Η πόλη… φάντασμα των $100 δισ. – Γιατί κανείς δεν θέλει να ζήσει σε αυτή

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το Φόρεστ Σίτι είναι μια πολυτελής συνοικία στη νότια Μαλαισία. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία της Κίνας, η Country Garden, δαπάνησε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το Φόρεστ Σίτι προβλέπει ότι περίπου 700.000 άνθρωποι θα ζήσουν εκεί τα επόμενα έξι χρόνια. Προς το παρόν, λέει ότι υπάρχουν μόνο 9.000 κάτοικοι.

    Σε ανάρτησή της στο Business Insider, η Μαριέλ Ντεκαλσότα μοιράζεται την εμπειρία της, καθώς έμεινε σε αυτό το πολυσυζητημένο συγκρότημα κατοικιών:

    (Η Μαριέλ είναι φωτορεπόρτερ και junior visual features ρεπόρτερ στο γραφείο του Business Insider στη Σιγκαπούρη, όπου καλύπτει τα ταξίδια και τα αφιερώματα στην Ασία).

    Η εμπειρία της

    Η πόλη… φάντασμα των $100 δισ. – Γιατί κανείς δεν θέλει να ζήσει σε αυτή

    Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Φόρεστ Σίτι τον Μάιο του 2022 και ήταν σαν μια πόλη-φάντασμα. Υπήρχαν ατέλειωτες πολυκατοικίες περίπου για 4 τετραγωνικά μίλια. Μια παραλία με λευκή άμμο έβλεπε στο στενό του Τζοχόρ, όπου μπορούσα να δω τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη δυτική Σιγκαπούρη. Τη νύχτα, τα παράθυρα εκατοντάδων διαμερισμάτων παρέμεναν σκοτεινά. Δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα στο δρόμο και μόνο ελάχιστοι άνθρωποι στην παραλία.

    Το 2022, ένας φύλακας σε ένα τοπικό συγκρότημα κατοικιών μου είπε ότι στο συγκρότημα ζουν 20 άτομα. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια για το πώς θα ήταν να περάσει κανείς μια νύχτα σε ένα από αυτά τα διαμερίσματα.

    Τον Μάρτιο, οκτώ χρόνια μετά την ανάπτυξη της Φόρεστ Σίτι, επέστρεψα εκεί.

    Έκλεισα διαμονή σε ένα τέτοιο δωμάτιο για περίπου 52 δολάρια, μέσω ενός διαχειριστή ακινήτων. Δεκάδες παρόμοιες μονάδες είναι καταχωρημένες στην Airbnb για μόλις 38 δολάρια τη βραδιά. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας, ο οποίος εδρεύει στην Κίνα, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία, επικαλούμενος λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

    Τα συγκροτήματα διαμερισμάτων του Φόρεστ Σίτι προωθούνται στην αγορά ως υψηλής ποιότητας.

    Έφτασα στο Φόρεστ Σίτι το απόγευμα της Παρασκευής. Μια σειρά από επιχειρήσεις -από ένα κατάστημα επίπλων μέχρι ένα εστιατόριο hotpot- παρατάσσονται στο δρόμο προς το διαμέρισμα όπου έμεινα τη νύχτα.

    Είδα περισσότερο κόσμο στην περιοχή σε σύγκριση με την τελευταία φορά που την επισκέφθηκα. Τότε δεν κυκλοφορούσε σχεδόν κανείς, αλλά τώρα, μερικές δεκάδες άνθρωποι περπατούσαν στους δρόμους και επισκέπτονταν τα καταστήματα.

    Είχα υψηλές προσδοκίες για το διαμέρισμα, καθώς το Φόρεστ Σίτι είχε από καιρό χαρακτηρίσει τα ακίνητά του ως πολυτελή. Σε ένα δελτίο Τύπου του Ιουλίου, το Φόρεστ Σίτι ανέφερε ότι προσέφερε «πολυτελή πολυώροφα παραθαλάσσια διαμερίσματα».

    Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι τιμές των μονάδων ξεκινούν από περίπου 108.000 δολάρια. Είναι ακριβές για το Τζοχόρ, το κρατίδιο της Μαλαισίας όπου βρίσκεται το Φόρεστ Σίτι.

    Ο Μοχάμεντ Νατζίμπ Ραζάλι, καθηγητής του τομέα ακινήτων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας, μου είπε ότι τα ακίνητα στο Τζοχόρ πωλούνται συνήθως κάτω από 63.300 δολάρια – η τιμή που θεωρείται προσιτή στα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος της πολιτείας.

    Οι ντόπιοι δεν αποτελούν την αγορά-στόχο για αυτά τα πολυτελή διαμερίσματα. Περίπου το 98% των μονάδων που πωλήθηκαν στο Φόρεστ Σίτι αγοράστηκαν από ξένους αγοραστές, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε έγγραφο του 2017 από τον Ονγκ Κίαν Μινγκ, υπότροφο του Fulbright, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας της Μαλαισίας. Τον Ιούνιο του 2017, η Country Garden δήλωσε στο Bloomberg ότι είχε πουλήσει 16.000 μονάδες.

    Το λόμπι δεν μου έκανε καλή πρώτη εντύπωση

    Η πόλη… φάντασμα των $100 δισ. – Γιατί κανείς δεν θέλει να ζήσει σε αυτή

    Το συγκρότημα φαινόταν άθικτο εξωτερικά. Τα μεγάλα κτήρια τριγύρω ήταν καλυμμένο με πράσινο. Αλλά όταν μπήκα στο λόμπι, δεν ήταν τόσο περιποιημένο.

    Τα ασανσέρ είχε ξεφλουδισμένη ταπετσαρία με το λογότυπο του Φόρεστ Σίτι και μια φράση στα κινέζικα και τα αγγλικά που έγραφε: «Η επιστροφή στο σπίτι είναι η αρχή μιας νέας ζωής».

    Τα περισσότερα διαμερίσματα στον όροφο έμοιαζαν άδεια.

    Το δωμάτιο που έκλεισα ήταν στον έβδομο όροφο. Υπήρχαν περίπου 20 δωμάτια στον όροφο. Κάθε ένα είχε ένα παράθυρο που έβλεπε στον διάδρομο. Κοίταξα μέσα από μερικά παράθυρα και είδα ότι τα περισσότερα ήταν ελάχιστα επιπλωμένα ή τελείως άδεια.

    Δύο από τα δωμάτια χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό της πολυκατοικίας, από ό,τι παρατήρησα.

    Το 2022, ένας εκπρόσωπος του Φόρεστ Σίτι μου είπε ότι είχαν πωληθεί περισσότερες από 20.000 οικιστικές μονάδες. Τώρα, φάνηκε ότι πολλές από αυτές τις μονάδες ήταν κενές.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ένας κάτοικος σε ένα άλλο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Φόρεστ Σίτι μου είπε ότι ήταν οι μόνοι άνθρωποι που ζούσαν στον όροφό τους. Πρόσθεσαν ότι στους περισσότερους άλλους ορόφους του κτιρίου υπήρχε επίσης μόνο ένας κάτοικος.

    Ο Νατζίμπ είπε ότι ένας λόγος που τόσες πολλές μονάδες ήταν άδειες ήταν επειδή πολλοί άνθρωποι τις αγόρασαν ως «επενδυτικά ακίνητα».

    «Ορισμένοι αγοραστές πίστευαν ότι το Φόρεστ Σίτι, όσον αφορά την αγορά ενοικίασης, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να δουν απόδοση», είπε.

    Ένας τοπικός επιχειρηματίας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, μου είπε ότι εργαζόταν επίσης ως κτηματομεσίτης στο Φόρεστ Σίτι και ότι είχε 50 μονάδες διαθέσιμες προς ενοικίαση.

