Η περίπτωση αγνώστου που τηλεφώνησε σε επιχειρηματία, τα στοιχεία του οποίου βρήκε στη ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου να του ζητήσει να καταβάλλει κρατήσεις που δήθεν όφειλε σε δήμο, δεν είναι μοναδική
Κάποιος του τηλεφώνησε, προσποιούμενος ότι είναι από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου και του ζήτησε να καταβάλει κρατήσεις ενταλμάτων που δήθεν όφειλε.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ντακαλέτσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δυνάμει θύμα ήταν «ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε συνάψει σύμβαση με τον δήμο. Κάποιος του τηλεφώνησε, προσποιούμενος ότι είναι από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου και του ζήτησε να καταβάλει κρατήσεις ενταλμάτων που δήθεν όφειλε». Ο επιχειρηματίας που συνειδητοποίησε το ύποπτο του τηλεφωνήματος, επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, όπου και διαπιστώθηκε η επιχειρούμενη απάτη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωδώνης, δεν υπάρχει ακόμη εικόνα αν κι άλλα πρόσωπα έχουν πέσει θύματα της συγκεκριμένης απάτης. Προκειμένου πάντως να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ο δήμος εξέδωσε δελτίου Τύπου όπου δημοσιοποίησε το τι έχει συμβεί, καλώντας όσους γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Αστυνομία.
«Εχει συμβεί και σε άλλους δήμους»
«Πρόθεσή μας», όπως σημείωσε στην «Κ» ο κ. Ντακαλέτσης, «ήταν να ενημερώσουμε άμεσα τον κόσμο, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Πάντως, πρόκειται για μια αρκετά “ερασιτεχνική” απάτη, καθώς όποιος συναλλάσσεται με τον δήμο, γνωρίζει ότι δεν καταβάλλονται έτσι οι κρατήσεις. Αλλωστε, ποτέ υπάλληλος του δήμου δεν θα καλούσε από κινητό τηλέφωνο για ένα υπηρεσιακό ζήτημα και φυσικά, δεν θα ζητούσε ευαίσθητα στοιχεία, όπως κωδικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς».
Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, το τηλεφώνημα από τον επιχειρηματία, δεν τον αιφνιδίασε, καθώς γνώριζε ότι «αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί και σε άλλους δήμους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Δήμο Ιωαννιτών. Και σε αυτή την περίπτωση βρήκαν τα στοιχεία επικοινωνίας από τη “Διαύγεια” και επιχείρησαν να εισπράξουν χρήματα από επιχειρηματίες. Ετσι, αντιληφθήκαμε άμεσα περί τίνος πρόκειται».
Καλούν από κινητά τηλέφωνα αντλώντας στοιχεία από τη «Διαύγεια» και επικαλούμενοι ονόματα δήθεν υπαλλήλων του δήμου ζητούν στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να τους καταβάλουν τις οφειλές.
Πράγματι, πριν από περίπου ένα μήνα, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε μια εν εξελίξει απάτη πολιτών «από αγνώστους για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από τις οικονομικές του υπηρεσίες». Ο τρόπος δράσης είναι ακριβώς ίδιος, αφού όπως σημείωνε ο Δήμος Ιωαννιτών, οι άγνωστοι δράστες «καλούν από κινητά τηλέφωνα αντλώντας στοιχεία από τη “Διαύγεια” και επικαλούμενοι ονόματα δήθεν υπαλλήλων του δήμου ζητούν στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να τους καταβάλουν τις οφειλές».
Αλλες απάτες
Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές απάτες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τον περασμένο Αύγουστο η ΕΥΔΑΠ συνιστούσε την εγρήγορση των καταναλωτών, αναφορικά με την αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων SMS (phishing). Η μέθοδος που ακολουθήθηκε από τους δράστες στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η ΕΥΔΑΠ, αφορούσε αρχικά την αποστολή ενός SMS όπου ο αποστολέας υποδύεται έναν έμπιστο οργανισμό. Το SMS είναι σύντομο και περιέχει έναν σύνδεσμο, όπου αν κάποιος κάνει κλικ, ανακατευθύνεται σε παραπλανητική ιστοσελίδα, όπου του ζητείται να παραχωρήσει προσωπικά δεδομένα του, όπως αριθμό τηλεφώνου και στοιχεία πιστωτικής κάρτας.
Τον Μάρτιο του 2023 η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ), είχε εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες αναφορικά με «προσπάθειες εξαπάτησης από δήθεν υπάλληλο της ΔΕΥΑΣ, που τηλεφωνεί σε πολίτες και προφασιζόμενος διάφορες αιτίες, ζητά προσωπικά στοιχεία τραπεζικών και άλλων λογαριασμών…».
Σε μια άλλη υπόθεση, τον Οκτώβριο του 2023, εξαρθρώθηκε σπείρα, τα μέλη της οποίας υποδύονταν υπαλλήλους της ΔΕΗ ή κάποιου δήμου. Τα οχτώ μέλη της σπείρας είχαν προβεί σε τουλάχιστον 44 ληστείες, κλοπές και απάτες, αποκομίζοντας κέρδη άνω των 195.000 ευρώ. Οπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, τα μέλη της οργάνωσης που δρούσαν σε ολιγομελείς ομάδες, εντόπιζαν οικίες όπου διέμεναν ηλικιωμένα άτομα και τα έπειθαν να τους ανοίξουν την πόρτα. Στη συνέχεια οι δράστες αποσπούσαν με διάφορα τεχνάσματα χρήματα και τιμαλφή από τα θύματα, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν. Η εγκληματική οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του ’22, είχε πραγματοποιήσει «χτυπήματα» σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Αρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εδεσσα και Κιλκίς.