Ίος: Από κυκλαδονήσι έγινε… παρδαλό Μιχαλονήσι

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να δει κανείς σε οποιοδήποτε νησί του Αιγαίου, ως δείγμα αισθητικής ή έστω μιας ελκυστικής τουριστικής ανάπτυξης, είναι… ομοιώματα ελεφάντων στη μέση του πουθενά, τερατώδεις άκομψες κατασκευές, που τη νύχτα παραπέμπουν σε ξεχαρβαλωμένη ντίσκο της δεκαετίας του 1980 και τη μέρα σε λούνα παρκ τριτοκοσμικής χώρας! Και αντί για τα διακριτικά αιγαιοπελαγίτικα κτίσματα, να φυτρώνουν, εκεί όπου άλλοτε φιλοξενούνταν ανέμελες δραστηριότητες και υπήρχαν θεσπέσια φυσικά τοπία, κάτι γιγάντιοι, άκομψοι τσιμεντένιοι όγκοι. Ακόμα χειρότερα, καθώς μιλάμε για την Ιο: τα πανέμορφα, μυθολογικά μονοπάτια της, αυτή η απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά, εκ των τουριστικών ατραξιόν του νησιού, επειδή προφανώς θεωρούνται «εμπόδια» δήθεν μεγαλόπνευστων σχεδίων, μιας νεοπλουτίστικης, εκκεντρικής και επιδειξιομανούς αντίληψης, κλείνουν βίαια, είτε για να γίνουν οικοδομικά συγκροτήματα και αυτοκινητόδρομοι, είτε απλώς για να αποκλειστούν παραλίες από ανεπιθύμητους επισκέπτες.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν είναι σενάριο μελοδραματικής ταινίας, αλλά μια κυνική πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο δαντελένιο νησί των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Μια πραγματικότητα που καθορίζεται από τις κινήσεις και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιεί στην Ιο ο χρηματιστής Αγγελος Μιχαλόπουλος, ο οποίος έχει καταφέρει να αγοράσει τα τελευταία 19 χρόνια, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 1/3(!) των συνολικών ιδιοκτησιών του νησιού, αναπτύσσοντας το δικό του ενδιαφέρον, ίσως πολυδιάστατο, μα ταυτόχρονα εξόχως αμφιλεγόμενο και από πολλούς επικριτέο όραμα για το νησί.

    ios345
    Στον χάρτη της Ιου φαίνεται (με κόκκινο) ότι ο Αγγελος Μιχαλόπουλος είναι ιδιοκτήτης του 1/3 των συνολικών ιδιοκτησιών του νησιού. Τα σχεδόν 20 τελευταία χρόνια έχει υπογράψει περισσότερες από 171 συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς χιλιάδων στρεμμάτων, συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ

     

    Ουδείς, ακόμα και απ’ όσους εννοούν τον τουρισμό ως «βαριά βιομηχανία» και έχουν στο μυαλό τους την εντατική του ανάπτυξη, φαντάζεται την αξιοποίηση αυτής της θεϊκής ευλογίας και του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η χώρα ως μια απέραντη αυθαιρεσία, χωρίς κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Και φαίνεται ότι η παρουσία του κ. Μιχαλόπουλου έχει εγείρει τεράστια ερωτηματικά για το κατά πόσο τα σχέδιά του εναρμονίζονται όχι μόνο με την αισθητική, την προστασία και την υγιή ανάπτυξη του νησιού, αλλά και με τη νομοθεσία σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Κάθε επένδυση είναι επιθυμητή και δεκτή, κάθε επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι καλό να αντιμετωπίζεται επί της αρχής θετικά και χωρίς ιδεοληψίες και κολλήματα, αλλά ισχύουν προφανώς προϋποθέσεις. Και πάντως το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι η μετατροπή πανέμορφων, μοναδικών νησιών, αλλά και κάθε σημείου με τουριστικό ενδιαφέρον σε πεδίο άσκησης κακογουστιάς και αντιπεριβαλλοντικής δραστηριότητας.

    ios__5_

    Το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει εδώ και πολύ καιρό είναι ότι ο κ. Μιχαλόπουλος και οι εταιρείες μέσω των οποίων κατέχει τεράστιες εκτάσεις και κάνει επενδύσεις σε όλους τους πρόσφορους τομείς, έχει γίνει και… συλλέκτης καταγγελιών, προστίμων και επιβαρυντικών εκθέσεων σχεδόν από κάθε δημόσια ελεγκτική υπηρεσία!

