«Στόχος μας είναι να παρέχουμε κάθε μορφής κοινωνική υποστήριξη σε όλους, όσους έχουν ανάγκη» αυτό τον στόχο ανέλαβε να υπηρετήσει η Γεωργία Ντάτσικα αναλαμβάνοντας καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας.
«Εργαζόμαστε συστηματικά και με προσήλωση, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αναδείξουμε τις πολύπλευρες ευκαιρίες που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε. Αποτελεί δέσμευση του περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη κι εμένα προσωπικά, να εργαστούμε ακούραστα για την προαγωγή των δικαιωμάτων, στην ισότητα, την αξιοπρέπεια και τις μη-διακρίσεις για όλους» υπογραμμίζει η κ. Ντάτσικα.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ασκεί ιδίως αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, μεταξύ αυτών πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη διεξαγωγή ερευνών για το σχεδιασμό προγραμμάτων για την κάλυψη αναγκών του ευρύτερου πληθυσμού.
Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας αναφέρει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνώρισε έγκαιρα την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των οικογενειών τους, καθώς και των συμπολιτών μας που απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, υλοποιώντας πλήθος δράσεων μέσα από το Σχέδιο Δράσης για την Υγεία για όλους, το Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Καινοτομίας, το πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων, το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ) κ.ά. με αποτέλεσμα την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων πρόληψης υγείας και κοινωνικής ένταξης, σε συνεργασία με τους φορείς και τις δομές της περιφέρειάς μας, που αγκάλιασε περισσότερους από 300 φορείς και 100.000 ωφελούμενους.
ΟΙ ΔΟΜΕΣ
Η κ. Ντάτσικα χωρίς να κάνει διακρίσεις προσπαθεί να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό του τόπου. Η ίδια εξηγεί: «Αναφέρομαι στα 19 Κέντρα Κοινότητας , τις 13 δομές (που συμπεριλαμβάνουν τα 11 Παραρτήματα Ρομά ), που κύριο μέλημά τους είναι η ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, τα Κοινωνικά Φαρμακεία (3 δομές) τα Κοινωνικά Παντοπωλεία (7 δομές) και τα Συσσίτια, καθώς και την παροχή σε τρόφιμα και είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απορους (ΤΕΒΑ) που υλοποιούνται μέσω κοινωνικών συμπράξεων, με 110.000 επωφελούμενους συμπολίτες.
Να τονίσω επίσης τον καθοριστικό ρόλο που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ενταξης, που λειτουργεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και το οποίο συλλέγει, καταγράφει και παρακολουθεί τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από έρευνες και δράσεις και με τη συμμετοχή όλων των Δήμων και των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Παρατηρητήριο στοχεύει στον εντοπισμό των αποστερημένων περιοχών και των πλέον ευάλωτων ομάδων με σκοπό την χωρικά δίκαιη κατανομή των πόρων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Περιφέρειας».
ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΒΑ
Αναφερόμενη στο νέο ΤΕΒΑ, η κ. Ντάτσικα περιφάφει: «Για το νέο ΤΕΒΑ διεκδικήσαμε και πετύχαμε αύξηση του προϋπολογισμού που πλέον ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο και ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο θα ενισχύσουμε την κοινωνική μας πολιτική με συμπληρωματικές δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ηδη εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας στο πλαίσιο του INTERREG EUROPE, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται νέες διεκδικήσεις Στον επίσημο κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δύο συνεχόμενες χρονιές, περιλαμβάνονται δικές μας δράσεις.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ενα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι που καλείται να διαχειριστεί η κ. Ντάτσικα αφορά στο δημογραφικό. «Στη δική μας υπηρεσία, πρωτεύοντα ρόλο έχουν: η στήριξη της οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας που αποτελούν πράξεις που βασίζονται στην ανιδιοτέλεια και τον ανθρωπισμό για τον πάσχοντα συνάνθρωπο» αναφέρει και προσθέτει:
«Βασικός στόχος της υπηρεσίας μας, είναι να πλαισιωθεί και να υποστηριχθεί η οικογένεια, οι ανάδοχοι και θετοί γονείς, ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον ρόλο τους και πάντα προς όφελος του παιδιού. Θεωρώ καθήκον μας να προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο θεσμός της αναδοχής να ενισχυθεί και να φέρει αποτελέσματα. Η Περιφέρειά μας, ως διαπιστευμένος φορέας για την υλοποίηση των θεσμών αναδοχής, και υιοθεσίας , όλα τα στάδια διεκπεραίωσης των αιτημάτων. Αρχικά την αξιολόγηση των υποψηφίων θετών και αναδόχων γονέων, την εκπαίδευση τους, τις συνδέσεις με τα ανήλικα και την παρακολούθηση των ανηλίκων μετά την αποκατάσταση των παιδιών στις οικογένειες».
ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Στις προτεραιότητες της κ. Ντάτσικα είναι η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. «Μαζί με τους συνεργάτες μου, δίνουμε ειδική βαρύτητα στην ιδιαίτερη αξία και σημασία που αποκτά η προσπάθεια της αποϊδρυματοποίησης και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, για την σταδιακή και ομαλή τους ένταξη στην τοπική κοινωνία. Εχουμε ήδη προβεί σε συναντήσεις και επαφές με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων με κοινό στόχο, το αυτονόητο δικαίωμα όλων για ίσες ευκαιρίες στην εργασία και περαιτέρω στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου μας».
ΡΟΜΑ
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η αντιπεριφερειάρχης και στην εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης στους Ρομά. Οπως έχει πει η ίδια «μία ειδική κατηγορία πληθυσμού, είναι οι Ρομά, οι οποίο χρήζουν βοήθειας σε στοιχειώδη θέματα υγιεινής, εκπαίδευσης και όχι μόνο. Δουλεύουμε εντατικά πάνω στην Κοινωνική ένταξη των Ρομά, όπως και δημιουργία δομών και υποδομών στοιχειώδους υγιεινής σε συγκεκριμένους χώρους διαβίωσής τους, σύμφωνα με τις οδηγίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας».
Καταλήγοντας, η κ. Ντάτσικα τονίζει: «Πράττουμε με γνώμονα την ανθρωπιά! Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες των πολιτών να νοιώθουν πάνω από όλα άνθρωποι και όχι περιθωριοποιημένοι. Ο σκοπός για τον οποίο εργαζόμαστε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είναι άλλος από την παροχή σωστών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό, προσπαθούμε για τον εντοπισμό προβλημάτων και δυσχερειών και μέσα από ανάπτυξη συνεργασιών με όλους τους ενδιαφερόμενους και ενημέρωση και εντολή του περιφερειάρχη μας, φροντίζουμε για τη σωστή και άμεση αντιμετώπισή τους».