Η επιστήμη μίλησε: Το να ζητάμε βοήθεια… κάνει καλό στην υγεία μας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το να κεράσετε έναν καφέ κάποιον φίλο, να ζητήσετε λίγη ζάχαρη από το γείτονά σας ή να μαγειρέψετε για κάποιον που το έχει ανάγκη και να ζητήσετε στήριξη αν δεν νιώθετε καλά στον δρόμο είναι καθημερινές πράξεις καλοσύνης που τείνουν να εξαφανιστούν. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικές για την προσωπική σας ευημερία.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι κοινωνικές επαφές των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεταξύ 2003 και 2020 μειώθηκαν. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 από το Survey Center, οι Αμερικανοί βασίζονται λιγότερο στους φίλους από ό,τι πριν όταν αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα. Η τεχνολογία, σίγουρα, μας έχει βοηθήσει γενικά να λύνουμε πιο εύκολα πολλά καθημερινά μας προβλήματα και έτσι να μειωθεί η πιθανότητα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

    Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως η κοινωνική επαφή και η αλληλεπίδραση με κάθε αφορμή είναι συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μας.

    Γιατί η λήψη βοήθειας ωφελεί την υγεία;

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Οι κοινωνικές σχέσεις κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει πιο όμορφα. Μια έρευνα υποστηρίζει ότι μία από τις “πηγές” της θετικής ψυχολογίας είναι οι κοινωνικές σχέσεις. Αυτό, διασφαλίζει στον άνθρωπο ένα δίκτυο ασφάλειας, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί όταν νιώσει ότι το έχει ανάγκη. Ακόμα και αν δεν βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημά σας, το να έχετε μοιραστεί το βάρος με έναν άνθρωπο, ζητώντας στήριξη και βοήθεια, ήδη σας έχει ωφελήσει μειώνοντας την ένταση του προβλήματος και το άγχος.

    Ταυτόχρονα η λήψη βοήθειας προστατεύει και βοηθά και το σώμα. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα μιας σχετικής έρευνας, οι άνθρωποι που ένιωθαν πιεσμένοι, ανέφεραν  λιγότερο πόνο αν κρατούσαν το χέρι ενός συντρόφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινωνικές επαφές συνδέονται άρρηκτα και με τη μακροζωία.

    Είμαστε, όμως, σε θέση να προσφέρουμε βοήθεια;

    Δεν είναι πάντα εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να προσφέρουν βοήθεια, αλλά ούτε και να ζητήσουν. Αυτές οι κινήσεις απαιτούν και ψυχικό σθένος και θάρρος. Μια online υπηρεσία που μπορεί να μας εξυπηρετήσει πολύ συχνά, πια, αντικαθιστά έναν φίλο. Σύμφωνα με τη Θεωρία του Αυτοκαθορισμού, οι άνθρωποι επιθυμούν να συσχετίζονται και συνδέονται με έναν τρόπο με τις κοινωνικές επαφές τους, αλλά χρειάζονται ταυτόχρονα και την αυτονομία τους.

    Εκεί, λοιπόν, που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να σας λύσει ένα πρόβλημα, αναρωτηθείτε αν ένας φίλος θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για εσάς. Συνήθως, οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να μας βοηθήσουν από όσο νομίζουμε, και με αυτό τον τρόπο δεν αποκλείουμε από τη ζωή μας την επαφή και την αμοιβαιότητα. Άλλωστε, η προσφορά βοήθειας δίνει στον άλλον σκοπό. Άρα, πάντα ωφελούνται και οι δύο πλευρές. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να ζητήσεις βοήθεια χωρίς ντροπή και ενοχές και στους άλλους ανθρώπους τη χαρά να την προσφέρουν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς να απολαύσετε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια χωρίς ενοχές

    Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και για πολλούς, συνοδεύεται από χαρά, ζεστασιά...

    Παναχαϊκή: Αποτελεί παρελθόν ο Κοζορώνης

    Και ξαφνικά τέλος ο έμπειρος μέσος από την Παναχαϊκή. Αναλυτικά...

    Γνωστός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη στα δικαστήρια γιατί πήγε να εισέλθει με όπλο

    Ο 64χρονος δικηγόρος, ο οποίος είναι γνωστός και για...
    Best Shop