Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία αναφορικά με το καλάθι της νοικοκυράς. Ποικίλες οι αντιδράσεις παρ’ όλ’ αυτά στην αγορά, τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρηματίες, που δεν ξέρουν πώς θα λειτουργήσει το μέτρο και ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό επιτυχίας του που μεταφράζεται σε άμεσο όφελος για τον καταναλωτή.
Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της τροπολογίας , τα οποία έχουν να κάνουν κατ’ αρχάς με την υποχρέωση των υπεραγορών που ο τζίρος τους υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ να αποστέλλουν στο υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων αλλά τακτά χρονικά διαστήματα κατάλογο προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Δευτερευόντως οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά η ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν.
Τρίτον, ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα προϊόντα ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωση με την ανωτέρω διάταξη. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τέλος, κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που εντάσσονται στους υπόχρεους που περιγράφονται παραπάνω. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι τη λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωσή τους προς το άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας.
Η «Γ» έκανε αυτοψία σε κάποια σούπερ μάρκετ της Πάτρας και στην έρευνα που ακολουθεί, περιγράφονται οι μέσες τιμές βασικών αγαθών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Αναλυτικά:
Γάλα φρέσκο 1,5 λίτρο: 1,28 ευρώ
Γιαούρτι αγελάδος 200 γραμμάρια: 2,73 ευρώ
Τυρί φέτα 1 κιλό:11,95 ευρώ
Παξιμάδια 400 γραμμάρια: 2,80 ευρώ
Μοσχάρι σπάλα 1 κιλό: 11,90 ευρώ
Κοτόπουλο 1 κιλό: 3,75 ευρώ
Κατεψυγμένα σφολιατοειδή 1 κιλό:3 ευρώ
Χαρτί υγείας 10 ρολά: 4,70 ευρώ
Οδοντόκρεμες 75 γραμμάρια: 3,10 ευρώ
Χλωρίνη 2 λίτρα: 2,14