Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

    Ημερομηνία:

    Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία περιλαμβάνονται δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα και σακχαρούχα ποτά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Αμερικανοί ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο Tufts, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πολλά ακόμη ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες σε περισσότερους από 46.000 άνδρες και 160.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 24-28 έτη.

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σημειώθηκαν 3.216 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα έτοιμα ψωμιά, κέικ και μπισκότα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα γεύματα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

    Όσο για τους άνδρες όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωνα τα περισσότερα σακχαρούχα ποτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα ποτά με ζάχαρη.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υπερ-επεξεργαμένα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες στις ΗΠΑ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

    Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο British Medical Journal: «Η υψηλή κατανάλωση  υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες και ορισμένων υποκατηγοριών  υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε άνδρες και γυναίκες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

    Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο BMJ εξέτασε την κατανάλωση φαγητού σε ενήλικες στην Ιταλία και διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με τη χαμηλότερης ποιότητας διατροφή και την υψηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είχαν επίσης υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 23.000 συμμετέχοντες, εκ των οποιών 2.205 απεβίωσαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα στοιχεία για το θρίλερ της Αμαλιάδας: Άλλαξε την κατάθεσή της για την Ειρήνη η μητέρα του Παναγιωτάκη

    Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας, καθώς η...

    Κασσελάκης: Αν δεν είμαι υποψήφιος, δεν θα υπάρχει κόμμα

    Το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας εκλογής Συνέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε...

    Γιάννης Ιωαννίδης – Τα απομνημονεύματά του: «Με πήραν από την Αρχιεπισκοπή να μην βρίζω στα τάιμ άουτ»

    Από τον πρόλογο ακόμη καταλαβαίνεις ότι η βιογραφία του Γιάννη...

    Συγκλονίζει ο Φώτης Κωστούλας: «Πρέπει να φύγω από τον Παναιτωλικό!»

    Την πρόθεσή του ν’ αποχωρήσει από τον Παναιτωλικό επανέλαβε...
    Best Shop