Ινδία: Στη χώρα όπου οι χριστιανοί διώκονται ακόμη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Κάνουν επιδρομές σε χωριά, καταστρέφουν χριστιανικές εκκλησίες, καίνε χριστιανικά βιβλία και επιτίθενται σε σχολεία και πιστούς. Δεν πρόκειται για εικόνες από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού στον πλανήτη, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή Ινδία, όπου ζει μια από τις παλιότερες χριστιανικές κοινότητες της Ασίας, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Τιμωρούν τα θύματα

    Στο χωριό Ιντόρε, ινδουιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε χριστιανούς εν μέσω λειτουργίας, χτυπώντας γυναίκες και παιδιά στις 26 Ιανουαρίου. Όπως εξηγεί στους Times της Νέας Υόρκης ο πάστορας Μανίς Νταβίντ, όταν κάλεσαν την αστυνομία, εκείνη όχι μόνο δεν συνέλαβε τους δράστες, αλλά προχώρησε σε συλλήψεις των χριστιανών. Αιτία η τότε νέα νομοθεσία που καταδικάζει τον προσηλυτισμό. Σε συνδυασμό με άλλους 12 νόμους που εφαρμόστηκαν στη χώρα, ο νόμος αυτός έχει εντείνει σημαντικά τη βία εις βάρος των χριστιανών της Ινδίας.

    Σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες έχουν την υποστήριξη της αστυνομίας και μελών του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, όπως έχουν αποκαλύψει κυβερνητικά έγγραφα. Η χριστιανική λατρεία έχει μετατραπεί σε απειλή για τους πιστούς, παρά το γεγονός ότι το σύνταγμα υποτίθεται ότι προστατεύει τις θρησκευτικές ελευθερίες.

    Αιτία – πάλι – ο εθνικισμός

    Για πολλούς ινδουιστές εξτρεμιστές οι επιθέσεις αυτές είναι δικαιολογημένες, ως μέσο αποτροπής του προσηλυτισμού. Κατά τη γνώμη τους, το ενδεχόμενο ορισμένοι Ινδοί, ακόμη κι αν είναι λίγοι σε αριθμό, να απορρίψουν τον Ινδουισμό για τον Χριστιανισμό αποτελεί απειλή για τα όνειά τους να μετατρέψουν την Ινδία σε μια πλήρως ινδουιστική χώρα. Πολλοί χριστιανοί φοβούνται πλέον τόσο, που υποδύονται τους ινδουιστές για να προστατευτούν.

    «Απλώς δεν το καταλαβαίνω», λέει στους Times ο Αμπισέκ Νινάμα, ένας χριστιανός αγρότης. «Τι κάνουμε που να δικαιολογεί όλο αυτό το μίσος απέναντί μας;»

    Οι ευθύνες του Μόντι

    Οι πιέσεις είναι ακόμη πιο έντονες στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, όπου το κυβερνών κόμμα του Ναρέντρα Μόντι κατέχει τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες, και όπου ομάδες ευαγγελιστών χριστιανών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ινδουιστών που ανήκουν σε κατώτερες κάστες.

    Οι πάστορες πραγματοποιούν τις τελετές κρυφά, στη μέση της νύχτας. Κρυφά γίνοντυαι και οι βαπτίσεις. Μοιράζουν τις βίβλους σε ηχητική μορφή, σε συσκευές που μοιάζουν με μικρά ραδιόφωνα, προκειμένου οι αναλφάβητοι αγρότες να μπορούν να ακούσουν τις γραφές την ώρα που εργάζονται στα χωράφια τους.

    Ένα ακανθώδες ζήτημα

    Από την ανεξαρτησία της, το 1947, η Ινδία αποτελεί το μεγαλύτερο πείραμα δημοκρατίας, αναφέρουν οι Times. Από καιρού εις καιρόν η ενδοκοινοτική βία, συχνά μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών, έχει απειλήσει τη δέσμευση της χώρας στον θρησκευτικό πλουραλισμό, όμως συνήθως οι αρχές προσπαθούν – αν και πολλές φορές με σημαντική καθυστέρηση – να την περιορίσουν.

