Με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν πως στο πλαίσιο της εξελισσόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν τα πλήγματα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας σε στόχους στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε και «η μεγαλύτερη και μακροβιότερη στην πρόσφατη ιστορία της αεροπορίας αερομαχία», στην Αθήνα συλλέγουν και επεξεργάζονται όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για πολλούς λόγους.

Κατά πρώτον, γιατί όπως δημοσιεύσαμε πρόσφατα και στα «ΝΕΑ», η Ελλάδα διατηρεί ισχυρούς πλέον δεσμούς και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ινδία, ενώ το Πακιστάν με την Τουρκία και κατά δεύτερον, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του αεροπορικού κομματιού πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τακτικών και κυρίως οπλικών συστημάτων που ενσωματώνει σταδιακά και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα.
Ο λόγος φυσικά για τα μαχητικά Rafale και τους πυραύλους Meteor, αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περιπλανώμενα πυρομαχικά ή καμικάζι drones.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής η Αθήνα, περί τα 125 μαχητικά και των δύο πλευρών απογειώθηκαν και χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο των δύο χωρών επί μία και πλέον ώρα αντάλλασσαν βολές με πυραύλους πέραν του ορίζοντα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν βλήματα το βεληνεκές των οποίων ξεκινά από τα 100-140 χιλιόμετρα και φτάνει τα 200 του περίφημου Meteor.
Οι πληροφορίες για κατάρριψη μαχητικών Rafale της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν επιβεβαιώθηκαν από τις επίσημες πακιστανικές Αρχές, που αρκέστηκαν σε αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διαψεύστηκαν από την ινδική πλευρά.
«ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν την άποψη του αντιπτέραρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη, επίτιμου προέδρου της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και αμυντικού αναλυτή, ο οποίος μας δήλωσε ότι: «Η φημολογούμενη κατάρριψη ενός Rafale της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν αποτελεί αποτυχία της γαλλικής τεχνολογίας, αλλά μάλλον υπενθύμιση της φύσης του σύγχρονου πολέμου.
Τα Rafale είναι από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη στον κόσμο, εξοπλισμένα με κορυφαία ηλεκτρονικά αντίμετρα και δυνατότητες που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Ομως κανένα σύστημα δεν είναι άτρωτο, ιδίως όταν επιχειρεί σε περιβάλλον όπου ο αντίπαλος βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Οι ινδοί πιλότοι ανέλαβαν αποστολή “πρώτης εισόδου”, χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης καταστολή των πακιστανικών αντιαεροπορικών συστημάτων, πιθανότατα λόγω πολιτικών περιορισμών. Ετσι, τα αεροσκάφη εκτέθηκαν σε σοβαρούς κινδύνους.
Αυτό όμως δεν μειώνει την αξία τους. Αντίθετα, επιβεβαιώνει τη σημασία της επιχειρησιακής συνοχής: όσο προηγμένο κι αν είναι ένα οπλικό σύστημα, χρειάζεται κατάλληλο σχεδιασμό και κάλυψη.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τον ρόλο της προπαγάνδας.
Σε περιόδους έντασης, η διαχείριση της πληροφορίας είναι εξίσου κρίσιμη με την πολεμική ισχύ. Κάθε πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα που τη συμφέρει, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη, το εσωτερικό μέτωπο και τις διεθνείς αντιλήψεις.
Αλλωστε δεν υπάρχει ούτε φωτογραφικό υλικό με τα συντρίμμια του Rafale ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει την κατάρριψή του».
Οπως δε τόνισαν στα «ΝΕΑ» στρατιωτικές πηγές είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα και αν μη τι άλλο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως μιλάμε για Πολεμικές Αεροπορίες που δεν έχουν εντρυφήσει σε νατοϊκές τακτικές και φιλοσοφία.