Καφές: Ερχονται ανατιμήσεις έως και 25% στα σούπερ μάρκετ

    Ημερομηνία:

    Για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς λόγω του ράλι τιμών στις διεθνείς αγορές.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, οι αυξήσεις αναμένονται να γίνουν εμφανείς στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, με ποσοστά της τάξης του 10-15%, αν και δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι και το 25%. Από την αρχή του έτους, οι εταιρείες έχουν ήδη ενημερώσει το λιανεμπόριο για τις αυξήσεις στην τιμή του καφέ, ενώ αντίστοιχες ανατιμήσεις παρατηρούνται και στην εστίαση, τόσο για τον σερβιρισμένο καφέ όσο και για τις υπηρεσίες take away.

    Οι διεθνείς τιμές του καφέ έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, με την ποικιλία arabica να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την ποικιλία robusta στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Η κύρια αιτία αυτής της αύξησης είναι οι μειωμένες σοδειές για ακόμη ένα χρόνο στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες, οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Επίσης, η αυξημένη ζήτηση από χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν κατανάλωναν καφέ και τώρα τον εντάσσουν στην καθημερινή τους ζωή, συμβάλλει στην ανατίμηση.

    Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν σημαντικά το κόστος για τις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εισαγωγή, επεξεργασία και διάθεση καφέ, και παρά τον έντονο ανταγωνισμό στον κλάδο, θα έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά. Τα αυξημένα κοστολόγια πλέον δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις του τομέα.

    Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αποτελεί ανάχωμα στις αυξήσεις. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, για να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή για τον καταναλωτή, είναι επιτακτική η ανάγκη κατάργησης ή έστω δραστικής μείωσης του ΕΦΚ στον καφέ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι… πιπεράτες αποκαλύψεις της Ντιλέτα Λεότα: «Μου βάζω άριστα 10 στο κρεβάτι, είμαι ηφαίστειο σαν την Αίτνα»

    Η Ντιλέτα Λεότα είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην αθλητική δημοσιογραφία....

    Καλύτερη ταινία η «μία μάχη μετά την άλλη» στα BAFTA, η λίστα των νικητών

    Η ταινία «Μια μάχη μετά την άλλη», η μαύρη κωμωδία του...

    Κοντοσούβλι 130 μέτρων για ρεκόρ Γκίνες στην Αμφίκλεια

    Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στην Αμφίκλεια, όπου στήθηκε μία γιγάντια σούβλα...

    Νομικοί στηρίζουν τον Πατρινό γιατρό Δημήτρη Ζιαζιά

    Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει...