Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συνυπέγραψε τη Συμφωνία για μια βιώσιμη Μεσόγειο

    Ημερομηνία:

    Οι Περιφέρειες-μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,  Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Φωκίων Ζαΐμης συνυπέγραψαν την «Συμφωνία για μια βιώσιμη Μεσόγειο» μια πρωτοβουλία της γαλλικής Περιφέρειας SUD PROVENCE ALPES COTE D’ AZUR στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΟΗΕ για τους ωκεανούς (Νίκαια, 2025).

    Συγκεκριμένα, η Συμφωνία αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη επιτάχυνσης και εντατικοποίησης της δράσης υπέρ της Μεσογείου Θάλασσας, για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας αλλά και τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος, αναπόφευκτα τονίζει πως επιβάλλεται μια αλλαγή στη συμπεριφορά και την οικονομική λογική όλου του πληθυσμού. Τονίζει, επίσης, ότι τα πλαίσια πολιτικής πρέπει να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, προκειμένου να είναι πραγματικά αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς.

    Πιο αναλυτικά, τα άρθρα της αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα, όπως: διαχείριση πόρων στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, στήριξη της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των καταδύσεων και της υποβρύχιας πεζοπορίας, ενίσχυση του τομέα Yachting, βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας των μαρίνων και των εμπορικών λιμανιών, διατήρηση των υδάτινων πόρων, μείωση της μόλυνσης από πλαστικά και προώθηση μιας καινοτόμου και βιώσιμης θαλάσσιας βιομηχανίας.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Φωκίων Ζαΐμης δήλωσε: «Η Περιφέρεια SUD της Γαλλίας με έδρα τη Μασσαλία είναι μία από τις πιο ενεργές στην Ευρώπη σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και αειφορίας. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις κοινές δεσμεύσεις για το μέλλον της θάλασσας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι για την προστασία της Μεσογείου, μιας από τις πιο ευάλωτες αλλά και «πλούσιες» οικολογικά θάλασσες στον κόσμο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σε φάση ολοκλήρωσης εργολαβίες αποκαταστάσεων σε Ανατολική Αιγιάλεια, αλλά και στην Πούντα – Καλάβρυτα

    Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται μια σειρά εργολαβιών της Περιφέρειας...

    Αστραψε και βρόντηξε ο Νεκτάριος Φαρμάκης

    «Εγώ είμαι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δεν είμαι κυβερνητικός υπάλληλος,...

    “Εφυγε νωρίς” αγαπητός αστυνομικός! Δεν τα κατάφερε στη μάχη με τον καρκίνο – ΦΩΤΟ

    Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινότητα της Δίβρης...

    Σοβαρό τροχαίο με γουρούνα! Στο Νοσοκομείο Ρίου 22χρονη

    Σοβαρός τραυματισμός 22χρονης Ιταλίδας τουρίστριας σημειώθηκε το μεσημέρι της...