flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ιστορία της πίτσας: Η Google τιμαέι την ναπολιτάνικη πίτσα

Η Google τιμαέι απόψε την πίτσα, καθώς σαν σήμερα το 2007, η τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η αρχική μορφή της πίτσας είναι η λεγόμενη «Μαργαρίτα», δηλαδή η ζύμη με ντομάτες και τυρί, και «γεννήθηκε» στα τέλη του 1700. Η γαστρονομική αξία που της πίτσας Ναπολιτάνα είναι αδιαμφισβήτητη.

Συγκεκριμένα, από την Unesco αναγνωρίστηκε η «τέχνη» της παρασκευής της, που κατετάγη ανάμεσα στους πολιτιστικούς θησαυρούς. Και αν αναρωτιέστε γιατί είναι τέχνη να φτιάξεις πίτσα ναπολιτάνα, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική της συνίσταται στο να πετούν στον αέρα την ζύμη και να την κάνουν να χορεύει.

Η σύγχρονη εκδοχή της πίτσας έχει ιταλική προέλευση από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη (Ναπολιτάνικη πίτσα ή Πίτσα Μαργαρίτα). Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (ζυμαρικά/pasta), θεωρείται το κατ’εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό.

Η UNESCO είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια «Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας», και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης πιτσαδόρων της Νάπολης, 2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν κείμενο υπέρ της υποψηφιότητας της πίτσας Ναπολιτάνα.

Σύμφωνα με το Coldiretti, το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Ιταλίας, πέντε εκατομμύρια πίτσες καταναλώνονται καθημερινά στην Ιταλία με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο οι Αμερικανοί είναι αυτοί που τρώνε την περισσότερη πίτσα, καταναλώνοντας 13 κιλά πίτσα ανά άτομο ετησίως. Οι Ιταλοί είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης – 7,6 κιλά ανά άτομο ετησίως, ακολουθούν οι Ισπανοί (4,3 κιλά), οι Γάλλοι και οι Γερμανοί (4,2 κιλά).

 

Πηγή: newsit.gr