    Το ζήτημα της μεταστροφής στον Χριστιανισμό είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο για τη χώρα, σε βαθμό ώστε να παρασύρει ακόμη και τον Τζαγουαχαρλάλ Νεχρού, τον πρώτο πρωθυπουργό της ανεξάρτητης Ινδίας, που επέμενε στις κοσμικές αξίες της χώρας του με πάθος. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Μόντι και το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του έχουν παρασύρει τη χώρα προς τα (πολύ) δεξιά, απομακρύνοντάς τη από την πολυπολιτισμική της βάση, που κατά τη γνώμη πολλών Ινδών οικοδομήθηκε από τον Νεχρού.

    Οι αυξανόμενες επιθέσεις εις βάρος των χριστιανών, που αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού της χώρας είναι μέρος αυτής της ευρύτερης μετάβασης, στο πλαίσιο της οποίας οι μειονότητες κινδυνεύουν όλο και περισσότερο.

    Διεθνής καταδίκη

    Ο Μόντι είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για τον περιορισμό των οπαδών του και τη διακοπή των διώξεων εις βάρος μουσουλμάνων και χριστιανών. Η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, ένας κυβερνητικός φορέας, ζήτησε η Ινδία να τοποθετηθεί στην κόκκινη λίστα για «σοβαρές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών», μια κατηγορία που η κυβέρνηση Μόντι διαψεύδει.

    Όμως σε ολόκληρη τη χώρα, οι αντιχριστιανικές δυνάμεις δυναμώνουν ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα και λαμβάνουν πολλές διαφορετικές μορφές. Ανάμεσά τους και μια στρατιά από δικηγόρους και διοικητικούς υπαλλήλους που υποβάλλουν μηνύσεις εις βάρος χριστιανικών οργανώσεων. Επιπλέον, οι χριστιανοί που ζουν απομονωμένοι στα χωριά της χώρας, γίνονται θύματα καταστροφικού κοινωνικού αποκλεισμού.

    Κοινωνικός αποκλεισμός

    Σύμφωνα με πολλαπλές συνεντεύξεις στους Times, οι ινδουιστές εθνικιστές έχουν αποκλείσει χριστιανούς από κοινοτικά πηγάδια, τους έχουν απαγορεύσει να επισκέπτονται τα σπίτια ινδουιστών και έχουν εξοστρακίσει χωρικούς εξαιτίας της πίστης τους στον Ιησού. Στη διάρκεια του 2020 σε μια πόλη δεν επετράπησαν οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

    «Οι χριστιανοί γίνονται θύματα καταπίεσης, διακρίσεων και διώξεων σε αυξανόμενα επίπεδα που είναι πρωτόγνωρα για την Ινδία», σημείωσε στους Times ο Ματίας Περτούλα, διευθυντής της International Christian Concern, μιας από τις σημαντικότερες οργανώσεις κατά τω διώξεων σε χριστιανούς. «Και οι δράστες πάντα αφήνονται ελεύθεροι».

    «Οι χριστιανοί παραπλανούν τους ανθρώπους»

    Ο Ντιλίπ Τσουχάν στέκετα;ι στο γραφείο του, στην μικρή πόλη Αλιραϊπούρ της κεντρικής Ινδίας, με τα χέρια του σταυρωμένα. Πάνω από το κεφάλι του, την ώρα που μιλά στους Times, κρέμεται η αφίσα ενός πολεμιστή τοπικής φυλής. Ανήκει σε μια από τις στις ομάδες που επιτίθενται στους χριστιανούς.

    Ακόμη και η λέξη «χριστιανός», παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, κάνει την έκφρασή του να ξινίζει.