    Οι αντιδράσεις στο νησί, από ντόπιους αλλά και από ξένους που έχουν βρει καταφύγιο και διαμένουν σχεδόν μόνιμα εκεί, στις παρεμβάσεις του επιχειρηματία στο οικιστικό, οικολογικό, πολιτιστικό σύστημα της Ιου είναι έντονες. Στην πιο ήπια εκδοχή, το νησί είναι διχασμένο, αλλά εάν κανείς ξεπεράσει τις πρώτες επιφυλακτικές κρίσεις πολλών κατοίκων, θα διαπιστώσει ότι η δυσφορία για τα όσα συμβαίνουν γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

    ios3
    Ο Μιχαλόπουλος έχει χτίσει στην Ιο πολυτελή ξενοδοχεία, beach bars, εστιατόρια, αλλά η τοπική κοινωνία παρακολουθεί διχασμένη αυτόν τον πρωτοφανή επεκτατισμό

    Και δεν είναι τυχαίο αυτό, καθώς σχετίζεται -και μάλιστα πολύ λογικά και αναμενόμενα- με το πώς βλέπουν οι Κυκλαδίτες τη μοναδικότητα του τόπου τους και θέλουν αυτή να διαφυλαχθεί και να παραμείνει αναλλοίωτη και απρόσβλητη.

    Η Ιος είναι από τα νησιά των Κυκλάδων που συνδυάζει όλα αυτά, μαζί με έναν επιπλέον -μπόνους σαν να λέμε- συνδυασμό ξέφρενης νυχτερινής ζωής και ήρεμων, σχεδόν σε σημείο μοναχισμού, σημείων.

    Το πρώτο στοιχείο εκτιμάται -και τιμάται- δεόντως εδώ και πολλά χρόνια από την ημιάγουρη νεολαία που κάνει τα πρώτα χειραφετημένα ξεπετάγματά της: κάθε απόφοιτος του Λυκείου που… σέβεται τον εαυτό του -ή έστω λίγο αργότερα στο πανεπιστήμιο- κάνει την πρώτη του απόδραση στην Ιο, ως προσιτό ξεφάντωμα χωρίς την πανάκριβη κενή γκλαμουριά νησιών όπως η Μύκονος. Το Νησί του Φωτός, η Νιος, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του και έχει ταυτιστεί με το νεανικό ξεφάντωμα.

    Το δεύτερο στοιχείο αναδείχθηκε επί σχεδόν 20 χρόνια από έναν λάτρη της… χαλάρωσης και της απομόνωσης, τον κ. Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, αρχικά μόνος του και αργότερα με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη και τα δύο παιδιά τους, αρεσκόταν σε πολυήμερες διακοπές στο νησί από το 1990 έως και το 2008. Εκεί έκανε τις περίφημες δίμηνες διακοπές του το καλοκαίρι του 1999, μετά τις ευρωεκλογές στις οποίες νίκησε τον κ. Κώστα Σημίτη και θεώρησε -λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε μερικούς μήνες αργότερα- ότι είχε δρομολογηθεί και η νίκη του στις εθνικές κάλπες. Στην παραδεισένια παραλία στα νότια του νησιού, το Μαγγανάρι, έλαβε, όπως λέει ο αστικός μύθος, την απόφασή του να πάει σε πρόωρες εκλογές το 2007. Ο ίδιος μύθος λέει ότι ο κ. Καραμανλής δεν έκανε ποτέ ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο ή δεν πήρε άλλες κρίσιμες αποφάσεις στο Μαγγανάρι, ακριβώς για τούτο: ήθελε να απολαύσει μέχρι τελευταίας ρανίδας του… αμέριμνου χρόνου τη χαλαρότητα, την ανεμελιά και την ηδονική ραθυμία, μια προσμονή που ίσως είχε τις ρίζες της και στους οικείους ρυθμούς με τους οποίους μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

