«Η ανάπτυξη που επικαλείται η κυβέρνηση και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συσσωρεύουν πλούτο και χαμένοι οι μικρομεσαίοι που συσσωρεύουν χρέη κι εκτοπίζονται από την αγορά αλλά και οι εργαζόμενοι που ζουν μέσα στην βαρβαρότητα. Αυτό επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομικών για τις ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου.
Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό, όπου φέτος το καλοκαίρι, από τα υψηλά νούμερα των τουριστών, οι μόνοι ωφελημένοι ήταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ξενοδοχείων και της αναψυχής ενώ οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται, οι εργαζόμενοι του κλάδου εργάστηκαν για άλλη μια χρονιά, σε συνθήκες βαναυσότητας και η πλειοψηφία του λαού δεν μπόρεσε να πάει διακοπές γιατί αυτό είναι απλησίαστο εμπόρευμα για τα χαμηλά εισοδήματά τους.
Η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πολιτικής
Κατήγγειλε το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση για τον χειμώνα που έρχεται, τονίζοντας πως αυτή η ενεργειακή κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες είναι συνένοχες για την ενεργειακή φτώχεια του λαού. Οπως σημείωσε, αιτίες είναι η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, η πράσινη μετάβαση που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, οι φόροι που επιβαρύνουν τον ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, τα πράσινα τέλη και τα τέλη ρύπων, το χρηματιστήριο ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσατε όλοι σας και οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση, απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας, ενεργειακή φτώχεια και αμύθητα κέρδη για τα αρπακτικά των ενεργειακών ομίλων» επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάνω σε αυτά ήρθαν και οι σφοδροί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τους δρόμους της ενέργειας που έφεραν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία».
Οσον αφορά τις επιδοτήσεις του ρεύματος που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σημείωσε πως είναι χρήματα που προκύπτουν από τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων και του λαού και τελικά τα λαϊκά νοικοκυριά είτε ως καταναλωτές είτε ως φορολογούμενοι είναι αυτά που χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, όπως και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που μιλάνε είτε για πλαφόν είτε για κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ειδικότερα για την τελευταία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως είναι τουλάχιστον “ανέκδοτο”, γιατί ενεργειακή φτώχεια υπήρχε – και μάλιστα σε ποσοστό 30% – όταν η ΔΕΗ ήταν δημόσια, ενώ και σήμερα που είναι υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν την εμπόδισε να επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις. «Αρα, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, πράσινης μετάβασης και λειτουργίας της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στο ρεύμα, δεν μπορεί να έχει φθηνό ρεύμα για το λαό».
Αναφερόμενος στα παραδείγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανακρατικοποίηση των αντίστοιχων εταιρειών, υπογράμμισε πως αυτό γίνεται γιατί οι εταιρείες είναι καταχρεωμένες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν και οι κυβερνήσεις τις μετατρέπουν σε δημόσιες ώστε να κοινωνικοποιήσουν τα χρέη τους, να τα φορτώσουν δηλαδή στους λαούς και στη συνέχεια να τις ξαναδώσουν σε ιδιώτες.
Το ΚΚΕ διεκδικεί να καταργηθούν τα τέλη ρύπων και να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης ως βασικό εγχώριο καύσιμο, που μπορεί αν δώσει φθηνό μείγμα για τον λαό, να καταργηθούν η ρήτρα αναπροσαρμογής, το χρηματιστήριο ενέργειας και οι φόροι σε καύσιμα και ενέργεια, φόρους που ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα.
Για το πολυνομοσχέδιο
Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε επίσης σε δύο σημεία του νομοσχεδίου που αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό και ταξικό του χαρακτήρα.
Το πρώτο αφορά την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του Υπερταμείου, στο οποίο μπήκε όλη η δημόσια περιουσία για «αξιοποίηση», προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με το πολυνομοσχέδιο, υπογράμμισε ουσιαστικά οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Υπενθύμισε μάλιστα, ότι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, υπήρχαν και πριν το σημερινό νομοσχέδιο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κόπτεται, αποκαλύπτοντας πως τότε η ΔΕΗ είχε 40% εργολαβικούς, όσους δηλαδή δούλευαν στα ορυχεία..
Το δεύτερο σημείο αφορά την ίδρυση ανεξάρτητης πιστοληπτικής αρχής, η οποία, όπως τόνισε σε καμία περίπτωση δεν θα ελαφρύνει τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών. Αποτελεί ένα ακόμα φακέλωμα των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη και θα αξιοποιηθεί για να επιταχυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κοινός παρανομαστής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στη στάση του «Μέρα25» και την αναφορά του Γ. Βαρουφάκη ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ αποτελούν παροχολογία, που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία» τονίζοντας πως ουσιαστικά συνηγορεί και στηρίζει το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο με τα ψίχουλα που δίνει και τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στη μεγάλη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων.
Κατήγγειλε την άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που γίνεται για να συγκαλυφθεί το γεγονός πως έχουν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές κι έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και η παράδοσή τους σε αμερικάνικη εταιρεία που τα θέλει για εργαλείο εξυπηρέτησης του έκτου στόλου, το ταμείο ανάκαμψης που θέτει προαπαιτούμενα μέτρα σε βάρος του λαού, η ψήφιση ευρωπαϊκών οδηγιών για το πλαίσιο των αντεργατικών νόμων μέχρι και το πλαίσιο των παράνομων παρακολουθήσεων, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που εντάσσονται στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, η μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις Σουηδία – Φινλανδία, με τη στήριξη των συμμάχων που τροφοδοτούν την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
«Έχετε ως κοινό παρανομαστή την ΕΕ, την εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και την εμβάθυνση του ΝΑΤΟ, ένας παρανομαστής που είναι οδοστρωτήρας για τον λαό και τα δικαιώματά του και έχει πολύ μικρή σημασία, ποιος είναι ο οδηγός σε αυτόν» σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας κάλεσε τον λαό να μαζικοποιήσει τους αγώνες του, να δημιουργήσει εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και μέσα από τις εκλογές να βγάλει μια αδύναμη κυβέρνηση και μία δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό ΚΚΕ.