Η Νο1 άσκηση που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όσοι θέλουν να θωρακίσουν την υγεία της  καρδιάς, μπορούν να το κάνουν και χωρίς φάρμακα, υποστηρίζει ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Laval, που εντόπισε μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στη γιόγκα και τους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας. Ειδικότερα, η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology δείχνει ότι η ένταξη της γιόγκα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία και να εξασφαλίσει ευεξία, μειώνοντας τη συστολική αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος 10 ετών. Τα ίδια ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα είναι πιο αποτελεσματική από τις διατάσεις σε ό,τι αφορά στην υγεία της καρδιάς.

    «Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η γιόγκα έχει καρδιαγγειακά οφέλη, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν ο τύπος, το περιεχόμενο, η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή επιστημονική προσέγγιση για να βρούμε πώς η γιόγκα λειτουργεί ευεργετικά σε διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και πώς ασκήσεις αυτής της πρακτικής θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, όπως ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Paul Poirier.

    Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές στρατολόγησαν 60 άτομα με προηγουμένως διαγνωσθείσα υψηλή αρτηριακή πίεση και μεταβολικό σύνδρομο για ένα πρόγραμμα άσκησης. Κατά τη διάρκεια της 3μηνης μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με παρόμοια χαρακτηριστικά ηλικίας, φύλου, ποσοστών καπνίσματος, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε ηρεμία, καρδιακού ρυθμού σε ηρεμία και πίεσης σφυγμού. Οι δύο ομάδες εκτέλεσαν 15 λεπτά είτε δομημένης γιόγκα, είτε διατάσεων, καθώς και 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα.

    Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ερευνητές κατέγραψαν μετρήσεις για αρτηριακή πίεση, ανθρωπομετρία, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP), επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων, καθώς και βαθμολογίες κινδύνου Framingham και Reynolds. Μετά την ολοκλήρωση του 3μηνου προγράμματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, της μέσης αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 10 mmHg με τη γιόγκα έναντι 4 mmHg με διατάσεις. Η γιόγκα μείωσε επίσης τον καρδιακό ρυθμό και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος 10 ετών.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, ενώ η θετική σχέση ανάμεσα στη γιόγκα και τη βελτίωση της υγείας υπερτασικών ασθενών είναι προφανής, ο ακριβής μηχανισμός που δημιουργεί αυτή τη συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητός. «Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία για μια πρόσθετη, μη φαρμακευτική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος άσκησης πρωτογενούς πρόληψης», σημείωσε ο δρ. Poirier.

    «Συνιστούμε στους ασθενείς να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους, για να βελτιώσουν τα συμπτώματα υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι δομημένες πρακτικές γιόγκα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή άσκησης για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στη φυλακή ο 79χρονος που πυροβόλησε κατά του Κοκολογιάννη στις Μαλάδες – Ελεύθερη η 80χρονη

    Τον δρόμο για τη φυλακή έλαβε σήμερα ο 79χρονος...

    Πώς τα μυρμήγκια μπορούν να δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό

    Η κίνηση στους δρόμους είναι για γερά νεύρα. Όπου και αν...

    ΠΑΣΟΚ: Καθαρή απόφαση για αυτόνομη πορεία προς τις κάλπες

    Ως στρατηγικό, αναδεικνύει τον στόχο του, να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ την...

    ΠΑΤΡΑ: Οδηγούσε πιωμένος και χωρίς δίπλωμα

    Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος...
    Best Shop