Αρκετές ταινίες γυρίστηκαν με θέμα την Επανάσταση του 1821, από τα πρώιμα κιόλας στάδια του κινηματογράφου στην χώρα μας έως και σήμερα. Συνολικά γυρίστηκαν 18 ταινίες με θέμα την επανάσταση του 1821 και αναμένεται σύντομα να βγει και η 19η ταινία από την ίδια εταιρεία AratosFilms τον Βασίλη Τσικάρα, μέρος της τριλογίας.
Ταινίες με θέμα τα Καλάβρυτα το 1821
➧«Το λάβαρο του ’21» (1929)
Μάνος Κατράκης, Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960» |
Μια από τις πρώτες ταινίες και μάλιστα βουβή, ήταν η ταινία «Το λάβαρο του ’21», η οποία γυρίστηκε το 1929
Σκηνοθέτης ο Κώστας Λελούδας με θέμα μια δραματική ερωτική ιστορία με φόντο την Επανάσταση του 1821. Πρωταγωνιστές της ταινίας η σύζυγός του Λέα Λελούδα και ο Μάνος Κατράκης σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση. Έπαιζαν, επίσης, ο Δημήτρης Μπατής, ο Γιώργος Μούγιος, ο Νίκος Γεωργαλάς, ο Παύλος Καταπόδης, ο Λ. Δαδιανός, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο Μπουλάνος. Η ταινία κυκλοφόρησε και με τον τίτλο «25η Μαρτίου 1821». Στις 22/4/1929 προβλήθηκε με επιτυχία στον αθηναικό κινηματογράφο «Σαλόν Ιντεάλ» σε μια παραγωγή της «ΓΚΡΗΚ ΦΙΛΜ»
➧«Καλάβρυτα 1821» (1969-70)
Άλλη μια ταινία με θέμα την επανάσταση και τα Καλάβρυτα ήταν η ταινία «Καλάβρυτα 1821» Είναι μια ταινία που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη «Εσμέ, Η Τουρκοπούλα». Αυτή τη φορά το ρόλο της Εσμέ (Αϊσέ στην ταινία) υποδύεται η Άννα Ιασωνίδου και το ρόλο του Έλληνα αντάρτη (Λάμπρος στην ταινία) ο Παύλος Λιάρος. Συμμετέχει και ο Σπύρος Παππάς, σύζυγος της Άννας Ιασωνίδου.
Υπόθεση: Παραμονές της Επανάστασης του 1821. Ο Λάμπρος, γιος του φλογερού αγωνιστή Στράτου Κανάκη, ο οποίος με τα πύρινα λόγια του ξεσηκώνει τους Έλληνες ενάντια στον τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την τουρκοπούλα Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις αντινομίες της καταγωγής και της θρησκείας τους, καθώς η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή και μάλιστα παίρνει το όνομα Ελευθερία.
➧Ελευθερία η θάνατος (Λαμπέτης, ο γιος του Αστραπογιαννου) (1972)
Ο σκηνοθέτης/παραγωγός Πάρις Χατζηκυριάκος γυρίζει το 1972 την ασπρόμαυρη αυτή ταινία όπου ήταν διασκευή του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Αστραπόγιαννος», για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους.
Ως υπόθεση είχε την ηρωική δράση του Λαμπέτη, ψυχογιού του Αστραπόγιαννου που έδρασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κι έγινε θρύλος.
Στην ταινία πρωταγωνίστησαν οι Κυριάκος Δανίκας ως Λαμπέτης, η Ελένη Διακορώνια, ο Γιώργος Τζώρτζης ως αφηγητής κι ο Τάκης Γκιώκας (παιδί).
επιμέλεια Νίκος Κυριαζής
Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα: “Ωρα των Καλαβρύτων”
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Φαντασία: Αθήνα
Ρούβας Ά. & Σταθακόπουλος Χρ. (2005). Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα
IMDb, www.karagiannis-karatzopoulos.com, Wikipedia