    Σύμφωνα με τις μονάδες που παρατίθενται στον ιστότοπο ακινήτων iProperty, ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων και ενός μπάνιου κοστίζει μόλις 235 δολάρια, το μήνα για ενοικίαση. Συγκριτικά, η ενοικίαση μιας παρόμοιας μονάδας στον κόλπο Ντάγκα – το πρώτο εγχείρημα της Country Garden στη Μαλαισία μόλις 20 μίλια από το Φόρεστ Σίτι – κοστίζει πάνω από 485 δολάρια το μήνα.

    Η μονάδα φαινόταν σαν να μην είχε κατοικηθεί – Έμοιαζε με εκθεσιακό χώρο της Ikea

    Ο χώρος δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Είχε έναν απλό καναπέ για τρία άτομα, ένα μικρό ξύλινο τραπεζάκι και δεν είχε τηλεόραση.

    Το διαμέρισμα είχε διαστάσεις 193 τετραγωνικά μέτρα και διέθετε ένα κυρίως υπνοδωμάτιο, δύο μικρότερα δωμάτια και ένα κοινό μπάνιο. Υπήρχε επίσης μια κουζίνα κοντά στην είσοδο.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων EdgeProp, το μέσο σπίτι στο Τζοχόρ είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από αυτή τη μονάδα, περίπου 385 τετραγωνικά μέτρα.

    Ο Κο Σιν Γι, επίκουρος ανώτερος ερευνητής του Πανεπιστημίου Monash της Μαλαισίας, μου είπε ότι οι ντόπιοι στο Τζοχόρ συχνά προτιμούν να αγοράζουν χερσαίες ιδιοκτησίες παρά πολυώροφα διαμερίσματα. Είπε ότι αυτό απέτρεπε πολλούς ντόπιους – ακόμη και εκείνους που είχαν την οικονομική δυνατότητα – από το να αγοράσουν σπίτι και να ζήσουν στο Φόρεστ Σίτι.

    Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην εργασία του Ονγκ το 2017, εκείνη την εποχή, μόνο 78 από τις 5.344 μονάδες που πωλήθηκαν στο Φόρεστ Σίτι πωλήθηκαν σε Μαλαισιανούς.

    Η κύρια κρεβατοκάμαρα ήταν επιπλωμένη μόνο με ένα διπλό κρεβάτι

    Σε αντίθεση με τα άλλα δύο υπνοδωμάτια, το κύριο υπνοδωμάτιο είχε φυσικό φως που έμπαινε από ένα μεγάλο παράθυρο. Ένα από τα κοινόχρηστα δωμάτια έβλεπε προς το διάδρομο, και όταν οι περσίδες ήταν ανοιχτές, μπορούσα να δω κατευθείαν στο διάδρομο. Τη νύχτα, ένιωθα περίεργα, καθώς άκουγα κάθε μικρό θόρυβο από έξω, όπως το θρόισμα των φύλλων και τους ήχους των εντόμων.

    Τα κοινά δωμάτια ήταν επιπλωμένα με τίποτα άλλο παρά μόνο με ένα μονό κρεβάτι. Μπορούσα να νιώσω το πλαστικό ακόμα τυλιγμένο γύρω από τα στρώματα όταν ξάπλωνα.

     

    Ενώ η υπόλοιπη μονάδα φαινόταν καινούργια, το μπάνιο ήταν σε χειρότερη κατάσταση

    Βρωμιά και νεκρά ζωύφια είχαν μαζευτεί στο ντους.

    Το ντους ήταν άβολο. Η αποχέτευση ήταν φραγμένη, οπότε κατέληξα μέχρι τον αστράγαλο μέσα στο νερό…

    Το καλύτερο μέρος της μονάδας ήταν το μπαλκόνι, το οποίο είχε θέα στις παράκτιες βίλες και στο στενό Τζοχόρ.

    Στην ιστοσελίδα της, η Φόρεστ Σίτι διαφήμισε αυτές τις βίλες ως «ήσυχο καταφύγιο ή πολυτελές σπίτι διακοπών». Αυτές οι βίλες είναι μεγαλύτερες από τα διαμερίσματα, με επιφάνεια μεταξύ 230 και 567 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά 482 βίλες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

    Οι βίλες έμοιαζαν με σύγχρονα αρχοντικά. Κάθε βίλα διέθετε ταράτσα και γκαράζ. Το Φόρεστ Σίτι δεν έχει ανακοινώσει πόσο θα κοστίζουν αυτές οι βίλες.

    Ενώ το διαμέρισμα ήταν τεράστιο, εντόπισα μόνο λίγους κατοίκους να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του.

    Στον εξωτερικό χώρο υπήρχε μια πισίνα, πολλά υπαίθρια γυμναστήρια και μια παιδική χαρά.

    Δεν υπήρχε κανείς στην πισίνα το πρωί. Το νερό στο τζακούζι ήταν μονίμως θολωμένο.

    Εντόπισα συνολικά τρεις ενοίκους, η μία εκ των οποίων έπαιζε ένα τραγούδι στα κινέζικα από το τηλέφωνό της και γυμναζόταν γυμναστήριο.

    Έμοιαζε με μια μέση κατοικημένη γειτονιά στη Σιγκαπούρη όσον αφορά τα κτήρια και τη βλάστηση, αλλά έλειπαν οι άνθρωποι.

    Υπήρχε ένα μέρος που δεν φαινόταν έρημο: τα καταστήματα ακριβώς έξω από το διαμέρισμα

    Η πόλη… φάντασμα των $100 δισ. – Γιατί κανείς δεν θέλει να ζήσει σε αυτή

    Κατευθύνθηκα για ένα γεύμα σε ένα από τα πολλά κινέζικα εστιατόρια ακριβώς έξω από το διαμέρισμα. Κατά την πρώτη μου επίσκεψη, τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα ήταν άδεια. Αλλά τώρα, εκεί βρήκα περισσότερο κόσμο.

    Τη στιγμή που μπήκα στο εστιατόριο, μεταφέρθηκα στην Κίνα. Κινέζικη ποπ μουσική ακούγονταν από τα ηχεία, ενώ ο καπνός των τσιγάρων αιωρούνταν στον αέρα.

    Σχεδόν όλοι μέσα μιλούσαν μόνο κινέζικα. Παρόλο που δεν μίλαγα τη γλώσσα, έπρεπε να δείχνω τι ήθελα να παραγγείλω από το μενού.

    Τα άλλα καταστήματα κοντά ήταν επίσης κινεζικά εστιατόρια ή καταστήματα ψιλικών που πωλούσαν είδη οικιακής χρήσης από την Κίνα. Εκεί, οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι ήταν κι αυτοί από την ηπειρωτική χώρα και μιλούσαν μόνο κινέζικα.

    «Μια συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα Κινέζων μπορεί να προτιμά αυτό το είδος του τρόπου ζωής στη Μαλαισία», δήλωσε ο Κο, προσθέτοντας ότι το Φόρεστ Σίτι προσέφερε χαμηλότερο κόστος ζωής από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας και ήταν σχεδιασμένη με τρόπο που ήταν οικείος με το μέρος όπου οι Κινέζοι κάτοικοι μπορεί να ζούσαν στην πατρίδα τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κόντρα Γεωργιάδη-Καλλιακμάνη – «Δεν μπορώ την γκρίνια και την μιζέρια»

    Αντιπαράθεση για την κατάσταση του ΕΣΥ, σημειώθηκε μεταξύ του...

    Το βουλκανιζατέρ που θα είναι ανοιχτό την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

    Τα καταστήματα Βουλκανιζατέρ & Εμπορίας Ελαστικών του Συλλόγου μας λειτουργούν καθημερινά...

    Τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

    Το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι τα...

    Πατάτες βραστές έτοιμες στον μισό χρόνο

    Μας αρέσει οποιαδήποτε τεχνική μας επιτρέπει να ετοιμάζουμε το...
    Best Shop