Με την οικονομία της Γερμανίας να διανύει μια άνευ προηγουμένου τρίτη χρονιά ύφεσης και δίχως προοπτικές άμεσης βελτίωσης, οι καταναλωτές παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Αυτό ισχύει και για τις φετινές τους διακοπές.
Χαρακτηριστικό είναι σημερινό άρθρο της Frankfurter Rundschau, που παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία για τις τουριστικές ροές από την ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, γεγονός που προκαλεί… πονοκέφαλο στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, που ποντάρουν πολλά κάθε χρόνο στους Γερμανούς τουρίστες.
«Για περίπου 17,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πιθανό να παραμείνουν φέτος ανεκπλήρωτο όνειρο» σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.
«Με ποσοστό 21%, το γεγονός αυτό κατατάσσει τη Γερμανία κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 27%, αλλά για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές αυτό δεν αποτελεί μεγάλη παρηγοριά» σχολιάζει η Frankfurter Rundschau.
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως τα πράγματα στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ αναφέρεται και στην κατάσταση στην Ευρώπη:
«Η σύγκριση στην Ευρώπη δείχνει ξεκάθαρα πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Στη Ρουμανία το 59% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ. Στην Ελλάδα (46%) και στη Βουλγαρία (41%), οι διακοπές παραμένουν επίσης ανεκπλήρωτη επιθυμία για πολλούς ανθρώπους. Η κατάσταση είναι καλύτερη στο Λουξεμβούργο, όπου μόνο το 9% των κατοίκων πρέπει να παραιτηθεί από τις διακοπές για οικονομικούς λόγους. Στη Σουηδία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 12% και στην Ολλανδία είναι 13%».
Η έκθεση του SoVD καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι γερμανικές οικογένειες αντιμετωπίζουν αυξημένο οικονομικό άγχος κατά τη διάρκεια των φετινών καλοκαιρινών διακοπών, καθώς ένας στους πέντε γονείς με παιδιά έως 18 ετών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος για δραστηριότητες αναψυχής όπως πισίνες, ζωολογικοί κήποι και κινηματογράφοι.
Ιδιαίτερα επηρεασμένοι είναι και οι νέοι ενήλικες, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με σχεδόν το 40% αυτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν από σημαντικές έως ακραίες δυσκολίες στην κάλυψη των εξόδων για τις διακοπές τους.