Καλάβρυτα – Κοντογιάννης: Δεν ήταν ώρα για τέτοια πανηγύρια

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Είχε επιχειρήσει να βάλει φρένο, για υγειονομικούς λόγους, στις εορταστικές εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα, την 25η Μαρτίου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά δεν εισακούστηκε.

    Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων,  ιατρός παθολόγος – καρδιολόγος, πρώην διευθυντής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Δημήτρης Κοντογιάννης, και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Γ. Λαζουρά, είχε εισηγηθεί επίσημα «ας μην κάνουμε τίποτα φέτος. Μην πάμε γυρεύοντας, η κατάσταση γύρω μας είναι εφιαλτική», όμως η πρότασή του δεν έγινε δεκτή.

    Στην κουβέντα μας με τον  κ. Κοντογιάννη, τον ρωτήσαμε για όλα:

    «Ναι, πράγματι, ήμουν αρνητικός στο να γίνουν εκδηλώσεις… Αλλά κανείς δεν με άκουσε… Γιατί, όπως φαίνεται, κάποιους τους ενδιέφεραν πιο πολύ οι γιορτές και τα πανηγύρια. Και ξέρετε τι μ’ ενόχλησε; Οτι εκείνες τις μέρες, που εμείς κάναμε τις γιορτές, είχαμε χιλιάδες κρούσματα, 700 διασωληνωμένους, 50 νεκρούς την ημέρα και πολύ κόσμο να περιμένει έξω από νοσοκομεία για να μάθει κάτι για το άνθρωπό του…».

    «Εκρινα, λοιπόν, ότι δεν ήταν ώρα για τέτοια πανηγύρια. Και κάθε λογικός άνθρωπος, έτσι σκέφτεται νομίζω. Πέρα απ’ το γεγονός ότι έπρεπε με κάθε τρόπο να αποφεύγεται ο συνωστισμός, λόγω του κινδύνου μετάδοσης. Αν, μάλιστα,  θέλαμε να μην υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, έπρεπε να γινόταν το αξιόπιστο τεστ. Και όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το αξιόπιστο. Αλλά ούτε αυτό έγινε… Σκεφτείτε πως αυτό που εισηγήθηκα, μαθεύτηκε επειδή το είπα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Ακόμα και τα τοπικά ΜΜΕ, εδώ στα Καλάβρυτα, κουβέντα δεν είπαν ή δεν έγραψαν…».

    GYMALL

    -«Εγώ είπα ό,τι είπα γιατί έβλεπα πως έρχεται η κορύφωση, αυτό δηλαδή που ζούμε τις τελευταίες μέρες… Θα μπορούσαν να έκαναν μια κατάθεση στεφάνου ο υπουργός και ο δήμαρχος, ήρεμα, συμβολικά, και εκεί τα τελείωσαν όλα. Και του χρόνου που θα είμαστε καλά, να το γλεντάγαμε όλοι μαζί με την ψυχή μας».

    «Ο ντόπιος κόσμος, ευτυχώς, δεν είχε συμμετοχή. Κράτησαν αποστάσεις… Με ρωτούσαν πολλοί εκείνες τις μέρες και τους συμβούλευα «μείνετε μακριά, προσέξτε…». Καταλαβαίνω ότι για τα Καλάβρυτα, την πόλη ειδικά, ο τουρισμός είναι πηγή ζωής, αλλά είμαστε σε ειδικές καταστάσεις… Και γι’ αυτό θεωρώ ότι κακώς έγινε ό,τι έγινε».

    -«Η γενική κατάσταση, πάντως, είναι καλή… Και έχει βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση ότι δεν ήρθαν καθόλου στην περιοχή, εδώ και μήνες, άνθρωποι από άλλα μέρη, από την Αθήνα κυρίως, οι οποίοι έχουν συγγενείς και σπίτια στα Καλάβρυτα».

    -«Στην πόλη των Καλαβρύτων, πιστεύω, ότι η όποια μπόρα πέρασε. Θυμάστε την υπόθεση στο Γηροκομείο… Εκεί έγινε το μπαμ… Αλλά ακόμα και πιο μικρής ηλικίας άνθρωποι που νόσησαν, δεν υπήρχαν ακόμα τότε οι μεταλλάξεις, πιθανότατα, και το πέρασαν  ελαφριά. Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μας παρέχει προστασία: μικρός πληθυσμός, τεράστια έκταση, άρα δεν είναι εύκολος ο συνωστισμός…  Τα σχολεία δεν λειτουργούν τόσο καιρό, εκκλησίες το ίδιο…».

    -«Ο γιατρός πρέπει ν’ απαντάει στον ασθενή του ναι ή όχι σε έναν έλεγχο. Δεν μπορεί να είναι λίγο ή πολύ έγκυος… Τα ράπιντ για καθαρά επιδημιολογικούς λόγους σε απροσπέλαστες περιοχές είναι δεκτά. Στην Αμερική είναι μόνο για τα γηροκομεία αυτά τεστ. Γιατί μπορεί να είναι ψευδώς θετικά, ψευδώς αρνητικά, ή αληθώς θετικά. Το σελφ είναι διαφορετικό. Θεωρώ πως θα διευκολύνει. Και κάποιος που θα υποβληθεί σε τεστ και βγει θετικός, εφόσον είναι ευαισθητοποιημένος, θα έχει ένα δεδομένο και θα ξέρει τι πρέπει να κάνει ο ίδιος χωρίς να το μάθουν άλλοι. Το σελφ τεστ ή θα βγει θετικό ή αρνητικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα ξέρουν όλοι στο σπίτι να προφυλαχτούν. Γιατί στις μεγάλες πόλεις η κύρια εστία μετάδοσης είναι μέσα στο σπίτι. Αρα, νομίζω πως τα σελφ τεστ θα βοηθήσουν να ελέγχεται και η διασπορά μέσα σε μια οικογένεια. Θα το κάνει ο άλλος εύκολα πλέον το σελφ. Όπως κάνει εξέταση για ζάχαρο κάποιος στο σπίτι του, έτσι θα είναι και το σελφ τεστ. Ούτε η εξέταση ζαχάρου στο σπίτι γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο ιατρικά τρόπο, αλλά αυτός ο τρόπος βοηθά τον ασθενή να γνωρίζει και τον γιατρό να τον καθοδηγεί. Δεν λέω πως τα σελφ τεστ θα λύσουν το πρόβλημα, λέω απλώς ότι θα βοηθήσουν…».

    Πελοπόννησος

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στην άσκηση «Πυρσός» 2024 συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης

    Στην ετήσια  άσκηση επί χάρτου «Πυρσός» 2024, που πραγματοποιήθηκε...

    ΠΑΤΡΑ: Ερώτηση Μάχης Σιώρου για Λαϊκό Μουσείο

    Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πατρών  ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του...

    Για το Λεόντιο με αγάπη για το Champions League! – Η ευχή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου (video)

    . Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος έστειλε μέσω των social media τα δικά...

    Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 43χρονου για λαθραία καπνικά προϊόντα

    Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προχώρησαν το βράδυ της...