάλωση των ποτών.
Οι τροφές είχαν καταταγεί σε τρεις κατηγορίες: υγιεινή χορτοφαγική διατροφή (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, όσπρια –όπως οι φακές, ρεβίθια–, καφές, τσάι), λιγότερο υγιεινή χορτοφαγική διατροφή (επεξεργασμένα δημητριακά, φρουτοχυμοί, πατάτες, πρόσθετα σάκχαρα) και ζωική διατροφή (ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρι και θαλασσινά, κρέας). Ο δρ Κιμ εκτιμά ότι η αντικαρκινική προστασία που προσφέρει η χορτοφαγική διατροφή οφείλεται στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιλαμβάνονται στα φρούτα, στα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. «Η αυξημένη κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή», καταλήγει.