Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο

    Ημερομηνία:

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒΒ από ΒΒΒ-, με τις προοπτικές σταθερές από θετικές.

    Ο S&P είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τον Απρίλιο του 2024 είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της.

    Είναι ο τρίτος από τους πέντε αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης – μετά τον Scope και τον DBRS – ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

    O οίκος αναφέρει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της αταλάντευτης δημοσιονομικής πειθαρχίας της. Ειδικότερα σημειώνει:

    • Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.
    • Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, στα περισσότερα σενάρια, η Ελλάδα θα δει περαιτέρω σταθερή μείωση του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ- στο κεντρικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι ο δείκτης αυτός θα μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
    • Η ταμειακή θέση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) παρέχει στην Ελλάδα ένα πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας, το οποίο εκτιμάται στο 15% του ΑΕΠ και καλύπτει σχεδόν τρία χρόνια από τις επερχόμενες λήξεις χρέους.

    «Ως εκ τούτου, αυξήσαμε την πιστοληπτική μας αξιολόγηση για την Ελλάδα σε «BBB/A-2» από «BBB-/A-3» με σταθερές προοπτικές, σημειώνει ο οίκος.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Fast track εξώσεις από 1η Ιανουαρίου: Οι ιδιοκτήτες παίρνουν πίσω τα σπίτια χωρίς δικαστήριο

    Από την 1η Ιανουαρίου 2026 τίθεται σε εφαρμογή μια...

    Αποζημίωση 10.000 ευρώ για όσους δέχονται ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις – Πώς μπορείς να την διεκδικήσεις

    Ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και η ελάχιστη αποζημίωση των 10.000 ευρώ επανέρχονται στο προσκήνιο,...

    Της Eurovision… θα γίνει;!

    Η Αυστρία ετοιμάζεται λοιπόν να υποδεχτεί τον Μάιο του...

    Πάτρα: Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στον Τάκη Ζέρβα

    Ο γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή την Κυριακή,...