Σε βάθος 85 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, η Derinkuyu αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπόγειες πόλεις της γειτονικής Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα αστικό περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται μέσα και ανάμεσα σε βράχους, πετρώματα, σπηλιές κ.ο.κ.
Φωτ. Shutterstock
Η περιοχή της Καππαδοκίας, στην οποία βρίσκεται η Derinkuyu, βρίθει τέτοιου είδους πόλεων, κάτι που συνιστά απόρροια της ιστορίας και του πολιτισμού των ντόπιων λαών.
Εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωλογίας, οι κάτοικοι συνήθιζαν να χτίζουν οικήματα, αποθήκες, στάβλους -και γενικώς κάθε τι- κάτω από το έδαφος.
Φωτ. Shutterstock
Στόχος ήταν αφενός να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα, για παράδειγμα από έναν κρύο χειμώνα ή από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, αφετέρου να θωρακιστούν έναντι των ανεπιθύμητων εισβολέων.
Υπολογίζεται ότι μέσα στις σπηλιές και τις υπόγειες σήραγγες, μπορούσαν να βρουν καταφύγιο έως και 20.000 άνθρωποι, κάθε φορά που οι μογγολικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές, αναζητώντας λάφυρα, τιμαλφή και τρόφιμα.
Σήμερα, αυτά τα υπόγεια καταλύματα, στα οποία κάποτε οι άνθρωποι έμεναν για μήνες, έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, πολυτελή σπίτια, σπα – σάουνες, μουσεία και χώροι πολιτισμού.
Φωτ. Shutterstock
Η ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και συνιστά δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Το τοπίο άλλωστε, μοιάζε σεληνιακό. Πετρώματα από ηφαίστεια που εξερράγησαν χιλιάδες χρόνια πριν, πέτρινες «καμινάδες» που ξεπετάγονται από το έδαφος, ασβεστολιθικές κορυφές που σμιλεύονται από τον αέρα και τη φύση.
Οι ξένοι επισκέφτες συχνά – πυκνά επιλέγουν να πετάξουν με αερόστατο προκειμένου να θαυμάσουν από ψηλά το υπέροχο τοπίο, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορία και την παράδοση.
Φωτ. CNN Travel