Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο «υπερευαίσθητο» τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν θα επιστρέψει ο καρκίνος του μαστού, χρόνια προτού η ασθένεια επανεμφανιστεί σε τομογραφική απεικόνιση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Tο τεστ εντοπίζει ίχνη DNA από τον καρκινικό όγκο πολύ πριν από την εκδήλωση υποτροπής και, όπως διαπιστώθηκε, το ποσοστό ακρίβειας αγγίζει το 100%.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ για την Ελλάδα να αναφέρουν σχεδόν 9.000 νέα περιστατικά το 2022 (30,8% επί των συνολικών περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες και 13,7% επί των συνολικών περιστατικών ανεξαρτήτως φύλου) και 2.431 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας την ίδια χρονιά. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, αξίζει να τονιστεί ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού έχουν πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία μετά τη διάγνωσή τους που φτάνει το 96%, σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες των οποίων η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο και έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο 38%.
Μία ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο πραγματοποίησαν δοκιμή σε 78 ασθενείς με διαφορετικούς τύπους πρώιμου καρκίνου του μαστού. Το νέο τεστ ψάχνει για 1.800 μεταλλάξεις που απελευθερώνουν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα των ασθενών. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα αίματος τη στιγμή της διάγνωσης και ξανά μετά το χειρουργείο και τη χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια, η εξέταση επαναλαμβανόταν κάθε τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο και κάθε έξι μήνες για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Καρκινικό DNA ανιχνεύθηκε σε 11 γυναίκες, εκ των οποίων όλες εκδήλωσαν αργότερα υποτροπιάζοντα καρκίνο του μαστού. Από τις υπόλοιπες γυναίκες, καμία δεν εμφάνισε υποτροπή. Κατά μέσο όρο, η εξέταση αίματος κατόρθωσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο 15 μήνες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων ή τον εντοπισμό του σε τομογραφικές απεικονίσεις. Η πιο πρώιμη ανίχνευση ήταν 41 μήνες πριν από τον εντοπισμό του σε τομογραφία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που έλαβε χώρα την Κυριακή, στο Σικάγο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Dr Garcia-Murillas, η έρευνα θέτει τα θεμέλια για καλύτερη παρακολούθηση του ασθενούς μετά τη θεραπεία του, αλλά και την έγκαιρη φροντίδα του σε περίπτωση υποτροπής.
Ο Dr Simon Vincent, διευθυντής έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Breast Cancer Now που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα: «Η πρώιμη διάγνωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας εναντίον του καρκίνου του μαστού και αυτά τα αρχικά ευρήματα, που υποδεικνύουν ότι νέα τεστ θα μπορούσαν να εντοπίσουν ενδείξεις υποτροπιάζοντα καρκίνου του μαστού, πάνω από ένα χρόνο προτού εμφανιστούν συμπτώματα, είναι απίστευτα συναρπαστικά».
Αν και παραδέχεται ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, διευκρίνισε ότι ο πρώιμος εντοπισμός τυχόν υποτροπής του καρκίνου του μαστού σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πολύ πιο πιθανό να καταστρέψει τον καρκίνο και να τον εμποδίσει να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος και να καταστεί μη ιάσιμος. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές πότε ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να γίνει ευρέως διαθέσιμο.
Θυμίζουμε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α., είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες, να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:
-Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
-Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
-Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)