Μια κρίσιμη ανακάλυψη στο DNA θα μπορούσε να συμβάλλει στην θεραπεία ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους. Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να απενεργοποιήσει μόρια σε ένα από τα πιο σημαντικά γονίδια του σώματος, βοηθώντας την ασθένεια να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο δωδέκατος πιο συχνός τύπους καρκίνου παγκοσμίως, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Έχει τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από όλες τις πιο κοινές μορφές της νόσου. Η θανατηφόρα φύση του έχει προβληματίσει τους ειδικούς εδώ και χρόνια, η ανακάλυψη όμως προσφέρει νέες ελπίδες για μια θεραπεία που θα μπορούσε να εξαλείψει την ασθένεια.
Η ανακάλυψη
Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastro Hep Advances, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από υγιείς ιστούς αλλά και από ιστούς με καρκίνο του παγκρέατος. Όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι του παγκρέατος προκάλεσαν μια διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση του DNA, προκαλώντας την απενεργοποίηση των μορίων στο φυσιολογικά ευεργετικό γονίδιο HNF4A, επιτρέποντας στους όγκους να αναπτυχθούν εξαιρετικά γρήγορα.
Το γονίδιο HNF4A είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία επειδή συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος. Οι ερευνητές όμως, ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να απενεργοποιήσει “κρυφά” τα οφέλη του γονίδιου.
Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης
«Αυτή η μελέτη, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε τον καρκίνο του παγκρέατος, προσφέροντας νέα γνώση για το πώς συμπεριφέρεται, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για πιθανές νέες θεραπείες στο μέλλον» αναφέρει η Δρ. Maria Hatziapostolou του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο John van Geest του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent.