Απελπισμένες προειδοποιήσεις από ειδικούς που για ακόμα μία φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της πανδημίας σε κρίση ΜΕΘ, πράγμα που θα είχε ακόμα περισσότερο καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς το τρίτο κύμα του ιού συνεχίζει να διαγράφει ανοδική πορεία, χωρίς ακόμα να έχει κορυφωθεί.
Οι κραυγές αγωνίας των υγειονομικών για την ανεξέλεγκτη διασπορά του νέου κορονοϊού δεν σταματούν, καθώς στα νοσοκομεία της χώρας, με πρώτα αυτά της Αττικής που βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης, εξακολουθεί να γίνεται το αδιαχώρητο με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να σημειώνουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας χθες τους 672 και 7.421, αντίστοιχα.
Όμως, σύμφωνα με τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, εάν συνεχιστεί η κατάσταση χωρίς άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων ακόμα 3.000 άνθρωποι θα καταλήξουν μόνο τον επόμενο μήνα, καθώς τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπεται θανάτων και κρουσμάτων.
Ο καθηγητής προειδοποίησε (MEGA) για εκτροχιασμό του επικίνδυνου τρίτου κύματος, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στον Απρίλιο, και γι’ αυτό τάχθηκε εκ νέου κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας τόνισε την ανάγκη τα νέα μέτρα να μην ερμηνεύονται ως «τελειώσαμε» με τον ιό.
«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» πρόσθεσε.
Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης στο ΕΣΥ η χθεσινή εφημερία με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, να κάνει λόγο για σκηνικό «πολέμου. Μπήκαν ράντζα, ενώ στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένα όλα τα κρεβάτια», δήλωσε (ΣΚΑΪ).
Όπως σημείωσε η γιατρός, σε απλές κλίνες υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι παρακολουθούνται από εντατικολόγους μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, 12 άτομα ήταν να μεταφερθούν σε εντατική προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν όλοι.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι άλλη μια παθολογική κλινική στο Γεννηματάς θα μετατραπεί σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια, από τη στιγμή που και σε αυτό το νοσοκομείο υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.
Όπως εξήγησε (Open) ο καθηγητής Εντατικής και διευθυντής ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος, είναι θετικό να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αλλά δεν αρκεί, γιατί πρέπει να υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη με την έννοια των πολλών ασθενών που μπαίνουν στις εντατικές και αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη γιατί οι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ, κάνουν ένα σύνδρομο και χρειάζονται συγκεκριμένες και εξειδικευμένες γνώσεις» ανέφερε.
Και τόνισε πως «εάν το σύστημα πιεστεί, όσα κρεβάτια εντατικής και να έχουμε, η θνητότητα θα είναι τεράστια. Αυτό απεδείχθη στη Νέα Υόρκη. Σε ένα σύστημα υγείας, που είναι από τα καλύτερα του κόσμου, η θνητότητα στο πρώτο κύμα, την άνοιξη του 2020, έφτασε στο 88% μέσα στην Εντατική».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολίασε (Open) ότι «η άρση των μέτρων δεν γίνεται επειδή είμαστε στην κατηφόρα, γίνεται για να πάρουμε δυνάμεις να συνεχίσουμε την ανηφόρα. Η πανδημία μας έχει εκπλήξει με τον χειρότερο τρόπο και αυτό οφείλεται στις μεταλλάξεις, αν δεν είχαμε τα περιοριστικά μέτρα θα είχαμε ήδη μια κατάσταση δραματική».
Τέλος, ο καθηγητής κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεχόμενες λάθος κινήσεις και αναφερόμενος στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών δήλωσε πως όταν ετέθη ποιοι είναι οι όροι της επιστράτευσης κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις.
«Αν το αίτημα είναι ότι ήθελαν 200 γιατρούς συγκεκριμένους γιατί δεν προσελήφθησαν όλους αυτούς του μήνες; Το ποσό που δίνεται δεν είναι υπέρογκο, τα μισά και παραπάνω χρήματα θα καλύπτουν το ενοίκιο του ιατρείου, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα» είπε.
Όπως υποστήριξε, οι ιδιώτες που υποτίθεται ότι αρνούνται είναι άνθρωποι που εργάζονται με πλήρη κύκλο εργασιών και εάν μετακινηθούν υπάρχει μετακίνηση ασθενών στα νοσοκομεία «Αν εσείς είχατε την απειλή ή θα έρθετε ή θα σας φέρω με το ζόρι, θα πηγαίνατε με χαρά;» αναρωτήθηκε.
«Για εμάς η προσπάθεια συνεχίζεται, οι ασθενείς και το σύστημα είναι πάνω απ΄ όλα. Όσοι μαζευτήκαμε θέτουμε τις υπηρεσίες μας στην διάθεση του υπουργείου αρκεί να τις αξιοποιήσει. Αν για παράδειγμα έχουμε προσφορά 3 ΩΡΛ να βοηθήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την εξειδίκευση, να πάνε να βοηθήσουν. Δεν έχουμε πνευμονολόγο και έχουμε καρδιολόγο, δεν μπορούμε αυτή την προσφορά να την αξιοποιήσουμε; Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» συμπλήρωσε.