Ιδρύεται Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης! Θα ασχολείται με την προστασία ευάλωτων ομάδων, την ενδοοικογενειακή βία, την προστασία των ανηλίκων, τη ρατσιστική και έμφυλη βία και την κακοποίηση των ζώων

    Ημερομηνία:

    Η δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης ξεχωρίζει μεταξύ των αλλαγών που προωθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η ΕΛ.ΑΣ. – μεταξύ πολλών άλλων – θα καταγράφει και θα παρακολουθεί την εξέλιξη των υποθέσεων παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης, ενώ θα ασχολείται από τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων έως και τους εξαναγκαστικούς γάμους. Θα προχωρά επίσης σε «εκπόνηση μελετών για την εξασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομική πρακτική», δηλαδή για την προστασία των πολιτών από την ίδια την Αστυνομία.

    Ολα αυτά, που διευρύνουν και εκσυγχρονίζουν τη δράση των ελληνικών Αρχών ασφαλείας, περιέχονται ανάμεσα στα 189 άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει και αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και τα «βραχιολάκια» για τους κρατουμένους.

    Μια βασική λοιπόν δομική αλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. που προωθείται με το νομοσχέδιο – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – είναι η δημιουργία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης που διαρθρώνεται σε έξι Τμήματα: α) Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευάλωτων Ομάδων, β) Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, γ) Προστασίας Ανηλικότητας, δ) Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ε) Αντιμετώπισης Εμφυλης Βίας και στ) Προστασίας Ζώων.

    n Για το Τμήμα Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευάλωτων Ομάδων προσδιορίζεται ότι θα προτείνει την τροποποίηση νόμων και κανονιστικών διατάξεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή τους θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον το Τμήμα αυτό θα συντάσσει τις μελέτες, που προαναφέρονται, για την προστασία των πολιτών από τους βίαιους ή αδιάφορους αστυνομικούς. Ακόμη θα φροντίζει και για τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με κρατικούς φορείς, ανεξάρτητες Αρχές και ΜΚΟ για τον προσδιορισμό μέτρων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    n Το κεντρικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, πέρα από τη διαχείριση των σχετικών περιστατικών, θα προχωρά και στη σύνταξη εκθέσεων για τη διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα υποβάλλει εισηγήσεις στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων ηλεκτρονικής ή διά ζώσης εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

    n Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο του νομοσχεδίου για το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας, όπου επισημαίνεται ότι αυτό, εκτός πολλών άλλων, θα προχωρά «στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τους κινδύνους που αφορούν συνήθειες, ενδιαφέροντα και χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου σχετικού με αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος ανηλίκων ή από ανηλίκους, για την αξιοποίησή τους κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μέτρων προστασίας τους». Δηλαδή δεν θα καταγράφει μόνο τα συνήθη στοιχεία εγκληματικότητας των ανηλίκων, αλλά και τις συνήθειές τους που παράγουν παραβατικότητα. Ακόμη σημειώνεται ότι θα προχωρά στην «εκπόνηση, σε εθνικό επίπεδο, επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων σχετικά με τα εγκλήματα με δράστες και θύματα ανηλίκους».

     

    n Οσον αφορά το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, θα προχωρά στην καταγραφή και τον χειρισμό θεμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας αλλά και στην έκδοση διαταγών και την παροχή οδηγιών προς τις επιχειρησιακές περιφερειακές υπηρεσίες για την αντιμετώπισή τους. Επίσης προβλέπεται να συντάσσει μελέτες και αναλύσεις «της πληρέστερης αξιολόγησης των ρατσιστικών τάσεων και αντιδράσεων και της έγκαιρης και αποτελεσματικής διαχείρισης του φαινομένου».

    n Το Τμήμα Αντιμετώπισης Εμφυλης Βίας θα είναι αρμόδιο, όπως μνημονεύεται, για «την καταγραφή και παρακολούθηση των υποθέσεων έμφυλης βίας, σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, παρενοχλητικής παρακολούθησης, ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων και εξαναγκαστικού γάμου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος που πλήττει δυσανάλογα πρόσωπα λόγω φύλου».

    n Τέλος, το Τμήμα Προστασίας Ζώων θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, καθώς και της παράνομης εμπορίας και διακίνησης αυτών, όπως και τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για την υποβολή σχετικών καταγγελιών και αναφορών.

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Nicole Scherzinger με sexy μπικίνι στην παραλία

    Η Nicole Scherzinger ξαπλώνει με sexy μπικίνι στην παραλία

    Πανδημία πέντε χρόνια μετά: Από τα 23 μου επιβιώνω, δεν ζω! Κατιάνα Μέκκα, 27 ετών, ασθενής με συμπτώματα Long Covid

    Ημουν τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής και αθλήτρια για πολλά χρόνια, γεμάτη...

    Ζάκυνθος: Από το «μηδέν» οι έρευνες για τον δολοφόνο της συμβολαιογράφου – Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής αποχαιρέτησε η Ζάκυνθος τη συμβολαιογράφο...

    Μάρα Ζαχαρέα για Θοδωρή Ρουσόπουλο: «Είναι ο συνοδοιπόρος της ζωής μου – Οι σοβαροί τσακωμοί μας είναι σπάνιοι»

    Η Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στη...
    Best Shop