    ios

    Ο «Ελληνας Λύκος της Wall Street» στην Ιο

    Ο 60χρονος σήμερα επιχειρηματίας Αγγελος Μιχαλόπουλος εμφανίστηκε δυναμικός, φουριόζος και με ακόρεστο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην -και για την- Ιο, περίπου το 2003. Ηταν όμως ήδη γνωστός από την τρελή, από χρηματιστηριακής άποψης, δεκαετία του 1990. Οι εντυπωσιακά κερδοφόρες επιδόσεις του στο κτίριο με τον μπρούτζινο ταύρο του αείμνηστου Σικελού γλύπτη Αρτούρο ντι Μόντικα στην είσοδό του, του έδωσαν στα καθ’ ημάς το προσωνύμιο «ο Ελληνας Λύκος της Wall Street». Η φήμη του προηγήθηκε της μόνιμης επιστροφής του στην Ελλάδα, καθώς από το 1993 είχε μεταβεί για οικονομικές και πολιτικές σπουδές στο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Κόντρα όμως στην άγρια και ταραγμένη προσωπική ιστορία που συνοδεύει τον πραγματικό «Λύκο της Wall Street» Τζόρνταν Μπέλφορτ, τον οποίο ενσάρκωσε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στη μεγάλη οθόνη με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Μάρτιν Σκορσέζε, ο κ. Μιχαλόπουλος έχει μια σταθερή οικογενειακή ζωή. Από τα 22 του χρόνια πορεύεται με τη Βασιλική Πετρίδου, του γνωστού οίκου πολυτελών υποδημάτων, και έχει αποκτήσει μαζί της πέντε παιδιά. Δηλώνει λάτρης της τέχνης και αρέσκεται στο να γράφει και να ζωγραφίζει.

    Αλλά το πραγματικό του πάθος, όπως φανερώνει η τελευταία 20ετία, είναι η Ιος και πώς θα την κάνει δική του, κάπως σαν ταμπλό της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, για να μην πάμε στο… μετοχοπρατήριο του ιστορικού καφενείου «Η Ωραία Ελλάς», στην Αιόλου, με τις πρώτες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Ο ίδιος θεωρεί την επένδυσή του στην Ιο, «στο πιο παρθένο νησί των Κυκλάδων», όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», ένα στοίχημα ζωής.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος κατάφερε να κατέχει σήμερα, μέσω τουλάχιστον 5 εταιρειών, περίπου το 35% της έκτασης της Ιου που μπορεί να κατέχει ιδιώτης, όπως υπολογίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα του νησιού. Εχει χτίσει πολυτελή ξενοδοχεία, beach bars, εστιατόρια, αλλά η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με ανάμεικτα συναισθήματα αυτόν τον πρωτοφανή επεκτατισμό.

    Τα σχεδόν 20 τελευταία χρόνια έχει υπογράψει περισσότερες από 171 συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς χιλιάδων στρεμμάτων, συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν στο «ΘΕΜΑ» άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο νησί και παρακολουθούν τη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα.

    ios__1_
    Τα χτίζει όλα ο Μιχαλόπουλος στην Κουμπάρα

    Τα χρήματα είναι κυρίως δικά του, αλλά προέρχονται και από κεφάλαια που του έχουν εμπιστευτεί επενδυτές οι οποίοι ενστερνίζονται το όραμά του για την Ιο και προφανώς θεωρούν κερδοφόρες τις κινήσεις του.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Οι αρχικές αγορές του 2003 έγιναν από την κυπριακή offshore εταιρεία Sharivan Ltd με 99 συμβόλαια αγοράς. Από την κυπριακή offshore οι εκτάσεις μεταβιβάστηκαν σε άλλες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας, οι οποίες πραγματοποίησαν στην πορεία και άλλες αγορές. Οπως προκύπτει από στοιχεία των σωματείων «Save Ios» και «Σύνδεσμος Ιητών», μέχρι το τέλος του 2018 οι εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας που πραγματοποίησαν αυτές τις 171 πράξεις αγόρασαν εκτάσεις που βρίσκονται γύρω από 18 παραλίες της Ιου! Φυσικά κοντά και στις καλύτερες παραλίες: Κουμπάρα, Πικρή Νερό, Ελος Παπά, Τρεις Κλησιές κ.ά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες αγορές μεταξύ των οποίων και παλαιών ξενοδοχείων στη θέση του λιμανιού, αλλά και μιας έκτασης κάτω από την εκκλησία Αγία Ειρήνη όπου παλαιότερα υπήρχε κάμπινγκ – μία θρυλική τοποθεσία για γενιές και γενιές νεολαίων. Στη συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Μιχαλόπουλος έχει εκφράσει την επιθυμία να κατασκευάσει μαρίνα που θα φιλοξενεί και mega yachts.

