Εντυπωσιακά κρίνονται τα αποτελέσματα εφαρμογής της πρωτοποριακής μεθόδου ραδιοεμβολισμού για τους ασθενείς με νεοπλασίες του ήπατος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς στην ελληνική επικράτεια.
Η συγκεκριμένη μέθοδος, που εφαρμόζεται από το 2017 στο ΠΓΝΠ και ξεπερνά τους εκατό ασθενείς, πραγματοποιείται σε μικρό αριθμό εξειδικευμένων κέντρων στη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει και αναδεικνύει ότι στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες και πρωτοποριακές θεραπείες, που δίνουν ελπίδες στους ασθενείς για πλήρη ίαση.
Για την τεκμηριωμένη πληροφόρηση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής, μη επεμβατικής θεραπείας, η «Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Επεμβατικό Ακτινολόγο, Δημήτρη Καρναμπατίδη, στον Δ/ντή του Χειρουργικού Τομέα, Γιάννη Μαρούλη και βεβαίως στον κεντρικό αρωγό εισαγωγής και λειτουργίας πρωτοποριακών μεθόδων στο ΠΓΝΠ, τον Διοικητή του, Δρ. Δημήτριο Μπάκο.
Δ. Καρναμπατίδης: «Από τις πλέον καινοτόμες /αποτελεσματικές θεραπείες ο ραδιοεμβολισμός»
Ερωτηθείς για την συγκεκριμένη μέθοδο, ο Καθηγητής Δημήτρης Καρναμπατίδης, ο οποίος είχε μιλήσει στην «Γ» για τον εμβολισμό στα εγκεφαλικά, ενώ είχε σημειώσει την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος με ραδιοεμβολισμό, εξήγησε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί και οι μη χειρουργικές τοπο-περιοχικές θεραπείες (θερμοκαυτηριασμός, ενδαρτηριακός εμβολισμός) στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος. Μια από τις πλέον καινοτόμες και αποτελεσματικές είναι ο ραδιοεμβολισμός, ή Επιλεκτική Εσωτερική Ακτινοβόληση. Η μέθοδος στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα των ηπατικών όγκων να αιματώνονται κυρίως από την ηπατική αρτηρία. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του ήπατος, η οποία βασίζεται στην τοπική ακτινοβόληση με έκχυση μικροσφαιρών που μεταφέρουν το ραδιενεργό υλικό μέσα στις αρτηρίες του ήπατος, και έτσι επιτυγχάνεται μεταφορά υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στον όγκο, χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο ήπαρ και βεβαίως τα λοιπά όργανα».
«Θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν»
Εξηγώντας ο ίδιος σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος, αναφέρει: «Η μέθοδος κυρίως απευθύνεται σε ασθενείς με ανεγχείρητους πρωτοπαθείς όγκους του ήπατος και μεταστατική νόσο στο ήπαρ. Βεβαίως, να διευκρινισθεί ότι αν είναι εφικτή η ριζική χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αυτή παραμένει η πρώτη επιλογή. Μικρού μεγέθους όγκοι (3-4 εκ.) αντιμετωπίζονται με διαδερμικό θερμοκαυτηριασμό, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης, περιπτώσεις ασθενών που έχουν δυνητικά χειρουργήσιμη νόσο, όμως λόγω κίρρωσης ή άλλων συννοσηροτήτων ή μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να χειρουργηθούν, εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος με πολύ καλά κλινικά αποτελέσματα».
«Το δίδυμο του ραδιοεμβολισμού, Κ. Κατσάνος και Τρ. Σπυριδωνίδης»
«Την μέθοδο ραδιοεμβολισμού νεοπλασιών του ήπατος πραγματοποιούν εξειδικευμένοι γιατροί. Ο Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας, Κώστας Κατσάνος και ο Δ/ντής ΕΣΥ Πυρηνικής Ιατρικής, Τρύφωνας Σπυριδωνίδης, με την συνεισφορά του ακτινοφυσικού Θεόδωρου Σκούρα».
Ι. Μαρούλης: «Η μέθοδος προσφέρει προσδόκιμο επιβίωσης και ποιότητα ζωής»
Ο Καθηγητής Χειρουργικής και Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα, Ιωάννης Μαρούλης, διευκρινίζοντας τις περιπτώσεις που ο ραδιοεμβολισμός λαμβάνει κεντρικό ρόλο, δηλώνει: «Εκεί που για την χειρουργική θεραπεία δεν υπάρχει θέση, δηλαδή σε πρωτοπαθή ή μεταστατικά νεοπλάσματα ήπατος τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, αποφασιστικό ρόλο έχουν άλλες, σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες, μεταξύ των οποίων ο ραδιοεμβολισμός. Η πραγματοποίηση αυτής της καινοτόμου θεραπείας απαιτεί την συνεργασία ομάδας ιατρών. Η συγκεκριμένη θεραπεία εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών, από ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση νεοπλασιών του ήπατος. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από τα περιστατικά του Νοσοκομείου μας και συμβαδίζουν πλήρως με τα αντίστοιχα βιβλιογραφικά δεδομένα. Το ΠΓΝΠ έχει καθιερωθεί ως ένα από τα Κέντρα αναφοράς της χώρας, όπου η συγκεκριμένη καινοτόμος και άκρως εξειδικευμένη θεραπεία προσφέρει σε συγκεκριμένους ασθενείς, προσδόκιμο επιβίωσης και ποιότητα ζωής».
Δ. Μπάκος: «Κέντρο με την μεγαλύτερη εμπειρία που ξεπερνά τα σύνορα»
O Διοικητής του ΠΓΝΠ, Δρ. Δημήτριος Μπάκος, ερωτηθείς από την «Γ» πώς κατέστη εφικτό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να γίνει Κέντρο, και κυρίως να αξιολογηθεί ως αυτό που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία ραδιοεμβολισμού στους καρκίνους του ήπατος στην Ελλάδα, απαντά: «Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο και επιστημονική αρτιότητα στο επιστημονικό προσωπικό του ΠΓΝΠ. Στο πλαίσιο αυτό, τα τμήματα Επεμβατικής Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής έχουν να επιδείξουν επιστημονική αρτιότητα, συνυφασμένη μάλιστα με αποτελεσματική εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων, και μέσω της συνεργασίας τους έγινε εφικτή η πραγματοποίηση τέτοιων θεραπειών, η φήμη των οποίων ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2017, όταν στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο δύο ακόμη κέντρα στην Αθήνα. Εμείς, ως Διοίκηση, βρισκόμαστε στο πλευρό αυτής της προσπάθειας και με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, έχουμε πλέον την δυνατότητα να προσφέρουμε ως Νοσοκομείο τέτοιου είδους υψηλού επιπέδου θεραπείες σε ένα πληθυσμό της τάξης των 2.2 εκ. κατοίκων, εντός της 6ης ΥΠΕ και πέραν αυτής».