    «Αυτοί οι “πιστοί”», λέει ειρωνικά, «υπόσχονται κάθε είδους πράγματα: μηχανές, τηλεοράσεκις, ψυγεία. Εκμεταλλεύονται την άγνοια. Παραπλανούν τους ανθρώπους».

    Νόμοι που οπλίζουν τα χέρια των δραστών

    Ο Τσουχάν ζει στην πολιτεία Μαντχγια Πραντές, όπου στη διάρκεια του έτους ψηφίστηκε νομοθεσία κατά του προσηλυτισμού, που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών για τους παραβάτες. Το τι συνιστά προσηλυτισμό δεν ορίζεται με ακρίβεια.

    Βάσει αυτού του νόμου, ο 35χρονος Τσουχάν και διάφορες ομάδες νεαρών ινδουιστών εθνικιστών έχουν επιτεθεί σε μια σειρά από εκκλησίες. Ορισμένες από τις επιδρομές έγιναν θέμα στα δελτία ειδήσεων. Ο ίδιος ο Τσουχάν εμφανίζεται σε πλάνα να εισβάλλει σε εκκλησία με ένα τουφέκι κρεμασμένο στην πλάτη του.

    Δηλώνει ότι είχε μαζί του το όπλο απλώς «για το στυλ», ενώ αστυνομικός που εργάζεται στην περιοχή του είπε ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για τις πράξεις του. Αντιθέτως, όπως συνέβη και στο Ιντόρε, αρκετοί πάστορες φυλακίστηκαν με την κατηγορία του προσηλυτισμού. Η τοπική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση στους Times.

    Το κόμμα του Μόντι

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο Τσουχάν εξηγεί ότι η ομάδα του, που συνεννοείται μέσω του WhatsApp, αποτελείται από 5.000 μέλη. Ανήκει σε έναν αστερισμό ινδουιστικών εθνικιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ίδιο το BJP, το κόμμα του Ναρέντρα Μόντι.

    «Το BJP ενδιαφέρεται πολύ για αυτή την υπόθεση», εξηγεί στους Times ο Γκαουράβ Τιγουάρι, ένας ηγέτης νεολαίας του κόμματος στην πολιτεία.

    Οι σύντροφοί του από την γειτονική πολιτεία του Κχατισγκάρχ πρόσφατα πραγματοποίησαν αρκετές αντιχριστιανικές διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων φώναζαν: «Προσηλυτιστές! Χτυπήστε τους με τα παπούτσια σας!»

    Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, έκαναν ακριβώς αυτό: μια ομάδα εργατών που ανήκει στο BJP εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα και άρχισε να πετά παπούτσια σε δυο πάστορες και να τους ξυλοκοπεί, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών.

    Σε αυτή την περίπτωση, στους δράστες επιβλήθηκαν ποινές. Όμως σε άλλες περιπτώσεις αφήνονται να φύγουν ανενόχλητοι.

    Επίσημες επιστολές καλούν σε δράσεις κατά των χριστιανών

    Πρόσφατα διέρρευσε επιστολή υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αστυνομίας του Κχατισγκάρχ προς τους υφιστάμενούς του, στην οποία τους έλεγε να «βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για τις δραστηριότητες των χριστιανών ιεραποστόλων». Σε άλλο έγγραφο από την πολιτεία του Ουτάρ Πραντές, διοικητικός υπάλληλος ανακοίνωνε την απαγόρευση των χριστουγεννιάτικων εορτασμών στις εκκλησίες. Και μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, αξιοσέβαστος ινδουιστής ιερέας ανακοίνωσε δημόσια τη «λύση» για το πρόβλημα του προσηλυτισμού: τον αποκεφαλισμό.

    Σε περιοχές που ιστορικά διαθέτουν μεγάλους αριθμούς χριστιανών, όπως η Κεράλα και η Γκόα, οι διώξεις είναι σαφώς λιγότερες, όμως στις επαρχίες η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.

