Ο αριθμός των κρατουμένων που σκοτώθηκαν στην ανάφλεξη της βίας στη φυλακή της Γουαγιακίλ στον Ισημερινό από το Σάββατο αυξήθηκε στους 31, ενημέρωσε η εισαγγελία μέσω X (του πρώην Twitter).
«Αυξήθηκε στους 31 ο αριθμός των νεκρών και στους 14 ο αριθμός των τραυματιών στις συγκρούσεις» στη φυλακή, γνωστοποίησε.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 18 νεκρούς.
Ανάμεσα στους τραυματίες και αστυνομικός, ένας από τους 2.700 ένστολους που αναπτύχθηκαν προχθές Δευτέρα στο κέντρο κράτησης για να αποκατασταθεί η τάξη.
Ένα από τα θύματα αποκεφαλίστηκε, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για χρήση όπλων στα επεισόδια.
Οι αρχές έκαναν λόγο ως χθες για έξι νεκρούς εγκλείστους στα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή στη φυλακή της οικονομικής πρωτεύουσας του Ισημερινού, στο δυτικό τμήμα της χώρας, το μεγάλο λιμάνι που συγκαταλέγεται στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη βία των συμμοριών, καθώς έχει μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών.
Έξω από τη φυλακή, περίπου εκατό άνθρωποι περίμεναν με αγωνία χθες νέα για τους δικούς τους. Ορισμένοι κράταγαν λευκά μπαλόνια που ανέγραφαν το σύνθημα «Θέλουμε ειρήνη».
«Οι κρατούμενοι δεν ενδιαφέρουν (τις αρχές), είναι λες και πρόκειται για αρουραίους. Όμως είναι ανθρώπινα όντα», δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί γυναίκα. Πρόσθεσε πως φοβάται ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης μετέφεραν κρατούμενους από ένα κελί σε άλλο ή τους μετήγαγαν σε άλλα σωφρονιστήρια, κάτι που είχε πυροδοτήσει επεισόδια στο παρελθόν.
Από τον Φεβρουάριο του 2021, οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε θέατρο αέναα επαναλαμβανόμενων σφαγών, με συνολικά σχεδόν 440 νεκρούς εγκλείστους, δεκάδες από τους οποίους βρήκαν φρικτό θάνατο, κάηκαν ζωντανοί ή αιμορράγησαν μέχρι θανάτου μετά τους ακρωτηριασμούς τους.
«Δεν θέλουμε μεταγωγές, δεν θέλουμε κι άλλους νεκρούς», είπε η γυναίκα.
Κάπου 2.700 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες το πρωί στη Γουάγιας 1 για να ανακτηθεί ο έλεγχος.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, κατασχέθηκαν εννιά τουφέκια, εκτοξευτήρας οπλοβομβίδων, τέσσερα πιστόλια, δυο περίστροφα και 1.000 σφαίρες.
Η επιχείρηση διεξήχθη στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες.
«Στέρηση τροφής»
«Μπορέσαμε να επέμβουμε για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και τον έλεγχο», ανέφερε ο Γκιγιέρμο Ροδρίγκες, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).
«Το κράτος θα επιβάλει την τάξη στο σωφρονιστικό σύστημα (…) δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε εξαναγκασμό», διαβεβαίωσε μέσω X ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.
Ο πρόεδρος συμπεριέλαβε στο μήνυμα φωτογραφίες που εικονίζουν ένστολους, βαριά οπλισμένους, καθώς φρουρούν δεκάδες εγκλείστους. Οι κρατούμενοι εικονίζονται με τα εσώρουχα, κάποιοι ξαπλωμένοι μπρούμυτα, άλλοι καθισμένοι, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.
Το Παρατηρητήριο Φυλακών, δίκτυο πανεπιστημιακών και ερευνητών που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εγκλείστων, κατήγγειλε μέσω X ότι οι κρατούμενοι υφίστανται «στέρηση τροφής και νερού για πάνω από τρεις ημέρες».
«Η στρατιωτικοποίηση των φυλακών δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μετατρέπει ανθρώπινα δεινά σε πολιτικό θέαμα», πρόσθεσε η οργάνωση.
Μετά τη νέα πολύνεκρη σύγκρουση, πάνω από 90 φύλακες τέθηκαν υπό ομηρία σε διάφορες φυλακές της χώρας, ενώ παράλληλα έγκλειστοι άρχισαν απεργία πείνας. Η SNAI ανέφερε χθες ότι πάνω από εκατό φύλακες είναι πλέον ελεύθεροι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν, ή πόσοι, συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι.
Τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού θεωρείται πως έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών, που συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και εδαφών. Κατά πρόσφατη απογραφή, στις 36 φυλακές του Ισημερινού κρατούνται 31.321 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.245 αλλοδαποί, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 30.000 θέσεις.
Οι περισσότεροι έγκλειστοι εκτίουν ποινές για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς ο Ισημερινός συγκαταλέγεται στα κράτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, μαζί με την Κολομβία και το Περού.