Η Άγκυρα θέλει να μπει στον ελληνο-τουρκικό διάλογο θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Στην ατζέντα του ελληνο-τουρκικού διαλόγου ζητάει μετ’ επιτάσεως να θέσει η Αγκυρα ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

    Δέκα ημέρες μετά την «ιδιωτική» επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, χρησιμοποίησε επιθετική φρασεολογία κατά της Ελλάδας, επιμένει. Ετσι, τώρα, επανήλθε με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak.

    «Ελπίζουμε ότι η αναβίωση του διαλόγου θα έχει θετική αντανάκλαση στους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη», είπε, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το ζήτημα των μειονοτήτων είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας», και τόνισε ότι «πρέπει να συσταθεί επιτροπή για τα θέματα μειονοτήτων. Η εν λόγω επιτροπή, -συμπλήρωσε- δεν έχει συγκληθεί, αλλά το ζήτημα αυτό τίθεται με κάθε ευκαιρία».

    Ως γνωστόν, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με την Αγκυρα να προσπαθεί να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών και να την «φουσκώσει» με σειρά ζητημάτων.

    Αντίθετα, η θέση της Αθήνας, όπως έχει εκφραστεί διαχρονικά στο παρελθόν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι ότι ως αντικείμενο για την ενδεχόμενη παραπομπή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η συζήτηση πρέπει να περιοριστεί στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

    Οι μειονότητες

    Ο Γ.Κιράν, επίσης, έσπευσε να εξομοιώσει την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, η οποία ως γνωστόν έχει αποδεκατιστεί εξαιτίας των τουρκικών πολιτικών, με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, η οποία, πάντως, εξακολουθεί να αυξάνεται και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

    «Θεωρούμε την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ των χωρών μας», είπε. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα το συνειδητοποιήσει αργά ή γρήγορα» (!).

    Είναι, βέβαια, χαρακτηριστικό ότι, ενώ η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, από ακμάζουσα και πολυπληθής που ήταν, εξαιτίας των φυσικών και οικονομικών διώξεων, δεν αριθμεί παρά δύο – δυόμισι χιλιάδες, στη Θράκη, η μουσουλμανική μειονότητα κυμαίνεται περί τις 120 με 150 χιλιάδες.

    Αυτή, βέβαια, εκτός από όσους θεωρούν εαυτόν τουρκογενή, περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Πομάκων και Ρομά, οι οποίοι συχνά έχουν έλθει σε ρήξη με όσους θέλουν να τους «βαφτίσουν» Τούρκους.

    GYMALL

    Ενδεικτικά, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης, έναντι της προέδρου του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), Τσιγδέμ Ασάφογλου, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει ως προσβλητική τη δήλωση της περί «τουρκικής» μειονότητας.

    Το ίδιο επικριτικοί έχουν εμφανιστεί οι Πομάκοι, απαντώντας και σε επιθετικές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα Πομακοχώρια δεν είναι «τουρκικά».

    Τζαμιά

    Ο Γ.Κιράν, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ανακάλυψε και εκεί «ομογενείς» και ζήτησε να φτιαχτεί και στη συμπρωτεύουσα τζαμί, στη συνέντευξή του στη Yeni Şafak επανέλαβε ότι «πολλά ιστορικά τεμένη, κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλονίκη, είτε εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους είτε έγινε κατάχρησή τους για άλλους σκοπούς. Ωστόσο, δεν είναι ανοιχτά προς χρήση από τους ομογενείς μας».

    Οσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης σε συλλόγους στη Θράκη, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, να φέρουν το, τίτλο «τουρκικός», ο Γ.Κιράν υποστήριξε ότι «το ζήτημα παρακολουθείται στενά και αξιολογείται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή των Αντιπροσώπων», καθώς και ότι «αναμένεται ένα επιπλέον ψήφισμα, που θα προειδοποιεί την Ελλάδα, στη Συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών τον Ιούνιο» (!).

    Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την συνήθη φρασεολογία της Αγκυρας, είπε ότι «οι ομογενείς μας ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους», κατηγόρησε την Ελλάδα για «καταπιεστικές πολιτικές» σε θέματα θρησκείας, μουφτήδων και εκπαίδευσης, για «πολιτική άρνησης της τουρκικής ταυτότητας», έκανε λόγο για «διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λωζάνης», και κατήγγειλε την «κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα ενάντια στις αυξανόμενες ρατσιστικές τάσεις στην Ελλάδα, ιδίως κατά της τουρκικής μειονότητας» (!).

    Μέσα σε αυτό το σκηνικό που «κατασκεύασε» ο Γ.Κιράν για την «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», έσπευσε να τοποθετήσει την «ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία», για να απευθύνει την «προειδοποίηση» ότι «η Ελλάδα θα συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός αργά ή γρήγορα».

    Ως γνωστόν, δεν είναι λίγες φορές που η Αγκυρα εστράφη κατά της -έστω, θεαματικά συρρικνωμένης- ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα.

    Τέλος, ο Γ.Κιράν ζήτησε το άνοιγμα ενός «Πολιτιστικού Κέντρου, Yunus Emre» στην Ελλάδα για την «ανάπτυξη της πολιτιστικής μας συνεργασίας στο μέλλον». Το Ιδρυμα Γιουνούς Εμρέ θεωρείται ως το μακρύ χέρι της Αγκυρας που δραστηριοποιείται με βιτρίνα τον Πολιτισμό στα Βαλκάνια και σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι πασχαλινές λαμπάδες που αγαπάτε είναι εδώ!

    Το Πάσχα πλησιάζει και οι νονοί καλούνται να αναλάβουν…...

    Ευρωεκλογές – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το (συ)νομοθετικό όργανο της ΕΕ και ένα...

    Πάτρα: Με συγκέντρωση και πορεία οι εργαζόμενοι τιμούν σήμερα την Πρωτομαγιά – Ποιοι απεργούν

    Με συγκέντρωση και πορεία θα τιμήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της...

    To flamis.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    Στην απεργία της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών), της ΠΟΣΠΕΡΤ, της...