Η μεγάλη συζήτηση για το μηλόξυδο και οι θεωρίες για την απώλεια βάρους

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Εκατομμύρια προβολές και βίντεο πλημμυρίζουν το Tiktok σχετικά με το μηλόξυδο, το οποίο εξυμνείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι χρήστες το ανακατεύουν με νερό και το πίνουν, το εφαρμόζουν στο δέρμα τους και παραληρούν για τα προτερήματά του. Δείχνουν ότι βοηθάει να χάσουν βάρος, να μειώσουν την ακμή τους, να επουλωθούν οι πληγές τους, να περάσει ο στομαχόπονός τους και να ηρεμήσει η κρίση βήχα τους. Τι από όλα αυτά όμως όντως αληθεύει; Είναι τελικά το μηλόξυδο τόσο ωφέλιμο όσο ισχυρίζονται;

    Η μεγάλη συζήτηση για το μηλόξυδο και οι θεωρίες για την απώλεια βάρους

    Πώς μπορεί το μηλόξυδο να ωφελήσει την υγεία: μύθοι και αλήθειες

    Μύθος 1: Ένας από τους πιο διαδεδομένους ισχυρισμούς γύρω από το μηλόξυδο είναι η ικανότητά του να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Η θεωρία λέει ότι το οξικό οξύ στο ξύδι καταστέλλει την όρεξη, αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει την κατακράτηση νερού. Ενώ όμως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξυδιού με ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα πληρότητας και μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, τα στοιχεία απέχουν πολύ από το να είναι πειστικά. Επιπλέον, οποιαδήποτε πιθανή απώλεια βάρους που αποδίδεται στο μηλόξυδο είναι πιθανό να είναι μέτρια και θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να είναι αποτελεσματική.

    GYMALL

    Μύθος 2: Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη ή για όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξυδιού πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τις μεταγευματικές αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η συνολική διατροφή και η κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προτού βασιστείτε στο μηλόξυδο ως μοναδικό μέσο διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Μύθος 3: Η υποτιθέμενη ικανότητα του μηλόξυδου να καταπολεμά την ακμή το έχει καταστήσει δημοφιλές συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και θεραπείες DIY. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες βοηθούν στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή και στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH του δέρματος. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή βελτίωση στο δέρμα τους μετά τη χρήση μηλόξυδου τοπικά, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία της ακμής. Επιπλέον, το μη αραιωμένο ξύδι μπορεί να είναι σκληρό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή χημικά εγκαύματα, καθιστώντας το ακατάλληλο για το ευαίσθητο ή κατεστραμμένο δέρμα.

    Είναι ασφαλές να το δοκιμάσετε;
    Παρά την ευρέως διαδεδομένη πίστη στις θαυματουργές ιδιότητές του, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της θεώρησης του μηλόξυδου ως πανάκεια. Ενώ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αποτελέσματά του συχνά υπερτονίζονται και οι κίνδυνοι του παραβλέπονται. Το μηλόξυδο είναι εξαιρετικά όξινο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία, διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, ενώ ακόμη και όταν είναι αραιωμένο, μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για τον διαβήτη και την καρδιά, καθώς και με διουρητικά. Επιπλέον, οι ατομικές αντιδράσεις στο μηλόξυδο μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας δύσκολη τη γενίκευση των επιπτώσεών του σε όλο τον πληθυσμό.

    Κάπως έτσι και ενώ το μηλόξυδο έχει χαρακτηριστεί ως πανάκεια για τα πάντα, από την απώλεια βάρους έως την ακμή, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του είναι στην καλύτερη περίπτωση μικτά. Ενώ το ίδιο μπορεί να προσφέρει κάποια μέτρια οφέλη για ορισμένα άτομα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο για αποδεδειγμένες ιατρικές θεραπείες ή παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Οι ειδικοί πάντως προτείνουν -εμείς αυτούς θα ακούγαμε, αν είμασταν στην θέση σας- να συμβουλευτούμε έναν γιατρό πριν το εντάξουμε στην ρουτίνα μας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κέιτ Μίντλετον: Ιταλικά μέσα υποστηρίζουν πως χειρουργήθηκε από τους γιατρούς του πάπα

    Την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη η Κέιτ Μίντλετον, ανέλαβαν γιατροί της...

    Εμφάνιση: Έξι διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας

    Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που απασχολεί κυρίως τις...

    Ενέργεια: Παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα

    Μία από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης παραµένει η...

    Eurovision: Η Μαρίνα Σάττι δείχνει στην Κοντσίτα πώς να κουνάει το μαντήλι – Δείτε το βίντεο

    Η Μαρίνα Σάττι βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Σουηδία για...