Και όμως τα κρουασάν δεν προέρχονται από τη Γαλλία

    Ημερομηνία:

    Το κρουασάν έχει μια ιστορία που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες και τις διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Από τις παραδοσιακές εκδοχές με βούτυρο έως τις γεμιστές παραλλαγές με σοκολάτα ή αμύγδαλο, το κρουασάν συνεχίζει να κατακτά λάτρεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θεωρείται γαλλικής προέλευσης, ωστόσο οι ρίζες του βρίσκονται στην Αυστρία, με μια συναρπαστική ιστορία.

    Η πιο διαδεδομένη θεωρία σχετικά με την προέλευση του κρουασάν συνδέεται με την Πολιορκία της Βιέννης το 1683 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θεωρείται πως Αυστριακοί αρτοποιοί, που εργάζονταν τη νύχτα, αντιλήφθηκαν την προσπάθεια των Οθωμανών να ανοίξουν υπόγειες σήραγγες για να εισέλθουν στην πόλη. Ειδοποίησαν τις αρχές, και έτσι η πολιορκία αποκρούστηκε.

    Και όμως τα κρουασάν δεν προέρχονται από τη Γαλλία

    Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο αρτοποιός Πέτερ Βέντλερ έδωσε στα γλυκά ψωμάκια που έφτιαξε το σχήμα του τουρκικού εμβλήματος της ημισελήνου. Αυτό το γλύκισμα ονομαζόταν “Kipferl” και ήταν πρόγονος του σημερινού κρουασάν. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι ιστορικοί, που διαφωνούν για την προέλευση του σχήματος του γλυκού. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά τεκμήρια που συνηγορούν υπέρ της παραπάνω άποψης, ότι δηλαδή πλάθονται σε ημισέληνο για να θυμίζουν τη νίκη των χριστιανικών στρατευμάτων επί των Οθωμανών.

    ICECAP

    Μάλιστα, λέγεται ότι μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οι μαθητευόμενοι φουρνάρηδες της Βιέννης, με λάβαρα και συνοδεία εκκωφαντικής μουσικής, έκαναν κάθε Τρίτη του Πάσχα παρέλαση, περνώντας απ’ όλους τους φούρνους για να πιουν στην υγειά του κάθε αρτοποιού.

    Πώς έφτασαν τα Kipferl στη Γαλλία;

    Το κρουασάν έφτασε στη Γαλλία τον 18ο αιώνα, όταν η Μαρία Αντουανέτα, αυστριακής καταγωγής, το πρόσφερε σε μέλη της γαλλικής Αυλής. Η αγάπη της για τα παραδοσιακά αυστριακά γλυκά έκανε το – τότε – Kipferl ιδιαίτερα δημοφιλές. Γρήγορα το γλυκό απέκτησε φανατικούς φίλους στην αυλή, ενώ το όνομά του προέρχεται από τη φράση croissant de lune (μισοφέγγαρο).

    Φυσικά, το κρουασάν όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή με τη χαρακτηριστική αφράτη και βουτυρένια υφή του, δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από Γάλλους αρτοποιούς.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο πρίγκιπας Λούις έγινε 7 χρόνων

    Ο πρίγκιπας Λούις δεν μεγάλωσε στο ίδιο προσκήνιο όπως...

    Η ασφυξία στην αγορά και η φορολογική επιβάρυνση: Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%

    Του Δημήτρη Παλούμπη Η ελληνική αγορά βιώνει μια περίοδο έντονης...

    Τα «ευχαριστώ» στο ChatGPT κοστίζουν εκατομμύρια

    Λένε πως η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα, όμως το...

    Ο ποντίφικας που δάκρυσε στη Λέσβο

    Ηταν Απρίλιος του 2016 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε...