Καμπανάκι για την οικονομία μετά το 2027

    Ημερομηνία:

    Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και το 2025 «βλέπει» το ΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που θα επηρεάσουν την πορεία της μετά το 2027. Τα πράγματα δυσκολεύουν μετά το 2027, αναφέρει το ΚΕΠΕ στη νέα του έκθεση, καθώς «η κλιματική κρίση θα βαθαίνει, η ψηφιακή μετάβαση θα δυσκολεύει, η διευθέτηση του χρέους θα βαραίνει τον προϋπολογισμό, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα περιορίζουν την ευχέρεια της οικονομικής πολιτικής και, το κυριότερο όλων, το δημογραφικό πρόβλημα θα διογκώνεται».

    Φλίγκος

    Για τον λόγο αυτό, συνιστά στην κυβέρνηση να «εκμεταλλευτεί» τη σημερινή συγκυρία, όπου η οικονομία βρίσκεται σε έναν ενάρετο κύκλο και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης αναμένεται να κινηθεί οριακά.

    Ερώτημα

    Το ΚΕΠΕ θέτει ως κεντρικό ερώτημα κατά πόσο η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα παραμείνει βιώσιμη και μετά το 2027. Η συνέχιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η διασφάλιση επενδύσεων σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι έξι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν είναι εκείνες:

    ICECAP

    1.  Των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικά όπου επικρατούν ολιγοπωλιακές δομές και υψηλές τιμές και χρεώσεις.

    2. Του φορολογικού συστήματος (απλοποίηση, μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία, επαναξιολόγηση του ΦΠΑ).

    3. Της εργασίας και παραγωγής (μείωση εισφορών, σύνδεση αγοράς εργασίας και παιδείας).

    4. Της γραφειοκρατίας (εξάλειψη και όχι μετατροπή σε ψηφιακή).

    5. Της δικαιοσύνης (επιτάχυνση και ενίσχυση ανεξαρτησίας της).

    6. Των θεσμών (αξιοπιστία και εμπιστοσύνη από τους πολίτες).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δεν πάει ο νους σας ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νεαρός της φωτογραφίας

    Ο νεαρός κύριος της φωτογραφίας που πόζαρε με τη...

    «Ατάλαντος, απαίσιος, κόπανος»: Ο Τραμπ… έλουσε με ύβρεις τον Μπρους Σπρίνγκστιν, που αποκάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «διεφθαρμένη και ύπουλη»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα υβριστική επίθεση κατά του Μπρους Σπρίνγκστιν, αποκαλώντας τον...

    Διαδικτυακές αγορές: Πώς αγοράζουν ηλεκτρονικά οι Έλληνες

    Τις τάσεις που επικρατούν στις διαδικτυακές αγορές καταγράφει η...