    Η ιστορία του μίσους κατά των χριστιανών

    Νόμοι κατά του προσηλυτισμού έχουν υπάρξει και στο παρελθόν στην Ινδία – για παράδειγμα, κατά τη δεκαετία του 1930, όταν οι ιεραπόστολοι επιχειρούσαν να μεταστρέψουν ινδουιστές από κατώτερες κάστες και αυτόχθονες, διδάσκοντάς τους γραφή και ανάγνωση και ενθαρρύνοντάς τους να αμφισβητήσουν το σύστημα των καστών. Η κατάσταση αυτή είχε εξοργίσει τους γαιοκτήμονες και τους μαχαραγιάδες που ηγούνταν του φεουδαλικού συστήματος, το οποίο στηριζόταν στην εκμετάλλευση των κατώτερων καστών.

    Την ίδια περίοδο, γεννήθηκε και το όνειρο των εθνικιστών να μετατρέψουν την Ινδία σε αμιγώς ινδουιστική χώρα, πιέζοντας τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους στο περιθώριο. Οι εθνικιστές αυτοί θεωρούνται και ιδεολογικοί πρόγονοι του κόμματος του Μόντι.

    Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τους Βρετανούς, χριστιανοί ηγέτες συνέβαλαν στη συμπερίληψη θρησκευτικών ελευθεριών στο σύνταγμα της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι ινδουιστές πίεζαν για την ψήφιση νομοθεσιών κατά του προσηλυτισμού. Το 1955 ο Νεχρού, ο πρωθυπουργός-σύμβολο της Ινδίας, τοποθετήθηκε ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προβλέποντας με οξυδέρκεια ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να γίνει η αιτία για σημαντικές παρενοχλήσεις».

    Νίκη των εθνικιστών

    Όμως οι εθνικιστές συνέχισαν να επιμένουν. Και το 2014, με την εκλογή του Ναρέντρα Μόντι, τα κατάφεραν.

    Μέρος της γοητείας που άσκησε ο Μόντι στους ψηφοφόρους του, ήταν οι υποσχέσεις για υγιέστερη οικονομία και ισχυρότερη θέση της Ινδίας στον κόσμο. Όμως πολλοί Ινδοί τον επέλεξαν για τη βαθιά του σχέση με τα εθνικιστικά κινήματα της χώρας.

    Πρώτα του θύματα ήταν οι μουσουλμάνοι. Δεκάδες έπεσαν θύματα λιντσαρίσματος από ινδουιστές εξτρεμιστές που υποστήριζαν ότι προστάτευαν αγελάδες, ένα ιερό ζώο του Ινδουισμού.

    Στη συνέχεια, άρχισαν να αυξάνονται και οι επιθέσεις εις βάρος χριστιανών – με τους ευαγγελιστές της χώρας να υποστηρίζουν ότι αυτές έχουν διπλασιαστεί από το 2014 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, μέσω νομικών κινήσεων, φιλανθρωπικές χριστιανικές οργανώσεις αποστραγγίστηκαν από τα κεφάλαιά τους.

    Κρατική αδιαφορία για τις διώξεις

    Πριν από λίγα χρόνια, την επαύριον επιθέσεων εις βάρος καθολικών εκκλησιών στο Νέο Δελχί, χριστιανοί ηγέτες στράφηκαν για βοήθεια στον ίδιο τον Μόντι, ο οποίος όμως τους αγνόησε και τους περιέπαιξε, χωρίς ποτέ να τοποθετηθεί για τις επιθέσεις, σύμφωνα με τους τρεις κληρικούς που συμμετείχαν σε σημαντική συνάντηση στην κατοικία του τον Δεκέμβριο του 2014.

    Εκπρόσωπος του Μόντι διέψευσε τους ισχυρισμούς τους στους Times.