    KOUMPARA_PATHOS__12_

    Ο δραστήριος χρηματιστής έχει στην κατοχή του -μέσω των εταιρειών Sharivan Ltd (κυπριακή), Λούγια Α.Ε., 105 Α.Ε., Lucas A.E. και ΝΕΡΟ Α.Ε.-, πέρα από τις εκτάσεις, δύο πολυτελή ξενοδοχεία, 2 beach bars, μια έπαυλη με ελικοδρόμιο και ιδιωτική εκκλησία, στην οποία πραγματοποιεί βαφτίσεις και γάμους, ενώ στα υπερφιλόδοξα σχέδιά του είναι και η κατασκευή αερολιμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού!

    Παραβάσεις και πρόστιμα

    Στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας Κουμπάρα με την πανέμορφη παραλία δίπλα στο λιμάνι και στο νησάκι Διακοφτό, ο Αγγελος Μιχαλόπουλος, τον οποίο πολλοί αναφέρουν πλέον ως «δούκα της Ιου», έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο του. Μια επιβλητική έπαυλη, το πολυτελές ξενοδοχείο «Agalia Luxury Suites», καθώς και ο πολυχώρος «Pathos», που του ανήκουν είναι το κέντρο όπου αποφασίζονται όλα τα σχέδια και οι κινήσεις του.

    Σχέδια και κινήσεις που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τεράστιες αντιδράσεις από συλλόγους, τοπικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις και πολίτες, αλλά κυρίως τις παρεμβάσεις της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης με την επιβολή προστίμων και άλλων ποινών για αυθαιρεσίες, ενώ πολλές πράξεις ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα.

    ios__3__2
    Το Ελος Παπά ήταν ένας μοναδικός υγροβιότοπος που προστατευόταν με Προεδρικό Διάταγμα (πάνω). Παρ‘ όλα αυτά, μπαζώθηκε και καταστράφηκε για να χτιστεί το πολυτελές ξενοδοχείο «Calilo» (κάτω)
    ios__2_

    Οταν πρωτοεμφανίστηκε ο κ. Μιχαλόπουλος στην Ιο, οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι έχοντες εξοχικές κατοικίες είδαν καλοπροαίρετα τις προθέσεις του. Οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις της συζύγου του Βασιλικής Πετρίδου, οι υποσχέσεις για ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και το ύφος του νησιού, αλλά και οι δουλειές που έδωσαν σε ντόπιους λειτούργησαν και θεωρήθηκαν καλά σημάδια.

    Ωστόσο η συνέχεια ήταν, το λιγότερο, απογοητευτική έως και εξοργιστική. Παράνομες εκσκαφές και διανοίξεις δρόμων, αποκλεισμός της πρόσβασης λουόμενων και παραθεριστών, αλλοίωση έως και βιασμός του περιβάλλοντος, αλλά και ένα αδυσώπητο για την κυκλαδίτικη κομψότητα κύμα κιτς και δήθεν έργων τέχνης, στην καλύτερη περίπτωση ελαφροπόπ κουλτούρας, μοιάζουν να έχουν παραβιάσει με τον πιο χοντροκομμένο τρόπο κάθε καλαισθησία στο νησί.

    Στην Κουμπάρα πραγματοποιείται επέκταση του ξενοδοχείου «Agalia Luxury Suites» στην κορυφογραμμή του λόφου, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των ντόπιων που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παράνομες εργασίες.

    Εκείνο, όμως, που εξόργισε άγρια τους κατοίκους -δικαίως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- ήταν η αδιανόητη, εξόφθαλμη παρέμβαση που έκανε στο σημείο που ενώνεται η Ιος με το νησάκι Διακοφτό, όπου και η έπαυλή του. Η ένωση γινόταν με ένα πετρώδες φυσικό πέρασμα, αλλά η εταιρεία συμφερόντων του κ. Μιχαλόπουλου θεώρησε μάλλον ατελή την πρόβλεψη της φύσης, γκρέμισε ό,τι βρήκε και έριξε… τσιμέντο!

