Το νέο δημαρχιακό μέγαρο της Πάτρας, πέρα από τον διοικητικό του ρόλο, θα έχει και έναν πολιτιστικό ρόλο, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορία του και μέσα από αυτήν και την ιστορία της πόλης.
Η έκθεση με τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα που συναντάει κανείς στην είσοδο του νέου δημαρχιακού μεγάρου, δείχνει ότι έχει γίνει δουλειά πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα αρκετά λεπτομερή.
Η ιστορία του κτιρίου ξεκινάει από το 1929 όταν αποφασίστηκε η θεμελίωση του, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε μετά από μια σχεδόν δεκαετία, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το νέο δημαρχιακό μέγαρο ήταν για 54 ολόκληρα χρόνια ένα σχολικό συγκρότημα ενώ αποτέλεσε την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία που υπήρξε το πρώτο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης από το οποίο αποφοίτησαν χιλιάδες δασκάλες.
Πρόκειται για μία έκθεση που βρίσκεται μόνιμα στον 1ο όροφο του κτιρίου και μέσα από αυτή ο επισκέπτης μπορεί να μάθει χρήσιμα στοιχεία για την ιστορία του Παλαιού Αρσακείου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκθεση έχουν αναμνηστικές φωτογραφίες μαθητριών και σπουδαστριών που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν εκείνες που προέρχονται από σχολικές εορτές στην ταράτσα του κτιρίου καθώς έχουν ως φόντο την παλιά Πάτρα.
Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην κεντρική σελίδα του Δήμου: «Η ιστορία του παλαιού Αρσακείου που πλέον είναι το νέο Δημαρχείο της Πάτρας, αποτυπώνεται στην μόνιμη έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων, στον 1ο όροφο, στην είσοδο ουσιαστικά, του εμβληματικού, ιστορικού κτιρίου της πόλης.
Η έκθεση αποτυπώνει σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του, από την εποχή της κατασκευής του, τη χρήση του στη διάρκεια του πολέμου και τη λειτουργία του για 54 χρόνια ως εκπαιδευτήρια».