    Μιλώντας στους Times, ο πατέρας Εμάνουελ δήλωσε: «Όπως ακριβώς χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να επιτεθούν στους μουσουλμάνους, χρησιμοποιούν και τους προσηλυτισμούς εις βάρος των χριστιανών».

    Αστυνομικά βασανιστήρια

    Ο πάστορας Νταβίντ από το Ιντόρε, περιγράφει ως «τρομακτική» την πρώτη του νύχτα στη φυλακή. Λέει ότι τον ανέκριναν επανειλημμένως και του αρνήθηκαν το φαγητό, το νερό και τη συνδρομή δικηγόρου. Ο ίδιος και οκτώ ακόμη πάστορες πέρασαν δυο μήνες στη φυλακή και τώρα είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες.

    Ο Σαντόσι Ντούντχι, αστυνομικός τουΙντόρε, λέει στους Times ότι όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία μιας νεαρής γυναίκας, ότι οι γονείς της και χριστιανοί ηγέτες προσπάθησαν να την εξαναγκάσουν να γίνει χριστιανή.

    Όμως η ίδια η νεαρή, η Σαλίνι Καουσάλ, αρνείται ότι τα πράγματα συνέβησαν έτσι.

    Ψευδείς κατηγορίες

    Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100 χριστιανοί έχουν συλληφθεί βάση χαλκευμένων κατηγοριών στη διάρκεια του έτους. Το BJP, άλλωστε, χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να ικανοποιήσει τους ινδουιστές ψηφοφόρους που αποτελούν το 80% του πληθυσμού.

    Νόμοι κατά του προσηλυτισμού ισχύουν πλέον σε περιοχές όπου συνολικά ζουν πάνω από 700 εκατ. άνθρωποι – δηλαδή ο μισός ινδικός πληθυσμός – με το μέτρο να χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό και εις βάρος των μουσουλμάνων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νομοθεσία έχει γραφτεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξαιρεί εκείνους που «μεταστρέφονται εκ νέου» στον Ινδουισμό, ενώ είναι γραμμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε σχεδόν κάθε εκκλησιαστική δραστηριότητα να μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί παράνομη.

    Ένας πάστορας δήλωσε στους Times ότι συνελήφθη μαζί με έναν συγγενή του, ενώ απλώς έπιναν τσάι. Στο αστυνομικό τμήμα, δέχτηκαν χτυπήματα στα γεννητικά όργανα, ξυλοκοπήθηκαν με καδρόνια και τους τράβηξαν τα μαλλιά ξεκολλώντας τους τούφες.

    Δεν είχαν, όμως, την χειρότερη τύχη. Πεντακοστιανός πάστορας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου τον Ιούνιο, στη μικρή πόλη Σανγκόχι στα βόρεια της χώρας. Η σύζυγός του κάνει λόγο για δολοφονία εκ προ μελέτης και καταγγέλλει στους Times ότι ολόκληρο το χωριό ήταν εναντίον τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σοκαριστικό τροχαίο με αστικό λεωφορείο

    Σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (24/12) στη διασταύρωση...

    ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ο νέος αν. Υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ – Ποιος είναι ο Μιχάλης Ρήγας

    Καταγωγή απ’ το Αίγιο έχει ο Μιχάλης Ρήγας (MichaelRigas)...

    ΠΑΤΡΑ: “Ασπιρίνη για τον καρκίνο” χαρακτηρίζει τα μέτρα για τις Τράπεζες ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

     του Αχιλλέα Ροδίτη «Καμία ‘ανάσα΄ δεν θα δοθεί στους εμπόρους...

    ΠΑΤΡΑ: Κι άλλη ληστεία σε ανήλικο από ανήλικους! Τον στρίμωξαν στην Τρ. Συμμάχων για να του πάρουν το χαρτζιλίκι…

    του Αχιλλέα Ροδίτη Σε «γάγγραινα» έχει εξελιχθεί η υπόθεση εγκληματικότητας...
    Best Shop