    FREE_BEACH_BAR_MILOPOTAS__1_

    Με τους ελέγχους που έκαναν ήδη από το 2016 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η έκθεση που συνέταξαν αποτέλεσε τη βάση για την καταδίκη της νόμιμης εκπροσώπου της εταιρείας 105 Α.Ε. σε 16μηνη φυλάκιση με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου το 2021. Ακολούθησε και δεύτερη επιθεώρηση, το 2018, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αυτή τη φορά, με παρουσία και επιθεωρητή του ΥΠΕΝ. Στη νέα έκθεση καταγράφεται επίσης πλήθος παραβάσεων και αυθαίρετων επεμβάσεων. Για τα έργα στην Κουμπάρα – Διακοφτό έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την Πολεοδομία Θήρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος επιδιώκει να κατασκευάσει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα. Το 2014 η εταιρεία του 105 Α.Ε. έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά το 2016 ασκήθηκε προσφυγή από κατοίκους και σωματεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με προσωρινή διαταγή, πριν από λίγο καιρό, έδωσε εντολή να διακοπούν οι εργασίες μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Παρά το γεγονός αυτό κι ενώ υπάρχουν καταγγελίες προς την Αστυνομία Ιου και την Εισαγγελία Νάξου, η εταιρεία συνέχισε να υλοποιεί εργασίες κατασκευής του έργου, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ανάγλυφου και των φυσικών χαρακτηριστικών εν γένει του παράκτιου οικοσυστήματος. Ηδη, μετά την ακυρωτική απόφαση 1037/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εταιρεία οφείλει να επαναφέρει τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση, αποκαθιστώντας την τεράστια περιβαλλοντική ζημία που έχει προξενήσει στην περιοχή.

    Στο Ελος Παπά, όπου βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο «Calilo», έχει διαπιστωθεί επίσης μια περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς μπαζώθηκε και εν πολλοίς καταστράφηκε ένας μοναδικός υγροβιότοπος καίτοι προστατευόταν με Προεδρικό Διάταγμα.

    Από το 2007 μέχρι και το 2020 έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις από διάφορες υπηρεσίες, όπως Νομαρχία, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομία για παράνομες διανοίξεις δρόμων, χωματουργικές εργασίες σε ρέμα και υγρότοπο, αλλοίωση ρέματος κ.ά. Σε όλες τις περιπτώσεις, πλην της χρηματικής κύρωσης, έχει ζητηθεί να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αλλά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Οι λουόμενοι αδυνατούν να πλησιάσουν την αμμώδη δημόσια παραλία, μια και το παλιό μονοπάτι που έφτανε μέχρι εκεί πλέον δεν υπάρχει, αφού η εταιρεία το έχει κλείσει εντελώς.

    KOUMPARA_EPEKTASI_AGKALIA__2_

    Η WWF κατήγγειλε πολλές φορές ότι ένας νησιωτικός υγρότοπος μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία μετατράπηκαν σε ιδιωτικό κήπο και έχει εκφράσει θλίψη, οργή και αγανάκτηση.

    Αλλά και στη διπλανή παραλία, στις Τρεις Κλησιές, έχει προκύψει τεράστιο θέμα με την αντιδικία ανάμεσα στον κ. Μιχαλόπουλο και τον καθηγητή Ιστορίας στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέα Μπόσκο. Ο τελευταίος κατάφερε να αγοράσει το 50% ενός σπιτιού στον κόλπο Τρεις Κλησιές για να αποτρέψει πιθανή μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη του κόλπου από τον χρηματιστή, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει το Ελος Παπά με τη συγκεκριμένη παραλία, στην οποία θέλει να κατασκευάσει μαρίνα. Σύμφωνα με επιστολή του Ιταλού καθηγητή, το 2020 εν μέσω πανδημίας και lockdown γίνονταν εργασίες ευρείας κλίμακας από τις εταιρείες του επιχειρηματία στην περιοχή.

    Στο Πικρή Νερό ο κ. Μιχαλόπουλος δρομολογεί την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, αλλά και πανάκριβων παραθεριστικών κατοικιών, σε μια αχανή έκταση 938 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.

    KOUMPARA_PATHOS__20_

    Ωστόσο, η αγορά της εν λόγω έκτασης χρήζει, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ιδιαίτερης έρευνας από τους αρμόδιους φορείς, καθώς παρουσιάζεται η εξής εικόνα: Οι κληρονόμοι του Ιήτη Γιάννη Λυμπέρη όταν έκαναν την αποδοχή της κληρονομιάς του, η έκταση προσδιοριζόταν στα 70 στρέμματα. Από το 2006 και μετά άρχισαν λοιπόν να πωλούν με διαδοχικά συμβόλαια σε εταιρείες συμφερόντων του Αγγελου Μιχαλόπουλου. Διαπιστώνεται όμως τώρα ότι μετά την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών ο νέος ιδιοκτήτης κατέχει όχι 70, αλλά 938 στρέμματα! Από αυτά, μάλιστα, περίπου τα 536 αποτελούν ζώνη προστασίας, καθώς περιλαμβάνουν εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής μορφής στις οποίες δεν επιτρέπεται η δόμηση, ενώ στο υπόλοιπο της έκτασης μπορεί να γίνει μόνο ήπια τουριστική ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με το «Save Ios» και τον Σύνδεσμο Ιητών στη θέση Πικρή Νερό έχουν διανοιχθεί παράνομοι χωματόδρομοι προλειαίνοντας το έδαφος για την υποδοχή της ασύμβατης με το μέτρο, την κλίμακα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της παρθένας περιοχής, τουριστικής επένδυσης της οικογένειας Μιχαλόπουλου. Μάλιστα για τους χωματόδρομους βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Συνήγορου του Πολίτη.

    ios__4_

    Παρά τις αντιδράσεις, ο επιχειρηματίας δεν βλέπει καμία περιβαλλοντική καταστροφή και διατείνεται ότι πραγματοποιεί ήπια ανάπτυξη στο νησί. Ανθρωποι που βρίσκονται δίπλα στην οικογένεια Μιχαλόπουλου ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες για περιβαλλοντικές ατασθαλίες και παρανομίες προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την ανάπτυξη του νησιού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καίτοι οι γνωρίζοντες λένε ότι ελάχιστοι είναι οι ντόπιοι ανάμεσα στους περίπου 200 εργαζομένους που απασχολεί ο επιχειρηματίας.

    Ο δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μία λογική βάση: «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια το νησί μας, η Νιος μας, να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του και να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές που σημαίνουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και ακόμα πιο ποιοτικό τουρισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο προωθούμε μέρα με τη μέρα. Με έργα του δήμου σε κρίσιμες υποδομές, όπως είναι το λιμάνι μας, το αποχετευτικό σύστημα, η υδροδότηση με πόσιμο νερό, το άνοιγμα νέων δρόμων και τόσα άλλα. Ταυτόχρονα, ενώνουμε δυνάμεις και με ιδιωτικούς φορείς που νοιάζονται για το νησί μας και είναι δεδομένο ότι ο δήμος μας είναι ανοιχτός σε νέες επενδύσεις, προσπαθεί να τις προσελκύσει και έχει κάθε διάθεση να τις υποστηρίξει στην πράξη. Ασφαλώς να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις: να σέβονται τον χαρακτήρα του τόπου μας και τους μόνιμους κατοίκους του, να είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία και να προάγουν την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βρέθηκε νεκρός στο πλοίο! Μεταφέρθηκε στο Ρίο

    Γερμανός 66 ετών κατέληξε μέσα σε πλοίο πριν τον...

    Tο Open TV διαψεύδει τα σενάρια εξαγοράς: «Το κανάλι δεν πωλείται»

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Open διέψευσε όσα αναφέρονται για την πώλησή του,...

    Ρεύμα: Ποιες αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια από τις 17 Ιανουαρίου

    Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή...

    ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2: Ολοι εκτός ΟPTIMA BANK

    H Eλληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αναλάβει και πάλι τη διαχείριση...
    Best Shop